Atlétika

2022.03.21. 11:23

Aranyéremmel zárta a fogyatékkal élő sportolók fedettpályás versenyét a félegyházi tűzoltó

Aranyéremmel zárta első magyar bajnokságát, a fogyatékos sportolók fedettpályás atlétikai versenyét Farkas Zsolt . A kiskunfélegyházi tűzoltó törzsmester lábsérült kategóriában, súlylökés versenyszámában lett magyar bajnok a Budapesti Olimpiai Központban megrendezett versenyen.

Vajda Piroska

Fotó: Tóth Tímea

Mint arról korábban beszámoltunk, Farkas Zsolt alig egy éve, egy súlyos motorbaleset következtében elvesztette a bal lábát. A 33 éves félegyházi tűzoltó egy pokolian nehéz év után újult erővel, új célokkal vágott neki az új esztendőnek. Januártól gőzerővel készül a párizsi paralimpiára. Farkas Zsolt a balesete előtt is sportolt. Mint mondta, a sport mindig is az élete része volt.

Fotó: Tóth Tímea

A Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a tűzoltóságnál töltött évek alatt megmutatkozott, hogy Farkas Zsolt kivételes fizikai és pszichikai terhelhetőséggel rendelkezik. A sportversenyeken induló csapat állandó tagja volt, dobogós helyezéseket hozott el a fekvenyomó versenyről, atlétikai versenyen súlylökés, kézigránát dobás versenyszámában, megyei lépcsőfutó, valamint a PUMP&RUN országos bajnokságról, ahol a tűzoltóknak teljes menetfelszerelésben és tömlővel a kezükben kellett dombra futniuk. 2018-ban a Terrorelhárítási Központ hatodik alkalommal rendezte meg a Budo- és Küzdősport Gálát Budapesten, ahol Farkas Zsolt WAKO K1 amatőr full contact férfi -95 kilogramm kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott. De részt vett 2019-ben a Legerősebb Tűzoltók Versenyén is a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot képviselő csapat tagjaként.

Fotó: Tóth Tímea

A fiatal tűzoltó sokat köszönhet korábbi sportos életének. Orvosai szerint erős testalkata is közrejátszott abban, hogy túlélte a balesetet.

 A sport kitartásra nevelte. Arra, hogy semmilyen helyzetben nem szabad feladni – nyilatkozta hírportálunknak korábban Zsolt. Elmondta, a rehabilitáció után ismét elkezdett edzőterembe és uszodába járni. Célul tűzte ugyanis, hogy szeretne kijutni három év múlva Párizsba, a paralimpiára. Ebben segíti Nagy Viktor edző, akit a Magyar Paralimpiai Bizottság ajánlása után keresett fel. Közös munkájuk első eredménye volt a hétvégi versenyen megszerzett aranyérem.

Fotó: Tóth Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában