Hírek

2004.11.30. 00:34

Hillary tiltakozik az Antarktiszon épülő út ellen

Az USA és Nagy-Britannia utat épít az Antarktiszon. A munkálatok félidejében a híres felfedező és hegymászó, Sir Edmund Hillary felháborodásának adott hangot.

BAMA

A Déli-sarkon működő Amund-sen–Scott kutatóbázis ellátását évtizedek óta sítalpas teherszállító repülőgéppel oldják meg. Október 1-jétől február 25-ig minden nyáron több mint 250 repülésre van szükség, s ez a szám idén csaknem 350-re emelkedik.

Ezért az USA és Nagy-Britannia kormánya néhány éve határozatot hozott a világ legzordabb földré-szét átszelő 1600 kilométeres út megépítéséről.
A félig elkészült út a Ross-tenger partján fekvő McMurdo kutatóállomást kötné össze az Amund-sen–Scott bázissal.


Az építkezés 350 millió dollárba kerül. Az utat minden évben száz napon át használhatnák, és tíz nap alatt lehetne végighajtani rajta. 1958-ban a Hillary vezette csoportnak tíz hetébe került traktorokkal eljutni a Déli-sarkra. Nem beszélve Amundsenről és Scottról, akik 1911-ben hónapok alatt hódították meg a fagyos kontinenst kutya és ló húzta szánjaikkal.
Az antarktiszi egyezmény harminc tagországa mind jóváhagyta az út megépítését idén júniusban Fokvárosban.

De a Mount Everest meghódítója, Sir Edmund Hillary (85) a napokban mélységes felháborodásának adott hangot, mondván, az úttal tönkreteszik az Antarktiszt. Hillary azzal is vádolta a brit kormányt, hogy nem törődik Scott és társa, Shackleton történelmi jelentőségű kunyhóival. A híres kunyhók a terjeszkedő gleccserek miatt válhatnak semmivé.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Sir Edmund Hillary
[/caption]Hillary a múlt hét végén részt vett a földrész legnagyobb repülőgépes szerencsétlenségének megemlékezésén. Huszonöt évvel ezelőtt az új-zélandi légi-társaság DC10-es gépe nekiütközött az Erebus vulkánnak, és 257 ember vesztette életét.

Tornai Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!