Hírek

2004.11.26. 00:54

Hozzánk járnak gyógyulni

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat évente kétszer Erdélybe látogat. Több száz gyermeket helyben meggyógyítanak. Néhány fiatalon csak Budapesten lehet segíteni.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="304"] Ambrus István (7) harmadszor fekszik magyar kórházban. Mindent megtesznek az egészségéért.
[/caption]– Nagyon jó itt a kórházban, kedvesek a nővérek! – mondja csokoládét majszolva a hétéves Pisti.

– Ég és föld a különbség e kórház és a csíkszeredai között – magyarázza ízes magyar nyelven édesanyja, Ibolya. Az Ambrus család legfiatalabbik tagja két héttel ezelőtt indult el a Hargita megyei Gyimesfelsőlokról édesanyjával. Már harmadszor jönnek Magyarországra gyógyul-ni a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány segítségével.

– Tizenegy hónapos volt Pisti, amikor felfedezték, hogy sok az agyvize. A csíkszeredai kórházban nem tudnak olyan műtétet elvégezni, amire a fiamnak szüksége van. Szerencsére be tudtunk jelentkezni a mentőszolgálathoz.

Nem sokkal később a Heim Pál Gyermekkórházban egy speciális szerkezetet ültettek be a csecsemő szervezetébe. Ez a koponyában felhalmozódott agyvizet a hasüregbe vezeti. A műtét után nyoma sem volt Pisti sápadt arcának, és az állandó hányás is megszűnt. Két évvel később egy sérvműtét miatt kellett 900 kilométert megten- niük. Most a 97-ben beültetett úgynevezett sönttel volt gond.

– Elzáródott a vezeték, és kiújultak a fiú panaszai. Egy műtét során kicseréltük a szerkezetet. István már jól van, haza is mehetnek. Ezt dr. Bodnár László, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti Klinikájának osztályvezető főorvosa mondja.

A vörös hajú, nagy szemű kisfiú és édesanyja kedveli Magyar-országot. De egyszer úgy szeret-nének eljönni Budapestre, hogy mindannyian egészségesek.

„Jön a csodadoktor!”

Erdélyben megváltóként fogadják a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársait. Érkezésük előtt bejelentkezik több száz beteg gyermek családja. Jelentős a szakemberhiány, elsősorban gyógytornászokból és fejlesztőpedagógusokból. Néhány faluban csak hetente egyszer rendel az orvos. Fájdalomcsillapítókból általában nincs hiány, a vitamin és az antibiotikum azonban nagy kincs Erdélyben.

Dr. Büki György

Gyermekideggyógyász Csíkszeredán évente kétszer végzünk szűrővizsgálatokat. Székelyföldre és Kárpátaljára is rendszeresen járunk. Mi szponzoraink segítségével kifizetjük a családok ideutazásának, szállásának költségeit, és persze az ellátást is mi fedezzük. Évi 30-40 millió forintból gazdálkodunk, állami támogatást nem kapunk.

Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!