Kötélhúzás

2022.10.20. 15:00

Emléktornát szerveztek alapítójuk tiszteletére a Solti Bikák

Horvát kötélhúzó barátaikat látták vendégül a hétvégén a Solti Bikák. A rendezvény a solti csapat közelmúltban elhunyt vezetőjének tiszteletére a Lencsés Sándor Nemzetközi Emléktorna elnevezést kapta.

Gulyás Sándor

A nemzetközi emléktorna résztvevői

Fotó: Gulyás Sándor

A solti kötélhúzó csapat egy helyi sportrendezvényen állt össze először 1992-ben Lencsés Sándor, Szabó József, Tóth László és Zsidó László kezdeményezésére. A sikeren felbuzdulva a tagok úgy határoztak, folytatják, munkahelyük után Dunatejre keresztelték el magukat. A következő esztendőkben atlétikai versenyeken, megyei és országos polgárőr napokon, illetve a környező települések sportrendezvényein mérettették meg magukat. A csapat néhány évvel később, akkor már Solti Bikák néven, a határon túlra is elmerészkedett.

– Az évek során nagyon sok versenyen indultak Magyarországon, amit sorra meg is nyertek. Solt erdélyi testvérvárosába, Csíkdánfalvára is ellátogatott a csapat. A kötélhúzás kapcsán akkor született barátságok ma is élnek. A horvát Darda kötélhúzó csapatával 2007-ben, a Kozármislenyben rendezett versenyen ismerkedtek össze. Ez új fejezetet nyitott az életükben. Ápolva a jó kapcsolatot, gyakran látogattak ki Horvátországba. Ma is jó a kapcsolatuk több Eszék környéki horvátországi településsel, mint Darda, Hercegszőlős, Belje, Várdaróc, Nasice, Privlaka. A kötélhúzáson keresztül eljutottak a horvát tengerpartra, Pridragába és Matuljiba is. 

Rengeteg élmény, kaland, emlék maradt meg az elmúlt évekből és jellemzően szinte mindegyik vidám. A csapat motorja mindig is Sanyi volt, akinek kiváló kapcsolatteremtő képességével nagyon sok helyre eljutott a csapat. 

Kialakult az évek alatt a saját logó, zászló, egyforma fehér, majd piros póló. A fiúkat nemcsak a kötél kötötte össze, hanem a barátság is. Rengeteg élmény, emlék fűződik az elmúlt évekhez, amelyeket szívesen emlegetnek mindannyian. Persze cserélődtek a tagok, jöttek fiatalok, de az alapítók ott voltak és segítették tapasztalataikkal az újakat – emlékezett vissza Lencsés Sándorné, aki maga is aktívan kivette a részét a szervezőmunkából. 

Lencsés Sándor mindent megtett annak érdekében, hogy a gyerekek körében is népszerűsítse a kötélhúzást, így gyakran látogattak el iskolákba vagy gyermekprogramokra.

– Lencsés Sándor halála után engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a csapat vezetését. Megpróbálom újraépíteni a gárdát, úgymond, bontogatni a szárnyainkat. Kisebb-nagyobb sikereket is elértünk, de nagyon nehéz nélküle. Annyiból van könnyebb dolgom, hogy nekem Sanyi bácsi kitaposott egy ösvényt, amin tovább kell mennem – fogalmazott Papp István „Pici”, a Solti Bikák jelenlegi vezetője.

A hétvégi emléktornát az ő tiszteletére szervezték meg, amire horvát barátaik is meghívást kaptak. 

A verseny a solti futballpályán zajlott, ahol a versenyben első lett Privlaka, második a Hercegszőlős, a harmadik helyen pedig a Solti Bikák végeztek.

– A solti csapattal nagyon régen tartjuk a kapcsolatot, még édesapám kezdte Sanyi bácsival. Sajnos néhány hónapja már ő is eltávozott közülünk. Szívesen jövünk Soltra, kapcsolatunk nemcsak baráti, hanem mondhatni inkább már családi – monda el lapunk érdeklődésére Soja Bálint, a hercegszőlősi csapat elnöke.

A verseny után a művelődési házban folytatódott a rendezvény díjkiosztóval, majd közös vacsorával és baráti beszélgetéssel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában