Galériával

2022.08.02. 11:28

Hat ország állami gondozásában élő gyermekei mérkőznek meg Kecskeméten

Immár 21. alkalommal rendezik meg a Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa döntőjét Kecskeméten, hétfőtől csütörtökig. A hagyományos sporteseményen gyermekotthonokban, állami gondozásban élő magyar, külföldi és Ukrajnából menekült fiatalok focicsapatai mérik össze tudásukat. A megnyitót hétfő este tartották az Ápoló Klubban.

Horváth Péter

A verseny megnyitóját a Ápoló Klubban tartották. Fotó: Horváth Péter

Hazánkkal együtt hat országból érkeztek az ifjakból álló csapatok a hétfőn elstartolt Grassroots Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupájának hagyományosan Kecskeméten megrendezett döntőjére. Hazánkat hét csapat, Mónosbél, Somogyvár, Debrecen, Tolcsva, Komádi, Tiszakürt és a Kelebia Nevelőszülői Hálózat képviseli, valamint Horvátországból, Romániából,  Szlovákiából és Szerbiából érkeztek csapatok. Az ötödik külföldi válogatott Ukrajna csapata, a háborús helyzet miatt meghívást kapott a kecskeméti önkormányzat által befogadott ukrajnai menekült fiatalokból álló futballcsapat is. A csapatok a kecskeméti Atlétikai Centrum gyepén mérkőznek meg egymással, az UEFA szabályainak megfelelően. 

A győztesnek járó kupa mellett különdíjat kap a gólkirály, a legjobb játékos és kapus is.

Az eseményt az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezi, a rendezvény mottója: A foci mindenkié! A torna 21 éve pár száz gyerekkel, regionális szinten indult, amihez az idő múlásával egyre több gyermekotthon csatlakozott, így országossá, majd nemzetközivé nőtte ki magát. 

A megnyitón elsőként dr. Salacz László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, melyben emlékeztetett, hogy a magyar válogatott futballsikereivel telt a nyár, hiszen megvertük a német válogatottat és az angolt is itthon, majd idegenben is, valamint a Kecskeméti TE bejutott az NB I.-be. Christiano Ronaldot idézte, aki azt mondta: a futballban nincs lehetetlen. Mint fogalmazott, ez lehetne az esemény jelmondata is. Köszönetet mondott a szervező alapítványnak és elnökének, Radics Kálmánnak és munkatársainak, akik évről évre a lehetetlent nem ismerve szervezik meg a tornát mindenki örömére, majd megköszönte a támogatók és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) segítségét.

A beszéd után a szervezők különdíjat adtak át Petrika Ibolyának, az MLSZ Grassroots-koordinátorának, majd előkerült az elnyerhető kupa, ezt követően az elmúlt 21 év vendégországainak zászlajával vonultak fel a színpadon.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte a fiatalokat, sport általi megbecsülést és aktivitás általi boldogságot kívánva nekik. Kiemelte: legyen példa nekik az eseményt megálmodó Radics Kálmán, aki maga is gyermekotthonban nőtt fel.

A hétfői megnyitó szokás szerint valódi ünnep volt, az elhangzott beszédek mellett retro buli, tűzijáték is volt, valamint Csepregi Éva és Végvári Ádám adott koncertet.

Az eseményen jelen volt a hetvenszeres magyar válogatott, Ezüstcipő-nyertes labdarúgólegenda, Nyilasi Tibor is.

A torna záróeseményét csütörtök délután tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában