Harcművészet

2022.12.04. 11:51

Felavatták Slavko Truntic emléktábláját – galériával

A katonatelepi Mathiász János Általános Iskolánál vasárnap délelőtt felavatták Slavko Truntic Wing Tsun Kung-fu nagymester emléktábálját.

Nyitray András

Fotó: Bús Csaba

Az avatáson Máday Norbert, 9. fokozatú wing tsun kung-fu nagymester méltatta az 1938-ban született, a wing tsunnal 1977-ben megismerkedő Slavko Truntic munkásságát. Amellett, hogy a karate, a dzsúdó, a Jujutsu és mestere és az Ex yu úttörője volt, ő volt az első Wing Tsun mester Kelet-Európában.

– Egy olyan mester előtt tisztelgünk, aki nem edző, nem coach, nem tréner volt, hanem a harci művészetek mestere – mondta Máday Norbert. – Amikor kiment Hongkongba és elindult a világbajnokságon, akkor a fegyveres kategóriát 54 évesen természetes volt, hogy megnyeri, míg tanítványa az abszolút küzdelmeket. A semmiből hozott létre valamit, tanítványai, iskolái lettek, Hongkong sikátoraiból elhozta az a harcművészetet, amiről még senki nem hallott, és Bruce Lee is tanult annak idején. Ezt úgy adta tovább, ahogy kapta. A világban ma sokan emlékeznek rá, és különösen büszke vagyok, hogy az országból ennyi mester eljött ide. Mert ha ő nincs, akkor én se lennék és ti sem.

Máday Norbert mellett Mario Poljak korábbi horvát tanítványként emlékezett meg, és elmondta, hogy Slavko Truntic fiatal korától a harcművészeteknek élt, és az egyik legnagyobb mestere lett Wing Tsunnak, mert nemcsak ismerte, értette is. Szigedi László a korai magyar tanítványok nevében elmondta, hogy a mai napig abból a tudásból és technikából építkeznek, amit Slavko Truntic-tól kaptak, kiváló munkáját tovább tudják adni az új generációknak.

Az esemény zárásaként az emléktábla előtt tisztelegtek koszorúzással a résztvevők, az ország különböző pontjaiból érkező mesterek és tanítványok mellett dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, valamint dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában