Kosárlabda / Galériával

2022.07.02. 07:00

Évek óta szerveznek kosárlabdatábort Kiskunfélegyházán

Évek óta működik a nyári szünidőben kosárlabdatábor Kiskunfélegyházán, ami egyaránt vonzza a fiúkat és a lányokat is. Az idei tábornak a Constantinum iskola tornacsarnoka ad otthont.

Szentirmay Tamás

Fotó: Szentirmay Tamás

– A nyári kosárlabdatábort 2011 óta – mióta létezik az egyesület – minden évben megszerveztük, de sajnos az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt kimaradt – mondta Szabó Csaba, a Félegyházi Térségi Sportiskola technikai vezetője.

– Kimondottan gyerekeknek, a 11–16 éves korosztálynak szoktuk megtartani. Legtöbbjük igazolt versenyző, a korosztályos csapatainkban játszanak, de természetesen vannak olyanok is, akik csak most ismerkednek a kosárlabdával. Az alapképesség fejlesztése és a csapatépítés a célunk, az idősebbeknek pedig edzőtábor jellegű a foglalkozás – tette hozzá Szabó Csaba. Mint elmondta, a foglalkozásokat nem úgy kell elképzelni, hogy folyamatosan mozgásban vannak a gyerekek. Gyakorlatilag olyan, mint egy tanóra, negyvenöt perc gyakorlás, utána negyed óra frissítés és pihenő. A tornatermi gyakorlás mellett két alkalommal strandolást is beiktattak, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak a táborozók.

– Azt szeretnénk, hogy jobban megismerjék egymást a gyerekek. Sokan a legkisebbek közül, az U11-es korosztályból érkeztek, hiszen a nagyobbak Erzsébet-táborban vesznek részt. Reggel közös bemelegítéssel kezdünk. Vegyes csapatokat alakítunk ki, fiúk-lányok együtt. Fontos, hogy inkább a korosztály és az ügyesség szerint próbáljuk őket elosztani.

 Jelenleg harminchét gyerekkel foglalkozunk, ez fele annyi, mint ami szokott lenni. 

Persze nemcsak kiskunfélegyháziak vannak közöttük, hanem a környékbeli településekről is érkeztek. Szívesen látunk olyan fiatalokat, akik a saját településükön nem tudnak kosárlabdázni, de szeretnék megismerni a sportágat – mondta Szabó Csaba.

Az idősebbek egy része a korosztályos csapatokban tudja megmutatni tehetségét. Az egyesület két fiúcsapata, a kadet és a junior az országos főtáblán volt ebben az évben is, a serdülők pedig a régiós bajnokság döntőjébe jutottak. Az egyesület olyan csapatok mellett szerepelt, ahol akadémiák vagy nagy NB I.-es klubok hátterében tudnak dolgozni. Sajnos kevesebb lány sportol, így közülük nehezebb összeállítani jó csapatokat. A Félegyházi Térségi Sportiskolában dolgoznak női edzők, ketten is, de jelenleg mind a ketten gyesen vannak.

Mint megtudtuk, a gyerekekkel az egyesületi edzők foglalkoznak, Nádasdi József, Nádasdi Péter, Losonczi Róbert, Vujadinovics Vladimir, Rádi Dezső és a vezetőedző, Simon Zoltán. Szabó Csaba mint technikai vezető intézi a tízórait, az ebédet és az egyéb feladatokat.

A gyerekek nagyon fegyelmezettek a gyakorlások során, senkire sem kell rászólni, mindenki tudja, hogy mi a feladata. Ezzel kapcsolatban Szabó Csaba megjegyezte: a kosárlabda intelligens, nagy koncentrációt, figyelmet igénylő játék, ami a táborban is megmutatkozik. A másik dolog pedig az, hogy a legtöbb gyerekkel egész évben együtt dolgoznak, ami most visszaköszön. A fegyelem, a tisztelet, a csapatjáték. A tornaterem egyébként egy veszélyes üzem, a gyerekeknek oda kell figyelniük magukra és csapattársaikra is.

– Természetesen nemcsak gyakorlati, hanem elméleti oktatást is kapnak a táborozók, a kosárlabda történetével, a játék szabályaival és az etikai kódexszel is megismertetjük őket, de a pályán való viselkedéssel is foglalkozunk. 

Ha ezeket minél hamarabb és minél több alkalommal mondjuk el, annál jobban megmarad bennük. Azokat a képesség-fejlesztéseket gyakoroltatjuk, amelyek csoportosan végezhetők. Taktikával itt nem foglalkozunk – mondta Szabó Csaba. Elárulta azt is, hogy az elkövetkezendő években is szeretnék a nyári kosárlabdatábort megszervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában