Hírek

2004.11.05. 08:03

Csórók lesznek a sportszervezetek

BAMA

Nehéz helyzetbe kerül a magyar versenysport a jövő évi költségvetés nyomán – ismerte el Ábrahám Attila címzetes államtitkár, a Nemzeti Sporthivatal vezetője sportági elöljárók legutóbbi, budapesti megbeszélésén.

A költségvetés összege ugyan alig változott az ideihez képest, de jelentős átcsoportosítások történtek a versenysport, az olimpiai mozgalom, a szövetségek és az egyesületek kárára. A versenysportra szánt összeg 2,2 milliárd forintról 850 millióra csökken. 

Úgy hírlik, jelentősen csökken a Gerevich-ösztöndíj is. Ettől félnek a sportolók. Félnek, mert olyan híreket kaptak, hogy megszűnik, de legalábbis jócskán apad az egyetlen komoly bevételük a Gerevich-ösztöndíj. A havi 60-80, legjobb esetben is alig 100 ezer forintot kereső versenyzők számára így veszélybe kerül a nyugodt megélhetés. Ezért sok, harminc év környékén járó is a visszavonuláson gondolkodik. Az így kapott juttatás ugyanis több nemzetközi szintű sportoló és edző egyetlen bevételi forrása.

– Nem szűnik meg az ösztöndíj, bár valóban jelentősen csökken az erre fordítható összeg – tudtuk meg Ábrahám Attila címzetes államtitkártól. – Sajnos valóban lényegesen kevesebbet kapunk. Arról még egyeztetünk, hogy a jogosultak körét szűkítjük-e, vagy arányosan kevesebbet kap mindenki. Bár próbáljuk feljebb tornászni a pénzt, valószínűleg legalább 30 százalékkal kevesebb jut a támogatásra.

Információink szerint nem 30, hanem több mint 50 százalékkal is csökkenhet a Gerevich-ösztöndíj forrása. Az idei közel 600 millió után jövőre csupán 290-300 milliót osztanak szét.

Mi is tulajdonképpen a Gerevich-sportösztöndíj?

A Gerevich Alapítvány kuratóriuma – melynek tagjai között sportolók is vannak – dönt az olimpiai és a nem olimpiai sportágak versenyzőinek ösztöndíjáról. A támogatásra az a sportoló jogosult, aki felsőfokú intézmény hallgatója, vagy már rendelkezik diplomával, továbbá az előző évben kiemelkedő eredményt ért el az olimpián, a világbajnokságon vagy az Európa-bajnokságon. A támogatás összege néhány tízezer forinttól egészen 250 ezerig terjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!