Hírek

2004.12.07. 06:37

A drágább illetékek vesztesei

A januártól életbe lépő cégalapítási illetékváltozások ismét megnövelhetik a várakozási időt a cégbíróságokon. Aki teheti, intézze el már most az ügyeit.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Bár 13 óra után sorszámhoz sem lehet jutni, délelőtt még kényelmesen intézhetők az ügyek a Fővárosi Cégbíróság Nádor utcai épületében
[/caption]A friss döntés csak a zártkörű részvénytársaságokat és a korlátolt felelősségű társaságokat érinti. A cégbírósági bejegyzésért az eddigi törzstőke két százaléka, legkevesebb nyolcvanezer forint helyett jövőre a törzstőke két százalékát, de legkevesebb százezer forint illetéket kell majd fizetni.

A Fővárosi Cégbíróságon a jelenlegi 1-1,5 órás várakozási idő karácsony előtt akár a kétszeresére is nőhet. Naponta átlagosan 300-400 kérelem érkezik a Fővárosi Cégbírósághoz, ami az év végéhez közeledve akár nyolc-kilencszázra is fölmehet. A Nádor utcában 8 órától lehet sorszámot kapni, az ügyintézés fél kilenckor kezdődik. Aki 13 óráig sorszámhoz jut, az azon a napon biztosan eljut az ügyintézőhöz. Egy óra után viszont nem lehet sorszámot kérni. Aki nem ér oda addig, az csak másnap adhatja be a kérelmét.

Vidéken jobb a helyzet. Dr. Gulyás Ildikó debreceni ügyvéd jól ismeri a Hajdú-Bihar megyei és a szabolcsi cégbíróságokat. Véleménye szerint egyik helyen sem kell sokat várni. Ha valaki pedig még azt a kis időt is meg akarja spórolni, kérelmét postán jut-tassa el. Tértivevényes feladással biztonságosan megérkezik a kérelme, s megindul a bejegyzési eljárás.

Célszerű a változásokat egyszerre bejelenteni

A módosításokat – amennyire lehet – célszerű összevontan intézni, hangsúlyozza a Dr. Juhász György Ügyvédi Iroda tulajdonosa, Juhász György. Igaz, a főszabály szerint a változásokat 30 napon belül be kell jelenteni. Változhat például a személyi igazolvány száma, a taj-szám, a lakcím. Cégnél a székhely, a tevékenységi kör. „Elcsöpögtetve” alkalmanként ötezer forint illetéket kell fizetni, amihez minden alkalommal hozzájön a közzétételi díj és az ügyvédi költség. Így drágább, mint együttesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!