Hírek

2004.11.09. 01:34

Megindult az iraki offenzíva

Heves légitámadásokkal kísérve az Irakban állomásozó amerikai csapatok megrohamozták Fallúdzsa nyugati kerületeit.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="aligncenter" width="468"] Az amerikaiaknak és a velük szövetséges iraki csapatoknak Ijád Allávi miniszterelnök engedélyt adott a támadásra
[/caption]Megkezdődött az ellenállás fellegvára ellen meghirdetett nagyoffenzíva. Ijád Allávi iraki miniszterelnök megadta az engedélyt a nemzetközi és az iraki csapatoknak Fallúdzsa felszabadítására a terroristák alól. Fallúdzsában és Ramadi városában kora este óta rendkívüli állapot van érvényben. A szíriai és a jordániai határt, valamint negyvennyolc órára a bagdadi nemzetközi repülőteret lezárták. A légi- és szárazföldi támadások során több mint ötven lázadó és tucatnyi civil életét vesztette.

A szélsőségesek Fallúdzsát akcióik bázisaként használják. „Nincsenek más lehetőségeink, mint a szükséges intézkedéseket megtenni, az iraki népet a gyilkosoktól megvédeni és Fallúdzsát felszabadítani” – mondta Allávi. Haszem Salan iraki védelmi miniszter az offenzíva előtt Fallúdzsánál megszemlélte az iraki csapatokat. „Saját népetekért és a békéért harcoltok” – hívta fel a katonákat a helytállásra.

Fallúdzsa nyugati városrészében a támadók elfoglalták a városi kórházat. Alig volt ellenállás. Az egyemeletes épületet átvizsgálták. Mintegy ötven embert őrizetbe vettek, egy részüket később szabadon engedték. A várost húszezer amerikai katona és iraki csapatok vették körül.

A mintegy háromszázezres lélekszámú Fallúdzsát a lakosság 80-90 százaléka elhagyta, és segélytáborokba vagy a fővárosba menekült. Amerikai becslések szerint a városban háromezer fegyveres felkelő bujkál. A menekülőket a „megszállók ostorának” nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!