Galériával/Videóval

2022.05.14. 06:50

Birtokba vették a fiatalok Félegyháza új extrémsport-pályáját

Alighogy elkészült, a sportolók máris birtokba vették a Vasas pályán kialakított új freesytle bmx és rollerpályát. A létesítmény gyorsan a fiatalok kedvelt találkozóhelye lett. Az extrém sportpálya megvalósításáig azonban hosszú út vezetett. A fiatalok és az önkormányzat összefogásának köszönhetően épült meg az új pálya, melynek ünnepélyes átadását Ficsór Kornél kétszeres BMX freestyle magyar bajnok és a Crazy Action Team látványos bemutatójával egybekötve pénteken délután tartották.

Vajda Piroska

Látványos bemutatóval avatták fel az új extrém sportpályát Fotó: Vajda Piroska

A megye egyik legnagyobb freesytle bmx és rollerpályájája készült el a Vasas pályán. A félegyháziak régi vágya teljesül azzal, hogy az egykor szebb napokat megélt pálya ismét élettel telik meg.

– Amikor a város fejlesztésébe fogtunk, elhatároztuk, hogy minden sportágnak megpróbálunk megfelelő teret biztosítani az elkövetkező években. Elmondhatjuk, hogy ezen a területen is szépen haladunk előre – kezdte köszöntőjét Csányi József polgármester a pénteki átadáson. Felidézte, hogy néhány éve Ficsór Kornél és barátai keresték fel azzal a kéréssel, hogy nagy igény lenne Kiskunfélegyházán egy extrém sportpályára. 

Kérésüket meghallgatva keresték a forrást a pálya megépítésére, amire végül az Országos Bringaprogram keretében 15 millió forint kormányzati támogatást nyert a város. 

Ehhez az önkormányzat további 30 millió forint önrészt biztosított, így valósulhatott meg a megye egyik legnagyobb freesytle bmx és rollerpályája, melynek elemeit az érintett fiatalok javaslatai alapján választották ki – sorolta a városvezető.

– Jó szívvel adtunk támogatás ehhez a kezdeményezéshez és örömmel látom, amikor erre járok, hogy mindig tele van fiatalokkal a pálya – tette hozzá a polgármester, aki azt is hangsúlyozta, a létesítmény megvalósítása azért is volt indokolt, mert így város nemrégiben újjáépült főteréről kiszorult extrém sportolók végre itt otthonra találtak.

Csányi József a további fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Vasas pályán egy komplex sportpark kialakítását kezdték meg, melyre az új uniós fejlesztési források biztosítanak lehetőséget. 

Az önkormányzat 600 millió forint támogatást nyert a projekt megvalósítására a TOP Plusz keretében. Az erről szóló támogatási szerződést a közelmúltban írták alá a megyeházán, így remélhetőleg mielőbb elindulhat a kivitelezés az eredeti elképzelésekhez képest kibővített tartalommal. A most átadott freesytle bmx és rollerpálya ennek a fejlesztésnek első lépése volt.

A városvezető abban bízik, hogy az újjászülető Vasas pálya a város egyik legnagyobb szabadidőparkja, a sportolni vágyó fiatalok találkozási pontja lesz. De természetesen a cél az, hogy minden korosztály megtalálja itt a számára kedves kikapcsolódási lehetőséget. A ligetes, nagyon sok növénnyel beültetett parkban lesz játszótér a legkisebbeknek, de lesznek szabadidős sporteszközök a felnőttek részére is. 

A freesytle pálya mellett kialakítanak egy görparkot is a legkülönfélébb ügyességi elemekkel felszerelve, és lesz még egy kombinált sportpálya is, amit a kézilabda és a futball szerelmesei használhatnak majd. 

Terveznek mászófalakat, a legkisebbeknek egy KRESZ-parkot, a futóknak futópályát, a kutyásoknak pedig egy elkerített kutyás ügyességi pályát. A kor igényeinek megfelelő, vandálbiztos vizesblokk is készül, ami csak telefonos applikációval nyitható majd. A park rendeltetésszerű használatát a belső közvilágítás és kamerarendszer biztosítja majd. Mindezt szeretnék megkoronázni egy szánkódombbal is.  

Az ünnepélyes átadáson az is elhangzott, hogy az extrém sportolók Ficsór Kornél vezetésével egy saját egyesületet szeretnének létrehozni azzal a céllal, hogy összefogják a sport iránt érdeklődő félegyházi gyerekeket. Elképzeléseik megvalósításához 150 ezer forint támogatást kaptak a pénteken Ruskó Edittől és Vidékiné Csillától. Ugyanakkor továbbra is várják a helyi vállalkozók támogatását.  

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában