Kerékpározás

2022.04.07. 07:00

Már nyeregbe ültek a bringások

A második teljes versenyidényét kezdte meg a kecskeméti alapítású MKB Bank Cycling Team március végén, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen az azóta eltelt rövid időszak alatt már négy rangos versenyen indultak el. A maguk elé kitűzött új normákkal összhangban, hiszen folyamatosan igyekeznek emelni maguk előtt a lécet.

Vincze Miklós

Rangos nemzetközi mezőny gyűlt össze az április eleji, szlovákiai versenyen. Beküldött fotó

Rangos nemzetközi mezőny gyűlt össze az április eleji, szlovákiai versenyen. Beküldött fotó

Sáfár Tamás, az egyesület csapatigazgatója elmondta, hogy az MKB Bankkal megkötött, több évre szóló szerződés megteremtette a klub számára a nyugodt tervezés lehetőségét és a minőségi versenynaptárat. Ez az anyagi biztonság – a rendkívül erős és tapasztalt U19-es és U23-as sor felépítése mellett – az edzőtáborok szervezését, a külföldi versenyeken való részvételt is lehetővé teszi a számukra. Ráadásul az utóbbiakra már akár napokkal előbb el tudnak utazni, így nem fáradtan érkeznek a helyszínre, a többórás út során elgémberedett lábakkal, és akár a pályát is be tudják járni az adott verseny előtt. 
 

Mindennek köszönhetően az MKB Bank Cycling Team és bringásai nevét már nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi versenyeken is egyre inkább megismerik, és ma már a korábbiakhoz képest sokkal nehezebb bajnokságokban, kupasorozatokon próbálnak részt venni, felkészülve az egyesület számára az év legfontosabb versenyeire: az országos bajnokságra, illetve az utána in­duló többnapos nemzetközi versenyekre. 
 

A kecskeméti alapítású csapat tagjai a horvátországi edzőtábor után egyszerre három helyen kezdték meg a 2022-es idényt. 

Erdős Gergely Belgiumba utazott, ahol a Gent-Wevelgem junior-­világkupán vett részt, a magyar nemzeti válogatott tagjaként. Az erő megvolt, a lábak rendben voltak, jól is helyezkedett, de sajnos a 121 kilométeres verseny vége előtt pár kilométerrel bukásba keveredett, így végül nem sikerült befejeznie a viadalt, azonban így is hatalmas élményekkel és tapasztalatokkal tért haza, aminek köszönhetően tovább erősíti a Cycling Teamet. 

A csapat nagy része az osztrák szezonnyitón vett részt, Leondingban, ahol az MKB Bank Cycling Team új igazolása, a TdH tavalyi fehér trikósa, Pelikán János szerepelt, aki az élmezőnnyel tudott megérkezni a nehéz pályán (160 kilométer, 2000 méter szint, 41 km/h átlag). Wermeser Zsombor, a csapat egyetlen, paralimpiát megjárt biciklistája is be tudta fejezni az osztrák kontinentális csapatokkal megtűzdelt versenyt. 
 

A magyarországi szezonnyitón, a teveli Sajó Péter-emlékversenyen a betegségéből éppen felépülő Szöllőssy Ádám az U19-es kategóriában a legjobb magyarként negyedik helyen végzett, sajnos lemaradva a nap elmenéséről. 
 

A mögöttünk álló hétvégén a szlovák országúti szezonnyitón állt rajthoz az MKB Bank Cycling Team – sérülések és betegségek miatt megtépázott – sora. Ezúttal hegyek helyett a hideggel és hatalmas széllel kellett megküzdenie a hatalmas, több mint 130 fős mezőnynek. 

A kecskeméti alapítású csapat tagjai felvették a versenyt a szlovák, cseh, osztrák és román élvonal versenyzőivel, közülük is kimagaslót nyújtott Orosz Bálint, az MKB elsőéves, U23-as bringása. Bálint nagyon aktívan versenyzett, ő volt az egyike azoknak, akik befolyásolni tudták az eseményeket. 

A mezőnyhajrában a 2., összesítésben pedig a 6. helyet szerezte meg. A magyarok mellett az egész szlovák élvonal, nagyon sok cseh és osztrák csapat képviseltette magát a szlovák szezonnyitón, rendkívül erős mezőny állt össze. 
 

– Bálint olyanokkal vette fel a versenyt, akik szinte kivétel nélkül nála sokkal magasabb, kontinentális szinten bicikliznek. Non plus ultra volt, amit ezen a napon művelt. Fáradhatatlan volt, ha kellett, egyedül vitte fel a leszakadó mezőnyt, de még így is maradt a sprintre ereje. Ha a többiek – akik hasonló erőt képviselhettek volna – betegség miatt nem hagyják ki a versenyt, valószínűleg még jobb eredmény is születhetett volna. De így is maximálisan elégedett vagyok az egész csapat teljesítményével – mondta Sáfár Tamás csapat­igazgató. 
 

– A cél még mindig ugyanaz, hogy nagyon hasznos és minél gyorsabb versenykilométereket gyűjtsünk, és belerázódjunk a versenyek miliőjébe, ritmusába – utalt a célkitűzésre. – Nagyon fontos, hogy a részben új sorral felálló csapat összeszokjon, a srácok ismerjék meg egymást és saját határaikat – mondta végül Sáfár Tamás. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában