Parasport

2022.02.03. 19:18

Kapitányként folytathatja

Boronkay Péter továbbra is hatalmas fordulatszámon pörög, a világ- és Európa-bajnok paratriatlonista január 1-től már a paratritalon-utánpótlás- és felnőttválo­gatott szövetségi kapitányaként szeretné visszaadni rengeteg tapasztalatát. Emellett a versenyzéssel sem hagy fel, ráadásul további új kihívások is várnak rá.

Nyitray András

Boronkay Péter a Giro d’Italia kerékpáros körverseny ünnepélyes visszaszámláló eseményén

Forrás: B.P.

A Magyar Triatlon Szövetség Boronkay Pétert nevezte ki a paratriatlon-­utánpótlás- és -felnőttválogatott szövetségi kapitányi posztjára. A kecskeméti születésű, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista megbízatása 2024. december 31-ig szól szövetségi kapitányként a válogatottak mellett. A felkérés a legjobbkor jött a kecskeméti sportember számára, hiszen időszerűnek érezte, hogy tapasztalatát átadhassa. 

– Tavaly ősszel írták ki a pályázatot, négyévente van erre lehetőség – mesélt a részletekről Boronkay Péter. – Nagyon jókor jött, hiszen sok tapasztalatot gyűjtöttem már ebben a sportágban, amit szerettem volna átadni. A szövetség mellettem rakta le a voksát, január 1-től így én töltöm be ezt a posztot. A fő feladat, hogy az utazást, versenyeztetést, edzőtáborokat biztosítsuk és koordináljuk, emellett az utánpótlást kell felkutatni. 

Olyan sportolókat akarunk találni, akik a következő 6–10 évben a sportág erősségei lehetnek, mivel elég csekély a létszám. 

Sokat jártam az utóbbi években különböző intézményekbe, ahol népszerűsítettem a sportágat, a jövőben a speciális iskolákra szeretném bővíteni a kört. Kiemel­ni az amatőr sportból azokat, akik a versenysport irányába indulnának el. Civil és országos szervezetekkel együtt dolgozva felmérni a lehetőségeket, versenyekre eljutni, akár úszóbajnokságokra például, ahol megtörténhet a kiválasztás. Itt egy sportág, ami szintén a paralimpiai program része, szintén sikeres, így jó lehetőség lehet például azoknak az úszóknak, akik már nem feltétlen tartoznak az esélyesek közé – foglalta össze a feladatokat Boronkay. 

A paratriatlon-szakágban jelenleg női és férfi vonalon és egy-egy kiemelt reménység felkészülését kell minél jobban megszervezni a párizsi ötkarikás játékokig. 

– Az első feladat, hogy a versenynaptárat összeállítsuk a két sportolónak. A szegedi Mocsári Bence tulajdonképpen méltó utódom a kategóriámban, hozzám hasonlóan az úszásból érkezett. Nagyon jó eredményei vannak, többször állt világkupán dobogón, a világbajnokságon Abu-Dzabiban hatodik lett. Sokkal szorosabbak most a versenyek, mint amikor én lettem világbajnok annak idején, egy percen belül akár hat-nyolc ember is célba ér. Bence egy komoly reménységünk lehet a 2024-es párizsi paralimpiára is. Lévai Petra a másik kiemelt versenyzőnk, ő tavaly Tokióban is ott volt már. Az ő kezüket már kevésbé kell fogni, a nagyobb falat az utánpótlás lesz. A paralimpiára 2023 nyarán indul a kvalifikáció, viszont a versenyzéshez kell egy megfelelő pontszám, folyamatosan versenyezni kell, ebben szeretnénk segítséget nyújtani – mondta Boronkay. 

Boronkay Péter Párizst már csak szövetségi kapitányként célozta meg, ezzel együtt a versenyzéssel sem áll le, csupán más távokra helyezi a hangsúlyt. 

– Ami engem illet, a paralimpiai kvalifikációban nem veszek részt már sportoló­ként. A többi multisport­eseményen, így a duatlon, a tereptriatlon, a hosszútáv és a középtáv kategóriában továbbra is versenyezni fogok. Sokkal kevesebb verseny, de extrémebb távok és körülmények. Azt az energiát, amit a sprint távba öltem, azt most másban szeretném kamatoztatni. A családom és két pici gyermekem miatt is kevesebbet szeretnék utazni – mondta terveiről Boronkay Péter. 

Kecskeméten is új kihívások várnak Boronkay Péterre, aki a frissen induló triatlon­szakág vezetőedzője lett. – Régi szívfájdalmam volt, hogy Kecskeméten nincs szervezett triatlon-egyesület. Most a Hírös Endurance Sport Club keretein belül ez is megvalósult. Éppen tegnap volt az első úszóedzés. Az utánpótlásnak jelenleg úszó- és futóedzéseket tartunk heti hét-nyolc alkalommal, majd tavasszal, amikor már bejön a jó idő is, elkezdődnek a kerékpáros tréningek is. Én vezetőedzőként, dolgozom itt, de Bálint Zoltán, korábbi edzőm is részese a munkának, akivel lakossági rekreációs céllal már jó két éve elindítottunk egy futóklubot. Ide is próbáljuk majd beintegrálni a gyerekeket. 

Az is nagy öröm számunkra, hogy ebben a franchise rendszerű futóklubban, országosan már most mi számláljuk a legtöbb tagot.

 A létszám növelése a cél a triatlon-egyesületben is, jelenleg hat-nyolc fővel indultunk el, de év végéig szeretnénk legalább megtriplázni ezt a számot. Külön öröm, hogy már több kecskeméti cég is támogat minket, de természetesen keressük a további partnereket is – mondta Boronkay Péter. 

Nagykövetként sem marad feladatok nélkül Boronkay Péter, hiszen felkérték a Giro d’Italia kerékpáros körverseny egyik arcának, hogy népszerűsítse a Budapestről rajtoló eseményt. 

– Már száz nap sem maradt hátra a Giro rajtjáig, ennek kapcsán el is indult a visszaszámlálás egy nagyobb eseménnyel múlt héten Budapesten, a Hősök terén. 

Engem is felkértek, hogy legyek az esemény egyik nagykövete, aki népszerűsíti azt. 2020-ban a vírus miatt elmaradt ez a sporttörténelmi pillanat, most viszont sor kerül rá, így három napon keresztül közel 200 országban közvetítik majd a magyar szakaszokat. 

Budapest, Visegrád, Kaposvár és Balatonfüred lesz a négy fő helyszíne a versenynek, de nagyjából 30 települést érint majd a mezőny. A Tour de France után ez a második legrangosabb körverseny a sportágban. Nagy lehetőség ez arra, hogy ne csak gasztronómiai és kulturális szempontból mutassuk meg magunkat, hanem azt is, mennyire szeretjük az országban ezt a sportágat. Azért is örültem a felkérésnek, mert teljesen mindegy, hogy valaki ép versenyző vagy sem, ennek részese akar lenni. Valter Attila már biztos induló, tavaly ő szakaszt is tudott nyerni a Girón, ami a magyar kerékpársport életében hatalmas mérföldkő volt. Mellette talán Dina Márton is el tud majd indulni szabadkártyával, tovább növelve a magyar résztvevők számát – zárta gondolatait Boronkay Péter a verseny kapcsán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában