rögbi

2018.05.18. 13:52

Bajnoki döntőt vív a KARC

Vasárnap 12 órakor vívják a magyar NB I.-es rögbibajnokság döntőjét. A rájátszás rendszerének a 2006-os bevezetése óta a Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club hete­dik alkalommal szállhat harcba az aranyért, ellenfele az a Budapest Exiles, amellyel szemben a legutóbbi két döntőt elveszítette.

Vincze Miklós

A kecskeméti Köteles Péter (labdával) indul meg a tavalyi döntőben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Nemcsak az első, hanem a 16 óra 30-ra kiírt másodosztályú döntőben is érdekeltek a kecskemétiek, az NB II.-es döntőt ugyanis a Szekerce és az Ördögi Medvék vívják. A Szekerce eredetileg Szentes, Kecskemét, Cegléd közös társulása volt, egy úgynevezett projektcsapat, amelyben ma már csak az előbbi két város képviselteti benne magát. A Szekerce csapatában kecskeméti részről levezetni vágyó öregek űzhetik még a tojáslabdát, illetve a KARC keretébe bekerülni vágyó fiatalok bizonyíthatnak.

A nagy, azaz az NB I.-es bajnoki döntőt délben játssza a KARC és a Budapest Exiles. Fájó pont a kecskeméti rögbisek számára, hogy amióta bevezették a bajnoki döntő rendszerét, azóta a kecskeméti csapat rendre az alapszakaszban szerepel jobban, a rájátszásra, illetve a döntőre viszont – főleg az elmúlt években – rendre az alapszakaszban gyakran gyengébben teljesítő Exiles képes maximálisan felszívni magát.

A kecskeméti Köteles Péter (labdával) indul meg a tavalyi döntőben
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

A kecskemétiek az idén egy tekintélyt parancsoló őszt, azután pedig egy botladozósabb tavaszt produkáltak. Már márciusban bebiztosíthatták volna a helyüket a döntőben, az Esztergomban irreális téli körülmények között vívott mérkőzésen azonban 14–10 arányban alulmaradtak. Végül a magát újra egyre jobban felszívó Százhalombatta otthonában kellett győzniük ahhoz, hogy újra esélyük nyílhasson a bajnoki arany megszerzésére.

Ez 21–14 arányban sikerült is.

– A csapatunk keretében a tavalyi döntőhöz képest jelentős változás nem történt – jelentette ki Németh Krisztián, az együttes edzője –, a nevezettek névsorában található egy-két változás csak formaingadozásnak, sérülésnek vagy eltiltásnak tudható be.

Németh Krisztián az esélyekkel kapcsolatban elmondta, hogy a mérkőzésnek inkább az Exiles az esélyese, de természetesen a kecskeméti csapat is azzal a szándékkal veti magát a küzdelembe, hogy 1998 után megszerezze a klub második bajnoki aranyérmét. – Nem az elfogultság beszél belő­lem, a magyar rögbitársadalom egyöntetű véleménye az, hogy képesek lehetünk elkapni az Exiles-­t. Nem tagadom, hogy az előző két évben Kecskeméten rendezett döntőt sajnos magabiztosan nyerték ellenünk, de esélytelenek nem vagyunk a mérkőzésen – tért át a döntőre Németh Krisztián. – Az Exiles egy fokkal nálunk modernebb rögbit játszik, mi pedig inkább a brusztolós, a fizikális párharcok jellemezte rögbit kultiváljuk. A végletekig leegyszerűsítve: a döntőben az várható, hogy az Exiles gyorsítani akarja majd a játékot, mi pedig a fizikális harcra törekszünk. A célunk tehát egyrészt tempóban felvenni a versenyt, illetve lassítani az iramot. Létkérdés ugyanakkor, hogy sikerüljön a hibákat a minimálisra szorítani, hiszen akkor lehet esélyünk – nyilatkozta a tréner.Mindkét klub szurkolói, szokás szerint, nagy erőkkel készülnek a döntőre. Kecs­kemétről buszokkal, személyautókkal utaznak a drukkerek, ezzel segíteni tudják a kecskeméti együttest abban, hogy újabb első osztályú csapatbajnoki arannyal gazdagítsa a város sporttörténelmét.

A kecskeméti csapat ellenfele

A Budapest Exiles csapata 1991-ben alakult, hosszú évekig 90 százalékban olyan külföldi játékosok alkották, akik valamilyen – munkahelyi, tanulmányi – okból hosszabb ideig Budapesten tartózkodtak. Ennek megfelelően eleinte igen rapszodikus csapat volt, lévén az összetétele gyakran változott. Az elmúlt négy-öt évben azonban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bevonzzák a Budapestre kerülő fiatal rögbijátékosokat, így a csapatot ma már fele-fele arányban alkotják külföldiek és magyarok, és a játékospolitikájának köszönhetően az Exiles egyre inkább a magyar bajnok­ság meghatározó csapatává növi ki magát, hét játékost adnak a Konferencia egyben szereplő, éppen néhány hete a bennmaradását kivívó magyar válogatottnak is.

A bajnoki döntő programja

2018. május 20., pünkösd­vasárnap, Szeged, Felső

Tisza-parti Stadion.

NB I. A 3. helyért: Battai

Bulldogok–Eszter­gomi

Vitézek, 10.00.

NB I.-es bajnoki döntő:

Bp. Exiles–Kecskeméti ARC, 12.00.

NB I. Eredményhir­detés: 14.00.

NB II. A 3. helyért: Fehérvári RC–Bp. Exiles II., 14.30.

NB II.-es bajnoki döntő:

SZEKERCE–Ördögi Medvék,

16.30. A döntőt a DIGI Sport élőben közvetíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában