Hírek

2004.11.11. 01:44

Rámalláhban temetik el Arafatot

A szerdai nap folyamán világszerte várták Arafat halálhírének bejelentését. Délután Leila Sahid párizsi palesztin képviseletvezető közölte: a politikus elérkezett utolsó óráihoz.

Gyulay Z.

A Párizs melletti katonai kórházba sietett szerdán Taiszír Dajjút Tamími sejk, a palesztin területek iszlám bíróságának főbírája. A vallási főméltóság közel akar lenni az agyvérzést kapott Arafathoz és imádkozni az utolsó órákban. A nemzetközi sajtó találgatása szerint ő az egyetlen, aki engedélyezheti az életét mesterségesen fenntartó gépek kikapcsolását. Palesztin körökben cáfolják a „kegyes halált”.
Izrael engedélyével megkezdődtek a temetés előkészületei.
A ciszjordániai Rámalláhban földgépek és markolók jelentek meg, hogy kiássák Arafat sírját. A búcsúztatást a kairói repülőtéren rendezik meg, innen szállítják a palesztin elnök holttestét egykori főhadiszállására. Rámalláhban templomot emelnek a sírja fölé. Arafat végső kívánsága az volt, hogy Kelet-Jeruzsálemben, a Templomhegyen (palesztin nevén a Sziklahegyen) temessék el. A palesztin elnök három hónapja beszélt erről Ekrima Szabri sejkkel, Jeruzsálem muftijával. Izrael a kívánság teljesítését megtagadta, mert egyes vélemények szerint ott „zsidók szoktak imádkozni, nem pedig terroristákat eltemetni”.

Felemás döntést hoztak a palesztin utódlásról

Rauhi Fattúh, a palesztin parlament elnöke lesz 60 napig

a Palesztin Hatóság ideiglenes elnöke Jasszer Arafat halála esetén – erről döntöttek szerdán a palesztin vezetők rámalláhi tanácskozásukon. Arafat emellett a Fatah és a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője is. Közölték: e két posztjának utódlásáról csak halála után döntenek.

A fiatalabb testvér is küszködik a halállal

Az Arafat család kettős gyász elé néz: Kairóban haldoklik Jasszer négy évvel fiatalabb testvére, Fathi. A rák végső szakaszában szenvedő öcs 1968-ban egyik alapítója volt a Palesztin Vörös Félhold szervezetnek. Három esztendeje gyomorrákkal operálták meg. „Sem televíziót, sem újságot nem engednek orvosai a közelébe, nehogy a bátyja miatt rosszabbodjék az állapota” – írja a Jerusalem Post jelentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!