Hírek

2004.11.02. 06:12

Később valljuk és fizetjük a személyi jövedelemadót

Az szja-val kapcsolatos bevallási, befizetési, illetőleg kiutalási határidők módosítását is javasolja a kormányzat az Országgyűlésnek.

Kazsás Endre

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Jövőre március 20-a helyett május 20-ig kell befizetniük az szja-t az önadózóknak
[/caption]A javaslat szerint már a 2004. évre vonatkozó szja-bevallásnál is az új határidők lennének érvényesek, vagyis a bevallás határideje március 20-ról május 20-ra módosulna. Az elképzelés szerint az eddigi kiutalási rendnek megfelelően a magánszemély részére visszatérítendő jövedelemadó, illetőleg járulék esetében a bevallás beérkezésétől számított 30 napos kiutalási határidő fennmarad. Ennek megfelelően az adóhatóság a visszatérítendő jövedelemadót, illetőleg járulékot legkorábban március 1-jén utalhatja ki a magánszemélyek részére. Az adózónak február elejénél korábban nem lesz érdemes benyújtania bevallását.

Az adómegállapítást az adóhatóság május 20-ig adja postára, az abban megállapított fizetendő adót pedig az adózónak június 20-ig kell majd megfizetnie. A munkáltatói adómegállapítás és az önadózás szabályai a következőképpen igazodnak ezekhez a határidőkhöz. Az adó és a korábban levont adóelőleg különbözetét a munkáltató szintén egy hónappal később, tehát június 20-ig vonja le vagy fizeti vissza, és erről bevallást tesz. Azok a magánszemélyek, akik személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségükről maguk készítenek bevallást (önadózók), a még fizetendő adót május 20-ig fizetik meg.

Időben igényeljük a kedvezményeket!

Tekintettel arra, hogy kitolódik az adó-visszatérítés határideje is, célszerű odafigyelni, hogy minden adókedvezményt már a havi előleg számításánál figyelembe vegyenek. Így ugyanis rövidebb ideig „hiteleznek” az adózók a költségvetésnek. Ehhez az kell, hogy a különféle igényléseket, nyilatkozatokat mindenki időben adja le munkahelyén. Így oda kell figyelni a gyermekkedvezményre, a 9000 forint összegű adójóváírásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!