kosárlabda

2018.01.21. 15:02

Nagyot küzdött, de vesztett a KTE-Duna Aszfalt

A hétközi kupacsata miatt fáradtnak ígérkező Szolnok legyőzésére készültek a meccsre öt győzelemmel hangoló kecskeméti kosarasok a férfikosárlabda NB I. A csoportjában. A győzelem végül nem jött össze, de telt ház előtt nagyszerű hangulatban hatalmas csatát vívtak a hazaiak a bajnokaspiráns ellen.

Vincze Miklós

A nap kérdése az volt, hogy mennyire viselte meg a szolnokiakat a dániai kupamérkőzésről történt kalandos, felettébb fárasztó hazaút, mert az nem is volt kérdés, hogy amennyiben a fáradtság bármilyen jelei mutatkoznak a talán legjobb magyar csapat játékosain, azt a minden meccsén rendkívül tudatos taktikával fellépő Forray-legénység ki fogja használni. Nos, már a mérkőzés első percében látszott, hogy megviselte. Nem csak a távoliak nem jöttek a szolnokiaknak, hanem nem ritkán a ziccerek is kifelé jöttek a gyűrűről, hihetetlenül kevés pont esett az első negyedben, és aki látta a kecskemétiek legutóbbi meccseit, az nyugtázhatta, hogy a hazaiaknak ez jó. Oroszlánként küzdöttek Wittmannék, a vendégek a pálya minden négyzetcentiméterén iszonyatos küzdelmet voltak kénytelenek folytatni. Az, hogy az első félidőben kevés pont esett, betudható volt a hazaiak szervezett védekezésének, nem kis dolog volt 33 ponton tartani húsz perc alatt egy Szolnokot.

A félidőben még nyitva maradt az eredeti kérdés, vagyis mindenki azt találgatta, hogy a harmadik negyedre melyik Szolnok jön ki, a fáradt vagy az igazi. Nos, hamar tudatosították a vendégek, hogy az igazi. A szünetben az olajosok rendezték a soraikat, az újrakezdés után már azt a játékot hozták, ami tőlük elvárható, és a abban az etapban rögtön az elején el is léptek a hazaiaktól. A találkozó eme szakaszában kritikus pontiszonyban szenvedett a hazai gárda. 41–35-re húzott el a Szolnok, miközben a kecskemétieknek négy percen át nem sikerült a kosárba találniuk. Thompson ekkor két triplával még egalizált, majd 43–41-nél Wittmann is kiegyenlítette az állást, de ezt követően, mivel a vendégek elkapták a fonalat, és végül 57-48-as állással vonultak rövid pihenőre, már érezhető volt, hogy ez a meccs elment. Nem érheti szó a ház elejét, a kecskemétiek amit lehetett, azt megcselekedték, a részükről már az is óriási bravúr volt, hogy a félidőben kérdéses volt a mérkőzés kimenetele, a Szolnok pedig a második játékrészben igazolta klasszisát. A végén a saját szektorukat csurig megtöltő vendégek ünnepelhettek, de a hazai közönség is joggal tapsolta meg a saját csapatát, hiszen igazi kosárlabdaünnepet varázsoltak a Messzi István Sportcsarnokba.

Polyák László, a vendégcsapat legjobbja: – Rettentő nehéz mérkőzésen vagyunk túl, a szokásosnál fáradtabban mozogtunk, hiszen Dániából meglehetősen kalandos utunk volt hazafelé. Konkrétan mindössze egy edzésünk volt arra, hogy felkészüljünk a Kecskemétből, akiről tudtuk, hogy győzelmi szériában van, illetve rendre összeszokott, fegyelmezett játékkal rukkol elő. Az első félidőt nem úgy kezdtük, ahogy elterveztük, egy kicsit bent maradtunk az öltözőben, pedig többször a fejünkbe véste Dragan Alekszics, hogy kire miért kell odafigyelni, és több apró védelmi hibát vétettünk. A szünetben az edzőnk elmondta, hogy mire kell odafigyelni, miben kell javítani. A harmadik negyedet már jól kezdtük, onnantól kezdve már mi kontrolláltuk a mérkőzést, előnyre tettünk szert, és megtartottuk a végéig.

Bernard Thompson: Remek meccs volt. Agresszívan kezdtünk, a meccs első huszonöt percében oroszlánként küzdöttünk, ám aztán egész egyszerűen bedaráltak minket. A Szolnoknál a kispadosok is elképesztő energiákat hoztak be a pályára, talán ez volt a döntő momentum.

Dragan Alekszics, a Szolnok edzője: Először is szeretném leszögezni, hogy boldog vagyok, hogy telt ház előtt játszhattunk. Nem emlékszem, hogy mikor láttam Kecskeméten, a felújított sportcsarnokban telt házat. Nagyszerű, csodálatos volt a hangulat. Jó, kemény meccset játszottunk, a Kecskemét amit lehetett, megtett ellenünk, amikor lehetősége volt rá, az első félidőben kontrollálta a meccset. Mi fáradtan kezdtünk, de aztán belejöttünk. Döntő volt, hogy milyen sok támadó lepattanót szereztünk már az első játékrészben is. A harmadik negyedben fontos triplákat szereztünk, az akkor szerzett előnyünk után a hazaiak számára már nem volt visszaút. Gratulálok a Kecskemétnek, nagyot küzdöttek.

Forray Gábor, a KTE–Duna Aszfalt edzője: – Gratulálok a győztes csapatnak, de a saját fiaimnak is, hiszen minden tőlünk telhetőt megtettünk. Sőt, a két szurkolótábornak is ahhoz, hogy megtöltötték a csarnokot, és hogy mindkét fél sportszerűen támogatta a saját csapatát. Öröm volt ilyen fantasztikus hangulatban játszani. Bár kikaptunk, ez akkor is a kosárlabda ünnepe volt. Nekünk az első félidőben lett volna sanszunk megnyerni a meccset, akkor lett volna lehetőségünk egy nagyobb előnyre szert tenni, mert akkor még látszott az Olajon, hogy a szokásosnál fáradtabb. Ám az első félidőben tizenhárom támadó lepattanót engedélyeztünk a Szolnoknak, és ennek tudható be, hogy végül egálra hozták le az első félidőt. Véleményem szerint ez volt a győzelmük kulcsa, illetve a harmadik negyed alakulása. Akkorra átestek a holtponton, és kijött a fizikai fölényük. Egyszer még akkor is visszajöttünk a mérkőzésbe, ám a kritikus pillanatokban rendre elképesztő és demoralizáló három pontosokat dobtak a vendégek. Nem vagyok szomorú, boldog vagyok, hogy ekkora közönség előtt tudtunk játszani, büszke vagyok a játékosaimra.

KTE-Duna Aszfalt – Szolnoki Olaj KK 67-79 (19-16, 16-17, 13-24, 19-22)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok, 1200 néző, vezette: Benczur, Frányó, dr. Mészáros.

KTE-Duna Aszfalt: Pongó 9/3, Thompson 17/9, Djeraszimovics 20/6, Dramicsanin 4, Karahodzsics 10. Csere: Wittmann 7/3, Fülöp, Molnár, Horváth K. Vezetőedző: Forray Gábor

Szolnoki Olaj KK: Perry 13/9, Vojvoda 11/3, Polyák 15/15, Milosevics 15/3, Tóth Á. 2. Csere: Ford 11/3, Phillip, Andric 10, Kovács P. 2. Vezetőedző: Dragan Alekszics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában