Labdarúgás

2022.06.30. 10:20

Összefogtak a cél érdekében

Az NB II.-es bajnokságot a mögöttünk álló idényben megnyerő, az első osztályba feljutó Kecskeméti TE-Hufbau pályáján, a Széktói Stadionban immáron gőzerővel folynak a munkálatok annak érdekében, hogy a csapat hazai pályán vívhassa az NB I.-es mérkőzéseit. Filus Andor, a klub ügyvezetője számolt be a dolgok és a munkálatok jelenlegi állásáról.

Nyitray András

Csapatok helyett most a munkagépeké és a szerszámoké a főszerep

Fotó: Nyitray András

A Kecskeméti TE első osztályba történt feljutásával aktuális kérdéssé vált a Széktói Stadion állapota, hiszen a létesítmény eredeti állapotában már nem felelt meg az NB I.-es követelményeknek. A Magyar Labdarúgó-szövetség nem sokkal a bajnokság lezárulta után egy közös egyeztetés során jelezte, milyen fejlesztéseket kell az egyesületnek feltétlenül megvalósítania ahhoz, hogy már a 2022/2023-as szezonban is otthon játszhassa a hazai mérkőzéseit az első osztályba visszatérő csapat. Az előzetes tárgyalások során nyilvánvaló volt, hogy mindegyik fél a klub számára a legelőnyösebb megoldást kereste. Ennek a megvalósítása pedig máris zajlik. 

Az MLSZ által meghatározott feltételek közül a beléptetési és biztonsági beruházások, a jegy- és kamerarendszer, valamint a videobíró- (VAR) rendszer technikai feltételeit kell kiépíteni. 

Emellett különböző beléptetési pontokat, speciális helyiségeket kell megvalósítani, így pluszöltözőket, -buszbehajtót és -játékosbejárót kell többek közt létesíteni. 

– Jól haladunk a munkával, gyakorlatilag a bajnokság lefújásával azonnal megindultak a felmérési folyamatok, mind a klub, mind az MLSZ részéről, majd pedig a konkrét munkálatok is – nyilatkozta kérdésünkre dr. Filus Andor, a Kecskeméti TE ügyvezetője. – A legfontosabb szempont jelenleg a biztonsági szabályoknak való megfelelés, illetve az alapvető technikai követelményeknek a kiépítése. Örömmel újságolhatom, hogy mindenki, akinek e téren bármilyen feladata van, mindent megtesz annak érdekében, hogy ősztől NB I.-es meccseket rendezhessünk Kecskeméten. 

A KTE ügyvezetője elmondta, az MLSZ jelenleg türelmi időt adott több kötelezően előírt feltétel megvalósítására is. 

– Megvannak azok a kötelezően előírt feltételek, amik nélkül nem rendezhetünk mérkőzést, ugyanakkor az MLSZ több területen is haladékot adott a számunkra, márpedig ez a rugalmasság a jelenlegi helyzetben hatalmas segítség. A jelenlegi fejlesztések összege és a későbbiek előkészítése 400 millió forintra rúg. Nagy segítség lehet számunkra az az átmeneti gyorssegély, amit Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony és az önkormányzat a rendelkezésünkre bocsáthat, ezt később természetesen valahogyan törlesztenünk is kell majd az önkormányzat felé. 

Az biztos, hogy az érezhető, széles körű, közös összefogás nélkül nem lenne esélyünk arra, hogy újra NB I.-es meccseket hozzunk Kecskemétre 

– tette hozzá dr. Filus Andor. 

A KTE ügyvezetője elmondta, a jelenlegi fejlesztések csupán a szezon végéig jelentenek haladékot a klub számára, jövő nyártól jelen állás szerint már azoknak a feltételeknek is meg kell felelni, amik kapcsán most még haladékot adott az MLSZ. A KTE ügyvezetője szerint összesen három ütemben, 1,6 milliárd forintos összegből minden szempontból NB I.-es stadiont lehetne kialakítani Kecskeméten. 

– Becsléseket és számításokat végeztünk természetesen arra vonatkozóan is, mennyibe kerülne teljes egészében egy NB I.-es feltételrendszernek megfelelő Széktói Stadion, nagyjából a szóban forgó 1,6 milliárd forintból érhetnénk ezt el. Három ütemben akár ez meg is valósulhatna, az első ütemnek tekinthetőek a mostani fejlesztések.

 A másodikra jó sansz lenne a katari világbajnokságnak köszönhetően a téli szünetben, ami november 12-ével el is kezdődik idén az NB I.-ben. 

Abban a kettő és fél hónapban lehetne megvalósítani a fedett lelátót, kialakítva a megfelelő kiszolgálóegységeket, vizesblokkokat a régóta lezárt városi oldalon, ami így szintén újra szurkolók fogadására alkalmassá válna. A harmadik ütemben jöhetne a pályafűtés kiépítése, valamint az új gyepszőnyeg lerakása, illetve a strand felőli lelátó fedése a bajnokság végeztével. Amennyiben ezt meg tudnánk valósítani, úgy minden infrastrukturális feltételnek megfelelnénk az élvonalban, az ehhez szükséges forrásokat a városvezetéssel és az országgyűlési képviselőkkel közösen keressük még. Bizakodóak vagyunk, hogy az elvégzett szakmai munka és a csapat szereplése feljogosít minket arra, hogy jövő nyártól is az NB I.-ben szerepelhessünk – mondta dr. Filus Andor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában