Kiskunfélegyháza

2022.05.29. 07:00

Ficsór Kornél kétszeres BMX freestyle magyar bajnok az olimpiára készül

A kiskunfélegyházi Ficsór Kornél kétszeres BMX freestyle magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. A 21 éves sportoló egészen kisgyermekkora óta rajong a kerékpáros sportért. Az elmúlt évek alatt olyan profi szintre fejlesztette tudását, hogy ma már számtalan lélegzetelállító trükkel kápráztatja el a közönséget. Legutóbb a félegyházi skate-park átadásán tartott látványos bemutatót.

Vajda Piroska

Ficsór Kornél legutóbb a félegyházi skate-park átadásán tartott látványos bemutatót. Fotó: Vajda Piroska

Ficsór Kornélnak ma már népes rajongótábora van. Nem csoda, hiszen kerékpáros trükkjeivel kicsiket és nagyokat egyaránt rabul ejt. Legutóbbi, félegyházi bemutatóját is hatalmas tapsvihar követte, és miután lepattant a nyeregből, azonnal körbevették a rajongói. Emiatt a hírportálunknak ígért interjút is csak hosszas várakozás után sikerült elkészíteni. 

Kornéltól megtudtuk, hogy a lakótelep utcáin, terein gyakorolta az első trükköket. 

A „nagyoktól” leste el, mit, hogyan kell csinálni. Mint mondta, olyan volt, mint egy szúnyog, folyamatosan ott zümmögött a nagyok fülébe, mindig egy jó tanácsot, egy jó lépést szeretett volna ellesni tőlük. 

Látva a kitartását, egy idő után elkezdték komolyan venni. Elsősorban a bátyja segítette és támogatta, hogy egyre magasabb szinten űzhesse ezt a sportot. Kornélnak akkor még nem volt profi felszerelése. Egyszerű utcai biciklivel kezdte el a trükközést a lakótelepen kialakított kezdetleges pályán. 

Ficsór Kornél édesapjával és testvéreivel. Fotó: Vajda Piroska

– Ahogy telt az idő, úgy fejlődtünk mi is a testvéremmel, aki azonban a versenysportot nem folytatta, a menedzserem lett inkább. Ő vitt el az első versenyekre, nagyon sokat köszönhetek neki – hangsúlyozta a fiatal tehetség. Elmondta, a versenyekre való felkészülés rengeteg áldozattal járt, főként úgy, hogy Félegyházán nem volt profi pálya, ezért rendszeresen jár Ceglédre és Gyálra edzésekre. Télen pedig Miskolcra kellett utaznia, hogy gyakorolhasson. 

– Ahhoz képest, hogy mekkora igény lenne ezekre a pályákra, nagyon kevés van belőlük hazánkban. Nagyon örülök, hogy létrejött ez a skate-park itt, Félegyházán. Örömteli az is, hogy később lesz még egy pálya, ami nemzetközi méretekkel rendelkezik majd, és alkalmas lesz versenyek megrendezésére is. Ez segíti a sportág fejlődését, de a városnak is egyfajta fiatalos lendületet adhat 

– vélekedett Kornél, aki szeretné összefogni és tanítani azokat a fiatalokat, akiket érdekel ez a sportág, ezért egy egyesület létrehozását is tervezi. 

– Számomra a nagy áttörést 2016-ban az Offline Sport Games extrémsport-verseny hozta meg, ahová meghívást nyertem. Itt tapasztaltam meg, hogy milyen magas szinten lehet űzni ezt a sportot. Innentől kezdve nagyon komolyan vettem a felkészülést. Aminek meg is lett az eredménye: 2018-ban indultam életem első magyar bajnokságán, ahol Street kategóriában első helyezett lettem. Ugyanezen a versenyen Park kategóriában pedig második. A második magyar bajnoki címet 2021-ben szereztem meg Debrecenben Park kategóriában – összegezte Kornél, akitől azt is megtudtuk, hogy 2018-ban figyelt fel rá a Magyar Kerékpáros Szövetség, azon belül is a BMX freestyle szakág. Elkezdődött egy új korszak, és ez a fejlődés jelenleg is tart, évről évre egyre komolyabb támogatást kap a szövetségtől. 2018-ban megalakult az első BMX freestyle válogatott, amibe azonnal be is került. A csapat tagjaival több edzőtáborban is részt vettek, voltak például Horvátországban és Hollandiában is – sorolta Kornél, aki arról is beszélt, nagy vágya, hogy kvalifikálja magát a 2024-es párizsi olimpiára. 

Ehhez azonban még nagyon sok versenyen részt kell vennie, ami nagyon sok időt és anyagi áldozatot kíván tőle és a családjától is. 

Kornél azonban a tanulmányai mellett igyekszik a sportoláshoz szükséges anyagi hátteret is megteremteni, ezért edzéseket és bemutatókat tart. Ugyanakkor egyszerre két iskolában is tanul: Győrben hamarosan sport és rekreáció szakon államvizsgázik, mellette pedig Csongrádon középiskolai tanulmányait folytatva erdésztechnikusnak készül. Kornél szerint ez a két szakirány nagyon jól össze­illeszthető. 

Fotó: Vajda Piroska

A kétszeres magyar bajnok azt is elmondta, hogy a szakdolgozatát a BMX freestyle versenyek rendszeréből írja. A verseny egyik problémáját boncolgatja. Úgy véli, hogy mivel nincsenek kötelező elemek a versenyen, nagyon szubjektív a pontozás. A jelenlegi szabályok szerint a sportolónak egy perc áll a rendelkezésére, hogy bemutassa a legjobb tudását. 

– A kutatásom során a hazai profi sportolókat arról kérdeztem, mi lenne, ha a pontozási rendszerbe olyan objektív elemeket is alkalmaznának, amivel feketén-fehéren lehet értékelni az adott sportoló teljesítményét. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon megoszlanak a vélemények ezen a téren – összegezte Kornél, akit végezetül arról kérdeztünk, hogy melyik trükkjére a legbüszkébb. Mint elmondta, az országban eddig egyedül csak ő tudja megcsinálni azt, amikor a levegőben előre szaltózik a biciklije úgy, hogy ő nincs is rajta. Büszke még a dupla hátraszaltóra is, amit hazánkban szintén nagyon kevesen tudnak meg­csinálni.
 

Fotó: Vajda Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában