Uszonyosúszás

2024.07.02. 11:23

Parádés eredményt értek el a kecskemétiek az uszonyosúszó Európa-bajnokságon

Parádés eredményt értek el a magyar válogatott küldöttség tagjaiként a kecskeméti BÁCSVÍZ KVSC versenyzői a litvániai 18. Junior Uszonyosúszó Európa-bajnokságon, miután három arany, két ezüst, és három bronzéremmel térhettek haza.

Vincze Miklós

Klaipedában, Litvániában rendezték meg 2024. június 25–július 1. között a 18. Junior Uszonyosúszó Európa-bajnokságot, amelyen a kecskeméti BÁCSVÍZ KVSC is képviseltette magát. Mi az, hogy képviseltette, parádés teljesítményekkel tette le a hírös városi küldöttség Litvániában a névjegyét.

uszonyosúszás, bajnokság, verseny, Turucz Zoé, Mayer Dávid
Mayer Dávid és Turucz Zoé
Fotó: Bácsvíz KVSC

Turucz Zoé két számban is Európa-bajnok lett – 50 méteren új junior világcsúccsal, illeve száz méeres gyorsúszásban, hogy még egy bronzérmet is begyűjtsön a 4x100-as mix váltó tagjaként –, Mayer Dávid pedig 50 méteren lett Európa-bajnok új junior országos csúccsal, 100 méteren pedig ezüstérmet is szerzett. Emellett szerzett még egy értékes ezüstérmet a 4x200 méteres felszíni váltó, bronzéremmel utazhatott haza a 4x50 méteres férfi felszíni váltó és a 4x100 méteres felszíni váltó. Nem csak a Litvániát megjárt versenyzők térhettek haza elégedetten, hanem a felkészítő edzőik is, Juhos Gergely, Szabó László, Jaksa Milán, Varga Zsolt, Pálfi János és Tóth András.

– Nagyszerű, de fárasztó egy hét áll a csapat mögött – foglalta össze a litvániai kalandokat Szabó László edző. – Az új versenyprogram és az új versenyszámok meglepték a sportolókat, ugyanis a négy nap alatt az egyéni versenyszámaik mellett öt váltót kellett teljesíteniük, ebből négyet kétszer kellett leúszniuk. Nagyon elégedett vagyok a versenyzőinkkel, hiba nélkül hozták a versenyt, tökéletes rajtok, fordulók, váltások és úszások valósultak meg. Kivétel nélkül mindenki egyéni csúccsal tér haza. Indulásnál két aranyra és két országos csúcsra számítottam. Mindezek mellé egy arany és egy ezüstérmet is szereztek versenyzőink. Az 50 méter gyors világcsúcsa pedig csak egy távlati cél volt még az idei évre, de már most sikerült teljesíteni. A magyar csapat 7 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzéremmel a 2. helyen végzett az éremtáblázaton, ebből a BÁCSVÍZ KVSC versenyzői 3 arany-, 2 ezüst-, 3 bronzérmet tettek bele a közösbe – emelte ki a hírös városi hozzájárulást a magyar küldöttség kiváló eredményéhez.

Hamarosan újra lehet szurkolni a kecskeméti uszonyos úszóknak. Amíg a küldöttség ugyanis Litvániában vitézkedett, a BÁCSVÍZ KVSC Búvárúszó szakosztályának három felnőtt válogatott versenyzője, Blaszák Lilla, Szili Ágnes és Wórum Regő, egy 5-ös államvizsga illetve két sikeres érettségi mellett az edzőtáborokból hazaérve folytatták az edzőikkel a felkészülést a 2024. július 10–17. között, Belgrádban megrendezésre kerülő Felnőtt Világbajnokságra, amelyen a junior csapatból Turucz Zoé és Mayer Dávid szintén versenyezni fog.

Eredmények:

Mayer Dávid: 50 méteres uszonyos gyorsúszás Európa-bajnoka új junior országos csúccsal, 100 méteres uszonyos gyorsúszás ezüstérmes, 50 méteres búvárúszásban a 6. hely.

Décsei Marcell: 200 méter felszíni úszás 10. hely, 100 méter felszíni úszás 9. hely, 50 méter felszíni úszás 6. hely.

Turucz Zoé: 50 méteres uszonyos gyorsúszás Európa-bajnoka új junior világcsúccsal, 100 méteres uszonyos gyorsúszás Európa-bajnoka.

Szász Máté Pál: 400 méteres uszonyos gyorsúszás 9. hely, 200 méteres uszonyos gyorsúszás 11. hely.

A 4x100 mix gyors váltóban a bronzérmet a Mayer Dávid, Szabó Flóra, Vince Marcell, Turucz Zoé csapat szerezte meg, délelőtt Szász Máté Pál és Dobos László szerepelt. A 4x50 férfi felszíni váltó harmadik helyét a Mayer Dávid, Gyula Levente, Váradi Zalán, Décsei Marcell összetételű kvartett kasszírozta, itt délelőtt Vince Marcell is indult. A 4x100 méteres felszíni váltó bronzérme Gyula Levente, Váradi Zalán , Décsei Marcell, Kovács Megyer, a 4x200 méteres felszíni váltó ezüstérem pedig Gyula Levente, Váradi Zalán, Décsei Marcell, Kovács Megyer érdeme.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában