Galériával

2022.01.16. 18:58

A Bibó István Gimnázium csapata nyerte az XIV. Szilády teremlabdarúgó tornát.

Egy év kihagyás után rendezték meg Kiskunhalason az XIV. Szilády labdarúgó tornát, melyet középiskolás diákok számára írtak ki.

Földes Péter

A Bibó István Gimnázium csapata nyerte a tornát. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A labda 2008-ban indult útjára, akkor még a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium műfüves pályáján. Rendre több nemet, több korosztályt mozgatott meg. A szervezők évről évre próbálnak megújulni. 2018-ban került először megrendezésre a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának Sportcsarnokában, ahol a középiskolás fiúk mellett, lányok és általános iskolás fiúk is versenyeztek. A tavalyi tanévben a járványhelyzet nem, azonban idén engedélyezte, hogy meglehessen szervezni ezt a rendkívül rangos tornát, mely izgalmakat, szép cseleket és gólokat tartogatott az igencsak hangos és kemény szurkolótáboroknak. A tornát végül nagy csatában a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium csapata nyerte meg.

Pénteken egy órakor vette kezdetét a labdarúgótorna. Nyolc csapat alkotta a mezőnyt, kétszer négy csapatos csoportban. A csoport első és második helyezettjei juthattak az elődöntőbe, ahol az „A” jelű csoport első játszott a „B” jelű másodikjával, és az „A” második a „B” elsővel. A nyitómérkőzésen teltház és szép megoldások tarkították a találkozót. Hagyományosan a házigazda Szilády Gimnázium indította a mérkőzéseket. Ellenfele a szinte hazai pályán játszó Dékáni Árpád Szakképzési Centrum csapata ellen, ahol magabiztosan győztek a hazaiak Fenyvesi Bálint duplájával. A pénteki napon emellett a találkozó mellett, még hetet rendeztek. A Bibó István Gimnázium csapata már ezen a délutánon bebiztosította továbbjutását az elődöntőbe, miután legyőzték a nagy rivális II. Rákóczit illetve a Vári Szabó csapatát. A két újonc csapat, a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma és a Kiskőrösről érkező Wattay szép és kulturált játékkal mutatkozott be a szépszámú nézőközönség előtt.

A szombati nap nem várt izgalmakat hozott. Kemény belemenésekkel, remek megoldásokkal szórakoztatták a kilátogató kétszáz nézőt. A csoportmérkőzések végére kiderült, az első négy helyezett csapat egyaránt halasi lesz. Az első elődöntő a kiskunhalasi iskolák „Fradi - Újpestje”, azaz a II. Rákóczi – Szilády mérkőzés volt. Ez a találkozó évek, sőt évtizedek óta hatalmas rangadót hoz. A küzdelem ezúttal sem maradt el. Ahogyan az várható volt, parázs hangulat uralkodott mind a parkettán, mind pedig a lelátókon. Többször is a játékvezetők voltak főszerepben, ugyanis két-két kétperces büntetést szórtak ki. Az első öt percben már kettővel ment a zöld mezben focizó Rákóczi, majd egy emberelőnyös szituációt váltottak gólra a „vendégek”. A második játékrészre felébredt a Szilády, de nagyobb lehetőségeket nem tudott kialakítani, mert ellenfelük továbbra is nagyon szervezetten védekezett. A találkozó hajrájában ismét a Rákóczi szerzett gólt, így már 4-0 volt az állás. Az utolsó percben szépített a hazai csapat, így alakult ki a 4-1-es végeredmény. A másik elődöntő a Bibó - Dékáni mérkőzés volt. Itt a Bibós fiúk nagyon magabiztosan győzték le ellenfelüket, 5–0 arányban.

Következhettek a helyosztók. A hetedik helyért a Kecskeméti Református Iskola csapott össze a Várival. A találkozón már 1-4-re vezettek a Várisok, de feltámadt a Refi, és pazar második félidőt produkálva 6–4-re hozták a mérkőzést. Az ötödik helyért a Wattay mérkőzött a Kecskeméti Piarista Gimnáziummal. Itt a kőrösi csapat 3–0 arányban aratott győzelmet. Következett a bronzmeccs, melyen a házigazda Szilády csapott össze a Dékánival. A „vendég” gárda igencsak elfáradt, ezért mondható nagyarányúnak a különbség. Szilády–Dékáni 6–0. A döntőre csordultig megtelt a sportcsarnok. Igazi „karneváli” hangulat jellemezte a találkozót. Az első percekben a Rákóczi akarata érvényesült, ugyanis Végh Dusán révén megszerezték a vezetést. Az első játékrészben Fodor Zsombor lövése veszélyeztette a Rákóczi kapuját, ám gól nem született. A második játékrészre a Bibósok átvették a játék irányítását. Több veszélyes helyzet után, egy eladott labdából Lengyel Szabolcs tudott egalizálni, kettő perccel a vége előtt. Ezután is mind a két csapat győzelemre játszott, és fél minutum volt még hátra, amikor ismét Lengyel Szabolcs villant megnyerve ezzel a kupát a Bibónak. Bibó – II. Rákóczi 2–1. A döntő hőse, és a torna gólkirálya Lengyel Szabolcs eképpen értékelt:

– Nagyon örülünk, hogy megrendezték a tornát. Mindenképpen számítottunk rá, hogy erős csapatok lesznek. A szervezés remek és kifogástalan volt. Azt gondolom, az egész csapat kihozta magából a maximumot. Saját teljesítményemre azt tudom mondani, hogy jól ki tudtam magamból hozni a 100%-ot. Remek döntőnek lehettek szemtanúi a nézők. Izgalmas volt, úgy érzem mi domináltunk, de az ellenfelünk is egy nagyon jó csapat, gratulálok nekik is.

A döntő után gazdára találtak az érmek, trófeák, egyéni díjazások. Szintén hagyomány, hogy megválasztják a legjobbnak vélt hazai játékost, aki idén Fenyvesi Bálint lett, aki a góllövőlistán a második lett. A csapat legjobbja elégedett volt csapata eredményével.

– Összességében elégedett vagyok a csapat eredményével, bár hogyha van egy-két rutinosabb játékosunk, akkor a dobogó magasabb fokán is végezhettünk volna. – kezdte Fenyvesi Bálint. - A két előttünk lévő csapat az örök riválisunk, az előző évekhez képest szintén remek gárdával tudnak fellépni. Előzetesen az volt a cél, hogy továbbjussunk a csoportból. Jobb lett volna döntőt játszani, de a harmadik helynek is örülünk. Számomra óriási megtiszteltetés egy ilyen kupán pályára lépni. A szurkolók egyszerűen fantasztikusak, remek hangulatot teremtenek nekünk. Csapatkapitányként nagyobb volt rajtam a nyomás, mint az előző években. Hamarosan itt lesz, a Rákóczi kupa félszemmel már odafigyelünk, ahol hasonló jó szerepléssel elégedett lennék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában