Szabadidősport

2022.12.20. 08:54

Petőfi nyomában jártak a túrázók Szabadszálláson – galériával

A túrázás szerelmesei vették birtokba egy napra Szabadszállás városközpontját. Több száz autó és hatszázkét túrázó érkezett a városba szombaton, hogy együtt „kövessék Petőfi lábnyomát” az emlékhelyeken berendezett ellenőrző pontok felkeresésével.

Gulyás Sándor

Tübb százan vettek részt a különleges túrán

Fotó: Dömök Sándor

A túra rajtja és a célja is a közelmúltban felújított Nagyvendéglőben került kialakításra, mely szintén őriz Petőfi-emléket, hiszen a Petrovics család kétszer három évig bérelte az épületet a Szabadszálláson eltöltött huszonkilenc évük alatt.
A túrázók 7, 16 és 23 kilométeres távok közül választhattak a helyi Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „megyei identitás erősítése” projektje támogatásával megrendezett túrán.

A természetbarátoknak a nem túl kedvező időjárási előrejelzés sem szegte kedvét, hogy ezen a napon Szabadszállásra látogassanak az ország 109 településéről és Szerbiából. 

A metszően hideg szél és a néha szállingózó hó ellenére lelkesen követték a térképen maghatározott útvonalakat, jólesően fogyasztották a rajtban és az ellenőrző pontokon kínált melegítő italokat, kalória pótló gyümölcsöket és édességeket. 

A Petőfi-emlékhelyeken a szervezők információs táblák kihelyezésével segítették a túrázókat, hogy megismerjék a legfontosabb, a helyhez kapcsolódó adatokat, hogy képet kapjanak a család Felső-Kiskunsági „bolyongásainak” helyi állomásairól.

A Nagyvendéglőbe visszaérkezve az emléktúra teljesítéséért minden túrázó emlékérmet és túratérképet kapott ajándékba, majd helyi termelők termékeivel ismerkedhettek és elfogyaszthattak egy finom babgulyást, valamint gyarapíthatták ismereteiket a Horváth Balázs nyugállományú ezredes által összeállított, a helyi Petőfi emlékeket feldolgozó kiállítás megtekintésével. A leggyorsabbak még bepillantást nyerhettek a közel száz gyermek szorgos munkája és ügyessége révén, legó elemekből épülő, „Anyám tyúkját” ábrázoló legófal munkafolyamatába is, a később érkezők már csak a kész, nagy méretű alkotásban gyönyörködhettek.

Minden korosztály képviselte magát

A rendezvény legidősebb résztvevője a 84 éves Richter Ferenc Budapestről érkezett, és a 16 kilométeres távot teljesítette, a szabadszállási származású, de Kiskunhalason élő, nyolcvanegy éves Tabajdi József, illetve a szigetszentmiklósi Jordán Gábor a 7 kilométeres távot gyalogolta le.

A legfiatalabb résztvevő a szabadszállási Nagy Sándor János az édesanyja hordozójából ismerkedett a Petőfi emlékekkel, a legfiatalabb túrázó pedig a 7 kilométert gyalogló, Biatorbágyról érkezett Zámolyi Gergely volt.

A nyugdíjas klub közel harminc tagja és számos segítő tevékenykedett azért, hogy a túrázók jó hangulatban és sikeresen teljesíthessék a választott távokat, de Szabadszállás Város Önkormányzata és több vállalkozó is támogatta a rendezvényt.

A következő alkalom 2023. március 25-én lesz, ahol a X. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra keretében a kiskőrösi, dunavecsei és szalkszentmártoni Petőfi emlékhelyekkel is megismerkedhetnek a résztvevők – tájékoztatta hírportálunkat Buza Vince, a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesületének elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában