tereprali

2018.01.14. 21:03

Újra Dakarban a magyar nemzeti zászlóval a Qualisport Scaniája

Kuplungproblémák miatt nem tudta befejezni a 10. Africa Eco Race küzdelmeit a dunaszentbenedeki Qualisport Racing kamionos triója, de a magyarok így is örömmel vitték el a magyar nemzeti zászlót a Rózsaszín-tó partjára.

Tapodi Kálmán

Dakar és a Rózsaszín tó: igazi fogalmak a tereprali vonatkozásában, ahová eljutni még akkor is komoly megtiszteltetés, ha az emberfia nem ér el jelentős eredményt, vagy rosszabb esetben feladni kényszerül az adott futamot. A Qualisport Racing egységének a nehezebb kenyér jutott a 2018-as Africa Eco Race-en, ennek ellenére a Scania-trió tagjai boldogan hajtottak át vasárnap a célkapu alatt.

Mint ismeretes, Kovács Miklós pilóta és két társa, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő a tizedik versenynapon szállt ki a kamionos kategória dobogójának legalsó fokáért zajló harcból: bár a 3. helyet birtokló magyar egyletnek stabil előnye volt az üldöző holland egységgel szemben, a versenykamion kuplungproblémái miatt egy teljes éjszakára a mauritániai dűnék között ragadtak és elveszítették az esélyt arra, hogy – az ilyenkor szokásos jelentős időbüntetéssel – folytassák a versenyt.

A kamionos kategóriában 2010-ben győztes, az évek során a dobogó összes fokán megfordult dunaszentbenedeki kamionosokkal 2011 után másodszor fordult elő, hogy értékelt eredmény nélkül voltak kénytelenek befejezni az Africa Eco Race-t.

Eljuttaták Dakarba a magyar zászlót a dunaszentbenedeki kamionosok

– Történjék bármi, ide eljutni mindig óriási élmény. Ezúttal is az volt, pedig semmi nem úgy alakult, ahogyan szerettük és reméltük volna. A technikai problémánk után más célunk már nem lehetett, mint elhozni ide a magyar nemzeti lobogót, hiszen akármikor indultunk el eddig ezen a futamon, ezt mindig megtettük. Túlzás nélkül lehet kijelenteni, hogy mind a mezőny, mind pedig a táv tekintetében ez volt az eddigi legmagasabb színvonalú Africa Eco Race. Minden kategóriában hatalmas csata zajlott, a szervezők pedig olyan pályákat írtak, amik jócskán megterhelőek voltak a gépek és az emberek számára egyaránt. Nagy öröm, hogy egy ilyen erős mezőnyben, ahol 12 rutinos, tapasztalt és erős kamionos egység szerepelt, majdnem sikerült megszereznünk a harmadik helyet. Ilyen a technikai sport, most nem jött össze, de a mi társaságunkat mindig az optimizmus jellemezte, így kesergés helyett most is inkább már a jövőt tervezgetjük. Szeretnék újfent köszönetet mondani mindenki, aki odahaza figyelte a versenyt, figyelt bennünket és szorított értünk, mert tudniuk kell, hogy ott kint, a Szaharában, a sivatagban nagyon jól esnek az embernek a biztató üzenetek. Köszönet érte mindenkinek! – fogalmazott a ceremónia után kiadott csapatközleményben Kovács Miklós, akinek a Qualisport többi tagjával együtt a legfőbb vágya az, hogy mielőbb otthon lehessen a családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában