Labdarúgás

2022.10.04. 18:00

Kilenc megyéből érkeztek a résztvevők a tornára

Labdarúgótornát rendezett a hét végén a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgál­tató és az ÁGOTA Alapítvány Tass-Alsószentta­má­son a gondoskodásában élő fiatalok számára. Az esős időjárás sem szegte a fiatalok kedvét.

Gulyás Sándor

A hajósi gyermekotthon kapusa tisztáz lábbal

Fotó: Gémes Sándor

Tizen­két csapatban több mint száz, nevelőszülőnél és lakásotthonban élő fiatal küzdött az elsőségért a hét végi labdarúgótornán, ÁGOTA Falván. A fiatalok Baranya, Tolna, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyéből érkeztek, Bács-Kiskun megyéből három, kiskunmajsai nevelőszülőknél élő gyermek, valamint a bácsalmási és a hajósi gyermekotthon egy-egy gárdája nevezett. 

– ÁGOTA Falván az ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központban nemcsak nyáron, hanem egész évben várjuk különböző programokkal a családjukból kiemelt gyermekeket. Az őszi programsorozatnak a focitorna volt az első állomása, a jövőben a sport mellett kulturális és pasztorációs rendezvényekkel is készülünk – hangsúlyozta Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója. 

Az esős idő sem tántorította el a fiatalokat, bár a focitorna csak délben kezdődött, addig három csoportban különböző foglalkozásokon vettek részt. Az egyik fedett helyszínen csocsóbajnokságot, a közösségi házban vetélkedőt rendeztek, amelyben többek között zeneszámokat kellett felismerni. 

A Szent Jobb Lator-templomban a pasztorációs csoport tagjai arról beszélgettek a fiatalokkal, hogy mennyire fontos a bizalom a pályán. Elengedhetetlen, hogy bízzanak magukban, a társaikban és Istenben.

 Ismert focistákat hoztak fel példának, hogy számukra is milyen jelentőséggel bír a bizalom és a hit. Azzal bocsátották pályára a fiatalokat, hogy ne beszéljenek csúnyán egymással és tiszteljék az ellenfelet. 

– A torna célja az „Élj és játssz becsülettel!” szlogenünk jegyében az élményadáson túl a közösségépítés, a pozitív személyiségjegyek kialakítása és megerősítése. Ilyen a fair play, a küzdeni és győzni akarás, a kitartás és a csapatban való közös munka – hangsúlyozta a főszervező, a szolgáltató sportéletrendért felelős koordinátora, Váradi Márk. 
A tornát a szolnoki csapat nyerte, a bácsalmási Csont­darálók és a kiskunmajsai gárda előtt. A torna legjobb játékosa Tóth Attila lett. 

Tóth Attila, a szolnoki lakásotthonos csapat vezéregyénisége elmondta, hogy győzni jöttek. A 17 éves fiatal versenyszerűen focizik, ő volt csapata motorja, beszélgetésünkkor már a hatodik góljánál tartott. – Nem tudom, hány gólt rúgtam, nem is ez számít, hanem az, hogy jól érezzük magunkat és hazavigyük a kupát – nyilatkozta a játékos a negyeddöntő előtt. 

A hajósi Haynald Gyermekotthon csapata nem jutott a legjobb négy közé, profi focistájuk, Baranyi Sándor nehezen viselte a kudarcot. – Rúgtam gólt is, de a büntetőt kihagytam, így nem jutottunk tovább. Győzni jöttünk, most ez nem sikerült – mondta szomorúan a fiatalember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában