Hírek

2004.11.19. 06:30

Milliókért kedvező vallomás

Három év óta folyik eljárás Moravcsik József ellen, mert elvágta három felújítást végző munkás biztosítókötelét. Azt már az ügyészség is elismeri, hogy a vádlott nem gyilkolni akart.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="204"] Moravcsik József azóta már bocsánatot kért a munkásoktól
[/caption]Perbeszédekkel folytatódott a bíróságon Moravcsik József ügye. A fiatalember azért került a vádlottak padjára, mert 2001. november 27-én elvágta három felújítást végző munkás biztosítókötelét. Moravcsik egy VII. kerületi ház tetőtéri lakásának tulajdonosa.

Az ingatlant felújította, még a tetőcserepeket is kicserélte. Amikor meglátta, hogy a munkások több cserepet összetörtek, rájuk szólt. Azt mondta, elvágja a kötelüket, ha nem hagyják abba munkájukat. A vádlott be is tartotta a szavát, ám a sértetteknek nem esett bajuk.

A vádbeszédben, ami inkább védői indítványhoz hasonlított, az ügyész módosította a vádat. A szakértői vélemények alapján kiderült: a fiatalember nem akart végezni a munkásokkal. Ráadásul egyiküket nem is látta, így a vád kétrendbeli kényszerítéssé változott. A védő ezt is vitatta. Szerinte védence nem követett el bűncselekményt, a sértettek már biztonságban voltak, amikor Moravcsik cselekedett. 

Az ügyvéd úgy fogalmazott: szégyenletes ügyvédi közvetítéssel próbálták megzsarolni Moravcsikot. A vádlott lapunknak később azt mondta: egy ismert ügyvéden keresztül sógorát felkeresték a tanúk. Ötmillió forintot akartak kérni azért, hogy mellette valljanak. A vádlott akkor azt mondta: szó sem lehet erről. Mégsem lett eljárás az ügyből, azért mert a történet nem bizonyítható. A perben hétfőn várható ítélet.

A vádlott felderített bűnesete

Kényszerítésért három évig terjedő szabadságvesztésre számíthat a vádlott. Az ügyészség azonban kérte, hogy ezt se kelljen letöltenie, hanem módosítsák próbaidőre. Moravcsik az eset óta mintegy másfél évet töltött előzetes letartóztatásban. Elvesztette ügyvezető igazgatói állását, ezzel több millió forintos bruttó keresetét. A nevéhez fűződik egyébként egy bűntény felderítése is. Az állat-egészségügyi szakember jött rá arra, hogy egyes állatorvosok hamis oltóanyagot használtak. Az ügyben azóta első fokon elmarasztaló ítélet született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!