Megméretés

2022.08.29. 17:20

Falmászás, lövészet, logikai feladatok: ezek várták Kalocsán az IPA nemzetközi verseny résztevőit

A száz országban jelen lévő International Police Association (IPA) kalocsai egysége külföldi egyesületek társaságában ünnepelte a hétvégén a nemzetközi találkozók 25. évfordulóját. A rendőri szervezeteket képviselő európai csapatok a világjárvány óta először térhettek vissza az állampusztai lőtérre, míg másnap a kalocsai Városháza vendégei voltak.

Gábor János

Az IPA nemzetközi lövészversenyén változatos akadályok és fegyverek várták a mezőnyt.

Forrás: IPA Kalocsa

A vendéglátó szervezet életében tavaly jelentős változások történtek, hiszen a teljes vezetőség lecserélődött: a tisztújításon megválasztott két alelnök Ridegné Pesti Anita és Morvai Ferenc, míg az elnök Némethné Hangya Zsuzsanna lett. Utóbbi kérésünkre felidézte: a korábban rendszeresen megtartott lövészversenyük a COVID miatt évekig elmaradt, miközben tavaly lett volna a negyed százados jubileum. Ezt pótolták most, elmondása szerint fantasztikus hangulatban, pedig egy erdélyi és egy lengyel alakulat nem sokkal a rendezvény előtt lemondta az utat, ahogy rajta kívül álló okokból ezúttal nem tudott itt lenni Lech Reliszko kanadai utazó IPA-nagykövet sem.

Némethné Hangya Zsuzsanna megjegyezte: az egyébként nem túl szokatlan lemorzsolódás ellenére szép létszámot produkált a lövészverseny, hiszen két lengyel, valamint egy-egy német, cseh és szlovák csapat mérte össze a tudását, az Állampusztai BV-intézet lőterén. A pénteken tartott eseménnyel jubilált a szervező, Kővágó Attila, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiképző tisztje is, hiszen eddig mind a 25 alkalommal ő alakította ki a pályát, tervezte meg az akadályokat és felügyelte a fordulókat – egy szakképzett lövészcsapat segítségével.

A hat külföldi alakulat mellett többek között kalocsai, kiskunhalasi és szegedi rendőrök vettek részt a megmérettetésen, amelynek teljes mezőnye 12, egyenként legalább négyfős csapatból állt.

Az aktív és nyugalmazott rendőrök falmászással, teherautógumi vontatásával és más ügyességi, vagy logikai feladatok megszakításával haladtak állomásról állomásra, ahol különböző légfegyverekkel, valamint 9 milliméteres maroklőfegyverrel és puskával kellett minél magasabb pontszámot elérni. A győzelmet a magyar taggal is kiegészült németországi Betzdorf csapata szerezte meg, majd az egész vendégsereget Dunapatajra várták díszvacsorára. A kalocsai IPA-elnök elárulta: mivel a szervezetük központi támogatást sehonnan nem kap, a rendezvények költségét mindig a befizetett tagdíjakból és felajánlásokból fedezik.

Németh Dávid barista (balra) és Simon Zoltán kalocsai alpolgármester az IPA delegációinak fogadásán, a Városháza dísztermében. 
Fotós: Gábor János

– A jelszavunk: „Barátsággal szolgálni”; ennek mentén ezek a találkozók elsősorban a barátságok ápolásáról szólnak – utalt Némethné Hangya Zsuzsanna arra, hogy ilyenkor nem feltétlenül szakmai előadásokkal, hanem lövészversennyel és közös szabadidős tevékenységekkel tűzdelik tele a programot. Ennek jegyében telt a kalocsai városháza dísztermében tartott fogadás is, ahol – magyarul szintén beszélő lengyel, szlovák és cseh IPA-tagok tolmácsolásában – Simon Zoltán alpolgármester előadását hallgatták meg, a város nevezetességeiről. 

Az IPA-szervezeteknek Németh Dávid barista tartott kóstolót az általa kidolgozott Kalocsa Kávéjából, ami egy csípős, vagy édes fűszerpaprikával bolondított főzet, kalocsai porcelánkészletben tálalva.

Az európai csapatok vezetőinek szintén itt mondott köszönetet a helyi IPA azért, hogy évtizedeken átívelő jó kapcsolatot tartanak fenn. Ezt a ceremóniát jó okkal szervezeték éppen Kalocsán - hívta fel a figyelmünket a szervezetvezető, hiszen más nemzetek egyszerre csak néhány országot szoktak magukhoz invitálni, míg Kalocsa Európa minden tájáról igyekszik legalább egy egyesületet meghívni. Ennek köszönhető, hogy valószínűleg ők ismerik személyesen a legtöbb IPA-tagot – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában