kosárlabda

2018.02.22. 12:52

A legjobbak között jegyzik Tóth Cirillt

Euroliga-meccsre készül Tóth Cirill. A kecskeméti fiatal­ember az ausztriai csapatával hamarosan utazik az oroszországi viadalra.

Borbély Károly

Miközben tartotta a keddi sajtónyilvános edzését a világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfiválogatott, aközben javában gyakorolt a kecskeméti Mercedes-Benz Sportakadémia egyik felső pályáján Tóth Cirill. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány játékosai elismerően csettinthettek a fia­talembert látva, aki villámgyorsan forgott a kerekesszékével, majd egy erős bemelegítés után sorra szórta a kosarakat. Nem véletlen, őt is a legjobbak között jegyzik. A magyar férfi kerekesszékes kosárlabda-válogatott irányítója az ausztriai, a Bécs mellett található Klosterneuburg játékosa.

– Euroliga-meccsre utazom két hét múlva Oroszországba, klubszinten ez lesz az első nemzetközi szereplésem – mondta Tóth Cirill. – Örülök, hogy elkészült a sportakadémia, kedden és csü­törtökön itt végzem a dobóedzéseket. Minden héten egyszer edzek a régi, budapesti klubomnál is, illetve Ausztriába járok hetente egyszer vagy kétszer. Minden felkészülési lehetőséget igyekszem kihasználni, személyi edzőm is van, szeretnék minél inkább topon lenni az oroszországi viadalon. Az említett megmérettetésre március 8-án utazik a csapat és 11-én jövünk vissza. Öt gárda méri össze erejét a B csoportban, ahogy az A jelűben is, az odasoroltak Svájcban vívják a meccseiket.

A kecskeméti fiatalember tízévesen kényszerült kerekesszékbe egy baleset miatt, kilenc éve kezdett el kosarazni. A felesége szintén egy baleset miatt lett kerekesszékes, és ahogy Cirill, ő is nagyon szereti a sportot.

– Ő wakeboardozott a balesete előtt és szerencsére ennek a sportágnak kerekesszékesként is tud hódolni, ráadásul Kecskeméten. Én is kipróbáltam már, jó móka, de inkább maradok a kosárlabdánál. Csak az a baj, hogy ez csapatsportág, játékos meg egyre kevesebb, nehéz megtalálni az embereket. Ezért is kérném, hogy aki szeretné kipróbálni a kerekesszékes kosárlabdát, az bátran keressen, a Petőfi Népén keresztül megkaphatja az elérhetőségem.

Tóth Cirilltől azt is megtudtuk, hogy speciális kerekesszékkel űzik ezt a sportágat. A gyártócégek mindenkinek személyre szabott sporteszközt készítenek. Erős vázszerkezetekről van szó, nagyon bírják a strapát, ahogy a csapágy is. A küllőzés és a kerék-hajtókarika javítása viszont már többször szükséges.

A játékosokat a sérülésüktől függően 1–4,5 pontig számozzák, és a pályán lévő öt embernek egy bizonyos határ fölé nem emelkedhet az értéke egyik csapatnál sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában