Asztalitenisz

2021.12.18. 13:48

Stabil játékot vár a Kecskemét edzője a tavaszi szezonban

A harmadik helyen telel a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér együttese a női asztalitenisz Extraligában. Szabó Krisztiánnal, a Spartacus vezetőedzőjével beszélgettünk.

Kovács Nóra

Balról-jobbra: Szabó Krisztián, Radonjic-Mojsilov Aleksandra, Tölgyes Dorottya, Füle Kata és Ciurcui Melinda. Fotó: Ajkai SE

Novemberben véget ért a bajnokság őszi szezonja. A Kecskemét szépen zárta az évet, és a harmadik helyről vághat neki a folytatásnak.

– Van két kiemelkedő csapat a mezőnyben, ez a Budapesti Erdért SE és a Budaörsi Sport Club, akik játékerőben, játékosállományban és anyagi lehetőségben is előrébb tart a többi klubnál. Mi az év elején azt a célt fogalmaztuk meg, hogy próbáljunk meg bejutni a Final four-ba, ahogy tavaly is. Az őszi szezont a harmadik helyen zártuk, ami a célkitűzésnek megfelel. Külön öröm volt számunkra, hogy még a Budaörs és az Erdért csapatát is meg tudtuk szorongatni az egyéni meccsek alkalmával. Játékosunk Radonjic Aleksandra pedig Magyarország egyik legjobb versenyzőjét, Póta Georginát is legyőzte. Ezek a teljesítmények is mutatják, hogy ha sikerül egy jó napot kifognunk, akkor egy-egy mérkőzésen a legjobbak ellen is sikeresek lehetünk. A visszavágón ugyanúgy kell asztalhoz állnunk, és kellő hittel, illetve jó formával ismét okozhatunk meglepetést. De ez igaz azokra a csapatokra is, akik mögöttünk állnak a tabellán. Vannak olyanok, akikre nekünk is figyelni kell. Akadtak külföldi játékosok, akik ellen voltak nehezebb pillanataink, de a végén mindig sikerült azokat a meccseket behúzni, akik papíron nekünk álltak. A 12 csapatos bajnokságágban mindössze a Budaörs és az Erdért ellen kaptunk ki. A Győrrel döntetlent játszottunk, a többi mérkőzésünket viszont megnyertük.

– Csapatként jól teljesített a Kecskemét. Egyéniben pedig mindig volt, aki vezére volt az együttesnek.

– Radonjic Aleksandrának 19 győzelem mellett két veresége volt csak az őszi szezonban, az ötödik helyen áll a ranglistán jelenleg. A többiek is kitettek magukért, de sok nehézség sújtotta csapatunkat. Tölgyes Dorottya sérüléssel bajlódik, emiatt jelenleg nem teljes értékű játékos. Ciurcui Melindának is voltak gyengébb pillanatai. Füle Katának szintén voltak időszakai, amikor a főiskola miatt nem tudott annyit az edzésen részt venni, de mint csapat küzdöttünk egymásért, és mindig kisegítették egymást, ha éppen nem ment valakinek az adott mérkőzésen – mondta.

– A bajnokságot tornarendszerűen bonyolítja le a Magyar Asztalitenisz Szövetség. Az őszi szezonban három hétvége alatt játszottak le 11 fordulót a csapatok.

– Három tornarendszerű hétvége volt ősszel. Ami előny a számunkra, hogy jobban lehet koncentrálni és felkészülni egy-egy ilyen hétvégére. Nehéz megoldani, hogy minden hétvégén jó formában legyenek a csapatok, így viszont jobban lehet fókuszálni egy-egy fordulóra, a játékosok pedig más versenyeken is részt tudnak venni a szabad hétvégéken, ami a fejlődésüket szolgálja, emellett pedig idegenlégiósokat is könnyebb szerződtetni, ami előnyére van a magyar asztalitenisznek. Az viszont hátránya, hogy ha valaki azon a hétvégén nincs jó formában vagy sérült, akkor mivel egy hétvégén 3-4 mérkőzés is van, viszonylag sok forduló esik ki.

– Nem pihennek sokat a Spari versenyzői. Bár a Női extraliga csak a március 18-ai hétvégén kezdi meg a szereplést. Az alacsonyabb osztályú bajnokságok már január elején elkezdődnek.

Karácsony hetében pihenőn lesznek a csapatok, majd a két ünnep között ismét elkezdődik a felkészülést. Január 8-án kezd az NB II.-es csapatunk, de az Extraligások csak március közepén kezdenek, így bőven lesz időnk a felkészülésre – tette hozzá.

– A tavaszi szezonban megtartaná helyét a Kecskemét.

A tavaszi elvárás, hogy egy stabil játékot produkáljunk. Nem szabad kibillennie a csapatnak a saját menetéből. A koncentráció fontos lesz a bajnoki hétvégéken. Papírforma szerint a négy közé kellene kerülnünk, de csak magunknak tudjuk megnehezíteni a helyzetet, ha könnyedén, félvállról vesszük. Ugyan ezt nem szokták a lányok, de az ember képes elkényelmesedni. Ha a figyelem rendben van, nem lehet probléma.

Bíznak benne, hogy a jövő reménysége is be fog épülni a csapatba

Van egy fiatal tehetségünk Polónyi Nóra, aki még csak 14 éves, korosztályos válogatott. Bár kényszerhelyzetből, de bemutatkozott az Extraligában is. Saját korosztályában 1-2. az országban. Nagyon örülök, hogy amikor betettem a keretbe, – mivel két lány sem tudott asztalhoz állni – szépen mutatkozott be az extraligában, győzelmet is szerezett és tett hozzá a csapathoz teljesítményileg. Nagyon bízom benne, hogy a jövőben be tudjuk építeni a csapatunkba – mondta a vezetőedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában