Galériával

2022.06.18. 21:30

Negyedik helyen zárt a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Szombaton a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a férfi NB I. rájátszás bronzcsatájában az Alba Fehérvárt fogadta a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban. A KTE számára az életben maradás volt a tét, de az Alba Vojvoda Dávid klasszis teljesítményével megszerezte a harmadik helyet.

Nyitray András

Jaramaz hét pontot szerzett.

Fotó: Bús Csaba

A Kecskemét megint ezer sebből vérzett a keretet illetően, hiszen Klobucar és Dramicanin után Pollard sem volt bevethető már. Több pontatlan megoldással és dobással indult a találkozó mindkét oldalon, ezt követően aztán előbb Vojvoda, majd Jaramaz tört be és dobott egyaránt szép ziccert. A KTE játékosa jól kezdte a meccset, hiszen büntetőkből sem hibázott, igaz, a másik oldalon Davis-t sem tudták tartani a gyűrű alatt, aki faulttal együtt is betalált (4–7). Wittmann is elkezdete ezután a pontgyártást, hogy aztán okos passzát Ivkovic fejezze be egy ziccerrel. Kemény, fizikális csata alakult ki, alig öt perc alatt megvolt az öt hazai fault, de a vendégek is szorgosan gyűjtögették a személyi hibákat. Büntetőkből születtek így leginkább pontok, Vojvoda és Smith is biztos kézzel dobta be ezeket (10–11). Wittmann továbbra is jól szervezte a játékot, Karahodzsicsot játszotta meg a palánk alatt, majd a palánkot használva dobott be egy tempót Stark ziccerére válaszolva (12–13).

Stark kígyózott el a védők között, majd kettő büntetőt is a helyére tett, így az Alba a negyed végéhez közeledve stabil előnyt szerzett (12–18). Feszült lett a hangulat, Tóth Barna betörése után ugyanis néma maradt a játékvezetők sípja, egészen addig, amíg Forray Gábor technikait nem kapott reklamálásért, ezt rögtön hazai időkérés is követte. Csúszott és mászott a Kecskemét minden labdáért, Wittmann újabb ziccere után Omenaka válaszolt azonban nagyon gyorsan. A negyed nem zárult jól hazai szempontból, Stark két labdát is ellopott, mindkettőt kosárra váltva (14–24).

Tóth Barna szép betörése hozta meg az első pontokat a második negyedben, de Szabó triplája gyorsan lehűtötte a hazai lelkesedést, ráadásul Takács is faulttal együtt dobott be ezután egy ziccert (18–30). A Kecskemét legtöbbször Karahodzsicsot próbálta megjátszani a gyűrű alatt, ami időnként sikerült is, de Smith könnyű kosárral válaszolt. A fiatalok értelemszerűen nagyobb szerepet kaptak, Ivkovic ezt egy szép tempóval meg is hálálta, de ezzel együtt az Alba vezetése nem forgott veszélyben (22–34). A vendégek amerikai légiósai nagyon elkapták a fonalat, Davis előbb kintről talált be, majd Smith hatalmas zsákolása után Forray Gábor megint időt kért (24–42).

Kucsera triplája után Wittmann is betalált kintről, életjeleket adott a KTE, hogy aztán Wittmann betörése után Kiss Dávid is betaláljon (34–42). A Kecskemét 10–0-ás rohama alaposan megzavarta az Albát, érezhetően elveszítette a ritmust a vendég gárda. Karahodzsics remekelt a palánk alatt, és a Kecskemét védekezése is kezdett összeállni a félidőhöz közeledve, Wittmann bravúros kosara után már csak öt volt közte (39–44). Még Vojvoda keze is megremegett egy kicsit, nem úgy Wittmanné, aki ihletett formában játszott, dudaszós tempójával így 41–45-tel vonulhattak öltőzbe a csapatok.

Lukács kosarával vette kezdetét a második félidő, amire Jaramaz hármassal tudott válaszolni. Davis támadta ezután sikerrel a gyűrűt, de Karahodzsics és Wittmann kitűnő összjátékából előbbi azonnal reagált, egy szép zsákolást is bemutatott (46–52). Nem ment rosszul az Albának se, Lukács pontjaival tartotta az előnyt a Székesfehérvár (50–56). A Kecskemét piócaként tapadt ellenfelére, Wittmann hárompontosa után időt is kellett kérnie Zollner mesternek (53–56). Szabó talált be rögtön a sarokból, amit rossz kísérletek követtek mindkét oldalon, végül Milutinovic hármasa törte meg a jeget (56–59). Ivkovic ziccere után már csak egy volt a különbség, de Szabó megint hidegvérrel célzott a sarokból, így nem tudott fordítani a Kecskemét. A negyed végét az Alba bírta jobban mentálisan, az utolsó pontokat Stark szerezte (58–65).

A záró felvonás két kihagyott kecskeméti dobással rajtolt el, de az első pontokat így is Wittmann dobta egy labdaszerzés után, aki aztán Karahodzsicsot is jól játszotta meg a gyűrű alatt (62–65). Milutinovic és Kucsera összjátéka is szemet gyönyörködtetőre sikerült, majd Wittmann hármasa után a teljes kecskeméti csarnok felpattant, ugyanis a hazaiak megfordítottak az állást újabb futásukkal (67–65). Fehérvári időkérés után indult újra útjára a labda, Smith egy visszalépésből szép tempót dobott. Lukács révén került előnybe újra a vendég együttes, aki Smith passzából újra betalált. Forray Gábor időt kért, Wittmann technikait kapott reklamálásért, de ez megint felrázta kicsit a hazaiakat, Karahodzsics faulttal együtt talált be (70–71). Vojvoda kezdett el villogni a vendégeknél, két triplát is bevágott, amire Milutinovic tudott szintén kintről válaszolni. Vojvoda ekkor már nem tudott és nem is akart hibázni, alig három perccel a vége előtt nehéz helyzetbe került az időt kérő Kecskemét (74–81). Milutinovic azonnal hármast dobott, de Vojvoda nem engedte, hogy a Kecskemét közelebb jöjjön. Forray Gábor megadta a lehetőséget a fiataloknak is, ezzel együtt a kecskeméti közönség állva, vastapssal búcsúzott el csapatától, hiszen a negyedik hely is abszolút bravúr kategória.

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Alba Fehérvár 81–88 (14–24, 27–21, 17–20, 23–23)

Kecskemét, 1200 néző. Vezette: Kapitány G., Goda L., Farkas G.

Kecskemét: Tóth Barna 3, Jaramaz 7/3, Milutinovics 9/9, Kucsera 8/6, Karahodzsics 20. Cserék: Wittmann 23/9, Ivkovic 8, Kiss 3, Tóth Balázs –, Botka –, Takács E. –. Edző: Forray Gábor

Székesfehérvár: Pongó 2, Vojvoda 19/12, SMITH 17, Lukács 9, Davis 15/3. Cserék: Stark 12, Takács M. 3, Szabó 9/9, Omenaka 2, Balsay –, Kass –, Góbi –. Edző: Matthias Zollner

Az eredmény alakulása: 4. perc: 6–7. 7. perc: 12–13. 13. perc: 22–34. 17. perc: 34–42. 23. Perc: 48–52. 27. perc: 53–59. 33. perc: 67–65.

Forray Gábor: – Az Alba megérdemelte a bronzérmet, mi is rászolgáltunk volna, de meg kellett hajolnunk a nagyobb tudás előtt most. Most a vereség miatt bosszús vagyok, ha nem ez az év utolsó meccse, akkor mindent egy lapra feltéve rohamozunk, de meg akartam adni azoknak a játékosoknak is az esélyt, akik rengeteg lemondással segítették a munkánkat. A csapatnak köszönöm ezt az évet, igazi sportemberek voltak a játékosok, akármilyen összeállításban is tudtunk pályára lépni. Ez egy egál meccs volt, amit Vojvoda Dávid extraklasszisa döntött el, remélem két hét múlva a portugálok ellen is így megy majd neki. Hálával tartozunk a közönségnek is, mert végig mellettünk álltak, de köszönöm Stojan Ivkovicnak és Váradi Kornélnak is azt a munkát, amivel elkezdték a szezont, és aminek folytatásához minden bizalmat és feltételt megadott számomra a klub. Egy ez sikeres év volt, szerencsével lehetett volna benne több is, de ne legyünk telhetetlenek. Körvonalazódik egy stabil magyar mag Kecskeméten, amit ha pici pihenő után rutinos játékosokkal is megtámogatunk, akkor hasonló sikereknek örülhetünk.

Matthias Zollner: – Megérdemelte csapatom a bronzérmet. Novemberi érkezésemkor a csapatnak négy győzelme és hat veresége volt, ehhez képest végül kettő dobásra voltunk attól, hogy döntőt játszhassunk. Büszke vagyok a srácokra, még ha természetesen frusztráltak is vagyunk amit, hogy lemaradtunk a fináléról, de egy-két hét múlva már nagyon boldoggá fog tenni minket a ez az eredmény is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában