Hírek

2004.11.19. 10:25

Kevés a tankönyv a Vajdaságban

Gy. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Újvidék
[/caption]Még nem tudni, mikor jutnak el a belgrádi minisztérium által engedélyezett anyaországi szakközépiskolai tankönyvek a magyar ajkú diákokhoz. Az is kérdéses, mennyibe fognak kerülni – írja az újvidéki Magyar Szó. Mint arról  a Reggel beszámolt, a Magyar Nemzeti Tanács októberben kapta meg a minisztériumi jóváhagyást, amikor már javában tartott a tanítás. Az engedélyezett 83 könyvet öt anyaországi tankönyvkiadótól kell beszerezni. Legtöbbükből mindössze 30-60 példányra van szükségük a vajdasági magyar ajkú diákoknak.


[caption id="" align="alignright" width="200"] a szabadkai magyar gimnázium
[/caption]A legnagyobb rendelés az egészségügyi szakterületre vonatkozik, 200-250 darab kell egy-egy kiadványból az egészségügyi középiskolásoknak. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tankönyvek egy-egy példányából 100-150 közötti a vajdasági igény. A cipész szakra hét tankönyv felel meg. Az újvidéki tankönyvkiadó intézet most várja a visszajelzést, hogy megtegye ajánlatát a tankönyvtanácsnak – mondta el a Magyar Szónak Soós Edit, a Magyar Nemzeti Tanács illetékese.

Ha némely magyarországi szakközépiskolai könyv túl drága lesz, olyan megoldást keresnek, hogy ne terhelje meg a szülők pénztárcáját. A behozatali engedély adta lehetőséggel azonban mindenképpen élni kívánnak. 


Néhány vajdasági imagyar iskola:

- Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta;
- Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka;
- Törökkanizsai Magyar Gimnázium
- Zombori Magyar Gimnázium
- Gimnázium, Becse;

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!