Kecskemét

2021.12.27. 13:22

Nem csak a röplabda, a nyilak is jól állnak Balla Szabolcs kezében

Nyáron tért vissza a Kecskeméti Röplabda Clubhoz Balla Szabolcs. A játékos a röplabdázás mellett az elmúlt években a dartsban is komolyabban kezdett foglalkozni, a Hírös Hunok csapatával pedig szép eredményeket ért el. A játékossal beszélgettünk.

Kovács Nóra

Balla Szabolcs 10-es mezben. Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

‒ A 2016/2017-es szezonban játszottál utoljára a KRC csapatában, hogyan alakult a pályafutásod, és hogy kerültél vissza a kecskeméti csapathoz?

‒ Négy éve játszottam itt Kecskeméten, majd egy szezont Sümegen töltöttem. A sümegi szezon után a civil munka mellett döntöttem, így abba is hagytam a röplabdát. Idén visszatértem, mivel nagyon hiányzott a röplabda, a mozgás. Kaptam egy megkeresést a klubtól és nagyon szívesen fogadtam el. Örülök, hogy újra itt lehetek.

‒ Mennyire nehéz összeegyeztetni a sportot és munkát?

 

‒ Nem könnyű összeegyeztetni a civil munkával. A többiek délelőtt és délután is edzenek. Én délelőtt nem tudok itt lenni, úgyhogy vagy kora reggel vagy a délutáni labdás edzés előtt csinálom meg azt, amit a fiúk délelőtt. 8 óra munka után nem a legkönnyebb, de egyelőre nagyon élvezem.

Fotó: Bús Csaba

‒ Hogyan láttad az eddigi meccseiteket? A negyedik helyen teleltek. Mennyire vagy elégedett?

‒ Mindenkinek az a cél lebeg a szeme előtt, hogy a négy közé jussunk a bajnokságban és a kupában. Erre reális esélyünk is van, mivel eddig csak a Pénzügyőrtől és a Kazincbarcikától szenvedtünk idegenben vereséget, illetve itthon volt egy drámai pontvesztésünk a Kaposvár ellen. Ezen kívül mindenkit megvertünk az alapszakasz első körében, úgyhogy szerintem reális cél a négy közé jutás onnan pedig már bármi lehet. A Kaposvár ellen a szezon egyik legjobb meccsét nyertük meg, de dolgozunk tovább és megpróbálunk idegenben bizonyítani. A Pénzügyőr szinte nem változott a tavalyi évhez képest, nagyon erős keretük van, illetve még erősödtek két magyar válogatott játékossal. Ők címvédőként idén is esélyesként indultak neki a bajnokságnak. Sajnos vannak ilyen mérkőzések, nekik minden összejött, nekünk semmi, egyébként viszont a sok öt szettes győzelem is mutatja, hogy a csapat nagyon tud küzdeni egymásért és egyre jobb formába lendülünk. Azt is tudni kell, hogy a két dél amerikai játékosunk nagyon későn tudott csatlakozni hozzánk, illetve a görög feladónk még később érkezett, de egyre jobban összeszokik a brigád.

Fotó: Bús Csaba

‒ Milyen a hangulat az öltözőben?

 

‒ Nagyon jó a hangulat, régóta dolgozunk együtt, egyik csapat sem kezdett olyan korán felkészülni a szezonra mint mi, egész jól megismertük egymást, illetve nagyon régi barátok is vannak a csapatban, van olyan srác, akivel 15 éve is együtt röplabdáztam már, úgyhogy hibátlan az öltözői hangulat.

‒ Öt éve csatlakoztál a Hírös Hunok Darts Egyesületébe. Hogyan találtál rá a darts-ra és a csapatra?

 

‒ Ez úgy kezdődött, hogy a gimnáziumba ahova jártam az évfolyamtársaim döntő többsége Budapestre költözött és egyetemre ment és pedig Szolnokra kerültem, így eltávolodtunk egymástól. Az egyik szünetben egyszer egy belvárosi kávézóban voltunk és a darts vb ment a televízióban. Volt mögöttünk egy darts tábla a helyszínen és úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk. Szerelem volt első próbálásra, azóta megállás nélkül dartsoztunk nem is ment rosszul, volt tehetségem hozzá. Majd megkeresett a Hírös Hunok elnöke, hogy lenne-e kedvem igazolt játékosként játszani náluk.

‒ Mi tetszik a sportágban?

 

‒ A legfontosabb szempont, hogy nem fizikai sport, tehát mindenki egyenlő feltételekkel indul. Talán ez az, ami a legszimpatikusabb benne, illetve ami nagyon megfogott az a sikerélmény, mivel valóban egész jól ment már a kezdetektől fogva és szerettem játszani.

‒ Hogyan készültök egy-egy versenyre?

 

‒ Azt kel tudni a dartsról Magyarországon, hogy rengeteg verseny van. Volt, hogy egy héten öt versenyen is részt vettünk, így az edzés limitáltabb volt, heti egyszer edzettünk közösen a Hírös Hunok termében, illetve mindenki otthon, amikor ideje akadt, hiszen hazánkban mindenki mellékállásban űzi ezt a sportot. Ez nem profi sport itthon, úgyhogy akinek amennyi ideje volt annyit tudott beletenni az edzésbe.

‒ Hogyan alakult az 5 év alatt a pályafutásod a Hírös Hunoknál?

‒ Tudni kell, hogy a dartsnak két szakága van. Steel és Soft darts. A Steel dartsban amikor a Hírös Hunokhoz kerültem, akkor az első osztályban szerepeltek és első évemben én is meghívást kaptam ebbe a csapatba, ami nagy büszkeséggel töltött el. A Soft darts bajnokságban akkor indultunk először az országos csapatbajnokságon és egyből engem választottak csapatkapitánynak. Gondolom ez annak is köszönhető, hogy én akkor már legalább 15 éve sportoltam, és emiatt van mentális erőm. Egyből megnyertük a harmadosztályú bajnokságot, és a másodosztályban folytattuk, ami a COVID miatt sajnos egy két éves évad lett, vagyis két évig tartott egy versenyszezon, végül ott is második helyen végeztünk, így jövőre a Soft szakágban is az élvonalban szerepel a Hírös Hunok. Bár jelenleg is tag vagyok, a röplabda edzések és a munka mellett sokkal limitáltabbak a lehetőségeim így mostanában nem nagyon járok sem edzésre sem versenyre, viszont ugyanúgy igazolt tagja vagyok a Hírös Hunoknak, így igen, van rá esély, hogy valamikor visszatérek. Idén már nincsen verseny, mert ugyanakkor van a szünet röplabdában, mint dartsban, de lesz egy évzáró rendezvény december végén, ahol a csapat magyar kupa győzelméért az érmet, illetve a kupát át tudjuk venni.

Fotó: Hírös Hunok

‒ Mi a legnagyobb eredményed a csapat tagjaként?

 

‒ A legnagyobb eredményem, hogy országos magyar kupa győztesnek mondhatom magam a csapattársaimmal ezt nagyon kevesen tehetik meg, hiszen a magyar kupát dartsban talán három maximum négy éve rendezik meg, úgyhogy ennek a szűkös társaságnak vagyunk a része.

Fotó: Balla Szabolcs

‒ A röplabdás csapattársaid hogyan fogadják a hobbid?

 

‒ Akikkel már régóta barátságban állunk gratuláltak, meg sokszor is beszélgettünk róla. Egyszer dartsoztunk, de akkor sem volt ott mindenki a csapatból és kijött a különbség közöttünk. A Hírös Hunok is amikor tudnak eljönnek a röplabdameccsre. A Hírös Hunok alelnökével Szitás Gáborral beszéltem először erről, hogy valószínűleg kissé vissza lesz véve a darts intenzitása, mivel elkezdek újra röplabdázni, és rendkívül szimpatikusan vette, azt mondta, hogy nem fog esetleg lejjebbi osztályba sorolni, ugyanúgy a tagja maradok az keretnek és akármikor, amikor ráérek én is megyek velük a versenyre. Nagyon sok sikert kívántak nekem és örültek a sikeremnek.

Forrás: Balla Szabolcs

‒ December 15-el elkezdődött a PDC világbajnokság. Ki a kedvenced és szerinted ki nyeri az idei vb-t?

‒ Peter Wright-nak szurkolok, amióta dartsot nézek. Nagyon bízom benne, hogy megnyeri. Tavaly Gerwyn Price sokkal erősebb volt fejben. Nagyon akarta a vb győzelmet és világelsőséget szerintem. Idén se megy neki rosszul, de messze van a tavalyi formájától. Peter Wright pedig egész évben bizonyította, hogy ő a verseny esélyese. Akinek még örülnék az Nathan Aspinall. Szerintem most megvan benne az, ami eddig nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában