Lovassport / Galériával

2022.06.19. 15:06

Abonyi Imre emlékére rendeztek fogathajtó versenyt Bugacon

Abonyi Imre Emlékverseny néven rendeztek nemzetközi fogathajtó versenyt az elmúlt hétvégén Bugacon, a magyar fogathajtás bölcsőjében. Az szervezők a versennyel szeretnének emléket állítani a bugaci fogathajtó világbajnokoknak.

Vajda Piroska

. A megmérettetésre Amerikából és Csehországból is érkeztek fogathajtók. Fotó: Vajda Piroska

– A nemzeti és nemzetközi bajnoki fordulón közel negyven egyes-, kettes- és négyesfogat vett részt. A megmérettetésre Amerikából és Csehországból is érkeztek fogathajtók. A nemzetközi bírói testületben spanyol, francia, holland, lengyel bíró figyelt a verseny szabályosságára. A pályát pedig a nemzetközi pályaépítő Finta Gábor tervei alapján építették meg – mondta el érdeklődésünkre Kurdics Mihály a verseny szpíkere, aki több mint negyven éve tájékoztatja a fogatható versenyek közönségét arról, hogy éppen mi történik a pályán, mit kell tudni a versenyzőkről, a lovakról és a fogatokról.

– Az emlékverseny csütörtökön a fiatal lovak versenyével kezdődött. Ebben a kategóriában 5, 6, és 7 éves lovak versenyezhettek. Felvonultak holland félvérek, német sportlovak, és egyre több nóniusz is. Pénteken tartották a díjhajtást. Szombaton volt az embert és lovat próbáló maratonhajtás. A fogatoknak 8,5 kilométer hosszú és hét akadállyal nehezített pályán kellett végig menni. A pálya különlegessége volt a kettes akadály, amit a környékbeli erődben alakítottak ki. Ez az úgynevezett retro akadály volt az egyetlen amit nem úgy építettek, hanem az erdő fáinak adottságaihoz alakították. Vasárnapi záró napon az akadályhajtás nézhették meg az érdeklődők – részletezte Kurdics Mihály. 

Érdekességként azt is elmesélte, hogy a puszta szépsége lenyűgözte Fülöp herceget is, aki baráti viszonyt ápolt a verseny névadójával, Abonyi Imrével. Az angol királyi család több alkalommal látogatott el Bugacra és vendégeskedett a híres Bugaci Csárdában, ami most is a verseny egyik helyszíne volt. Korábban, – a 90-es évek második felében – Bugaci Napok elnevezéssel rendeztek fogathajtó versenyeket a településen. Ezeket nagyon sok néző látogatta a hangulata, a látványos maratonpályája miatt. A gyermek- és lovas kísérőprogramok miatt az egész családnak nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget biztosított. Több mint húsz éves kihagyás után tavaly ezt a hagyományt elevenítette fel a helyi önkormányzat és az Abonyi Imre Fogathajtó és Lovas Egyesület közösen. A mostani négynapos verseny ennek a hagyománynak a folytatása volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában