Kézilabda

2022.09.02. 07:02

Kupakudarc után a Vasast várják az első bajnokin

Szerdán kiesett a Magyar Kupából, de már a vasárnapi bajnoki rajtra készül az NB I./B-be feljutó Kecskeméti NKSE. A csapat edzőjével, Paic Róberttel beszélgettünk a kiesésről, és a bajnokságban kitűzött célokról.

Vincze Miklós

A fotón Jámbor-Herceg Réka, a KNKSE egyik játékosa.

Fotó: Bús Csaba/archív-felvétel

A Magyar Kupa első fordulójában az NB II.-es Szigetszentmiklós vendége volt a kecskeméti hölgykoszorú. A mérkőzés kecskeméti szempontból úgy indult, ahogy az elvárható volt, a 23. percben már hét góllal vezetett a hírös városi gárda. Az első félidő végére aztán zárkóztak a hazaiak, a 15–18-as első félidei részeredmény után pedig szinte pillanatok alatt, három és fél perc alatt megfordították az állást a második játékrészben. A 47. percben már három góllal is vezettek a hazaiak, Paic Róbert csapata azonban – amelyben Berkes-Kaiser Melitta tizenegy gólt vállalt – az 52. percre ismét fordítani tudott. Kevésnek bizonyult azonban az előny, és a 27–27-es döntetlen a hazaiak továbbjutását hozta. Adódott a kérdés, hogy vajon sokként, kudarcként élték meg a kecskemétiek a kiesést, vagy inkább tanulni igyekeznek a mérkőzésen látottakból.

– Megmondom őszintén, nem készültünk külön erre a kupameccsre, inkább felkészülési mérkőzésnek tekintettük a bajnoki rajtra – rakta helyre a kudarcot Paic Róbert, a kecskemétiek vezetőedzője. – Persze nem jó eredmény ez a döntetlen ha abból a szempontból nézzük, hogy egy másodosztályú csapattal játszottunk. De nem dőlök a kardomba amiatt, hogy nem jutottunk tovább. Az egyesített NB I./B-ben harminc meccs vár ránk. Elég kevesen vagyunk, és a lányokból rengeteg energiát kivett volna, hogy egy másik fronton is harcolni kell. Ez nem mentség, senkit nem akarok felmenteni, de ez a kupamérkőzés számunkra egy lehetőség volt. Lehetőség arra, hogy gyakoroljunk, és egy esetleges továbbjutás esetén egy erősebb csapattal szemben mutassák meg magukat a lányok. De erre a bajnokságban is lesz lehetőség. Tanulni ugyanakkor lehet a meccsből. 

Voltak remek periódusaink, volt, amikor héttel is mentünk, amikor jól ment a játék. 

Aztán elkezdtünk cserélgetni, és kezdett olvadni az előnyünk. Ez is belefér, ami viszont miatt kimondottan bosszús vagyok, az az, hogy a második félidő elején három és fél perc alatt fordított a hazai gárda. Ez nem megengedhető. Ekkora üresjáratot nem engedhetünk meg magunknak, senkivel szemben. Persze jó csapat ez a Szigetszentmiklós, agresszív, futós csapat, de ekkora hullámvölgyet nem engedhetünk meg magunknak, és ez egy fontos tanulság a bajnokág előtt. A meccs másik tanulsága, hogy sokkal magabiztosabban kell játszanunk. Főleg a belső embereinknek, az átlövőinknek. Ha nem megy a szekér, akkor elő kel venni azokat a tuti megoldásokat, amiket tudnak a lányok. Az önbizalom nagyon fontos, önbizalom nélkül nehéz lesz bárki ellen játszani. Ha viszont képesek vagyunk magabiztosan, agresszívan, sok futással a saját játékunkat játszani, akkor partiban lehetünk nagyon sok csapattal. Csak ezt a lányoknak el kell hinniük. Ezt fejben kell lerendezni, nem engedhetjük meg, hogy egy pillanatig is kételkedjünk a saját képességeinkben.

Annál is inkább, mert igen komoly menetelés lesz az NB I./B-s bajnokság. 

– Tizenhat csapatos az NB I./B, az harminc mérkőzés, vagyis nagy teher – utalt a feladat nehézségére a vezetőedző. 

– Úgy indulunk neki, hogy a végén szeretnénk a 8-10. hely valamelyikét elcsípni, de az elsődleges cél mindenképpen az NB I./B-s tagság megtartása. 

Ez a cél akkor, ha keménye dolgozunk, és elhisszük magunkról, hogy erre képesek vagyunk, elérhető cfél. Sok mindennek kell összejönnie ehhez, de a munka előbb vagy utóbb úgyis megtérül. El kell hinnünk magunkról, hogy képesek vagyunk ere. Nehéz lesz, sok mérkőzés van, sok jó csapat, az összevonás is növelte az NB I./B színvonalát. Arra kell törekednünk, hogy a saját játékunkat játszva hozzuk azokat a mérkőzéseket, amelyek nyerhetőek.

Az első osztályból kiesett Vasas elleni bajnoki nyitány aligha tartozik ezek közé a meccsek közé. 

– A papírformát, a kispadok hosszát tekintve az esélyek teljes mértékben ellenünk vannak – latolgatta az esélyeket Paic Róbert. – Ennek ellenére a mérkőzésre kilátogató szurkolóinknak azt megígérhetjük, hogy küzdeni fogunk. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megnehezítsük a Vasas dolgát, tehát nem fogjuk ingyen adni a két pontot. Egész héten a Vasasra készültünk. Tudjuk az erősségeiket, kielemeztük őket. Ez nem jelenti azt, hogy reálisan reménykedhetünk a két pont megszerzésében. A szurkolók részéről  sok türelmet kérünk ahhoz, hogy elviseljék, hogy nem minden meccsre tudunk kimenni a győzelem céljával. De minden meccsre úgy megyünk ki, hogy küzdeni fogunk, nem adjuk olcsón a bőrünket, és ehhez kell a szurkolók támogatása, lelkesítése, lelkesedése, hogy legyenek mellettünk, amikor nem megy a szekér, próbálják átlendíteni a lányokat a holtponton.  Mi a pályán küzdeni fogunk, meg fogunk halni a jó eredményé érdekében, és ez fog minket egy szerethető csapattá kovácsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában