Labdarúgás

2021.12.28. 07:00

Följebb vágyik a bajai csapat

Kínzó hiányérzet van évek óta a Bács-Kiskun megyei első osztályú labdarúgó-bajnokságban: hiányzik a mezőnyből egy Baja. Az idei év zárása előtt a bajaiak vezető­edzője, Koch Tamás megyei első osztályú tagságot óhajtó kijelentésének jártunk utána.

Vincze Miklós

A Bajai LC a harmadik helyet szerezte meg a megyei harmadosztályú bajnokság Déli csoportjában. Fotó: Pulai Zsóka

Fotó: ZSOKA

Koch Tamás a megye kettő Déli csoportjában az őszi idényben a 3. helyen végzett Bajai LC edzője, immáron másfél éve. A mester kérdésünkre kijelentette, hogy ő nem tervez más klub kispadjára leülni, egyúttal azon óhaját is kinyilvánította, hogy a 2021/22-es idényben egy megyei első osztályú csapat padján szeretne ülni. Ennek a célkitűzésnek az elérése tehát a logika szabályai szerint másként nem megoldható, mint hogy a Bajai LC Koch Tamással a kispadján jusson fel a megyei első osztályba. A következő tavaszon. 

Ritkán van olyan, hogy egy edző megnyilatkozásával megyeszerte mindenki egyetértsen. Márpedig ez éppen egy ilyenfajta megnyilatkozás, abban ugyanis a futballkedvelők megyeszerte mindenütt, Kunszentmiklóstól Kelebiáig, Tiszakécskétől Hercegszántóig – függetlenül attól, hogy ők találkoznának-e a Bácska fővárosának a csapatával vagy nem – egyetértenek abban, hogy ez az állapot tarthatatlan, elfogadhatatlan, hogy egy Bajára szükség van, egy Bajának legalább a megyei első osztályban lenne a helye. 

Ezt az állítást kívülállók sem vitathatják, sőt, még azt is hozzátehetjük a nagy költő szavaival, hogy persze akkor sem mondhatjuk, hogy itt van már a Kánaán, hiszen a Baját a múltja is magasabb ligákba predesztinálná, de az egyre többre nyúló szűk esztendők után már azért fénynek számítana az éjszakában, ha legalább a megyei első osztályba visszatérne. 

A Bajai LC vesszőfutása évek óta tart. A megye egyes csapat megszűnése után elindultak a megye kettes bajnokságban, meg is nyerték, de aztán utánpótláscsapatok, rendezetlen háttér hiányában, a helyi szurkolók körében leírhatatlan csalódást keltve, nem előre-, hanem hátralépett a város első számú egyesülete, és új klub alakítása után indultak el Bajai LC néven a megye három Déli csoportjában, Koch Tamás vezetőedző vezérletével. Azt megnyerték. Kötelező volt a bajnoki cím megnyerése, de az sem volt egyszerű, hiszen egyrészt a lelki teher rajtuk volt, a nagy nehézséget viszont az jelentette, hogy megye hármas csapatba mégiscsak nehéz játékosokat csábítani. De megoldották, hiszen akik magukra húzták a bajai mezt, mindent elkövettek. 

Koch Tamás komoly ember, tehát tisztában van azzal, hogy csak az ő óhaja miatt önmagában ez a kívánsága nem fog teljesülni. Olajat ugyanakkor a hírek szerint nem talált még a kertjében, ahogy a vezetőség más – az előbbre lépést szintén óhajtó – tagja sem, arra lehet tehát következtetni, hogy a körülményeket igyekeznek az érintettek – a vezetőedző aktív, és reményei szerint hathatós – közreműködésével úgy alakítani Baján, hogy lehetséges legyen az edző óhajának a valóra váltása, azaz, hogy tényleg megye egyes legyen akár 2022 őszétől a csapat. 

– Nemcsak az én személyes kívánságom ez természetesen, hanem egy közös akarat a Bajai LC-nél, hogy jó lenne minél előbb belevágni a megye egyes kalandba – jelentette ki Koch Tamás. – A városnak mindenképpen szüksége van a följebb lépésre, nem is lehetne ez gond. A körülményeket kell megteremteni. A följebb lépésnek természetesen először is vannak anyagi feltételei, és elő van írva egy kötelező utánpótlásbázis. – Taózni mi nem tudunk, ugyanakkor nincs külön utánpótlásunk, Baján a LUA viszi az utánpótlást. Tao-pénzekre pályázni mi egyébként nem is tudnánk, mert azt csak három év után lehet, mi pedig most vagyunk másfél évesek. Éppen ezért az anyagiak úgy állhatnának össze, hogy a tél végén-tavasszal szeretnénk megkavarni az álló­vizet. Szponzorokat gyűjteni, akik támogatnák a focit, őket bevonni, de emellett az önkormányzatra is számítanánk. Az önkormányzattól is nagyobb támogatást szeretnénk, mint amennyit eddig kaptunk. Ez lenne az anyagi alap, amire lehetne építeni. Ami pedig az utánpótlást illeti, most, megye kettes csapatként is van egy működő együttműködési megállapodásunk a LUA-val, vagyis most is ők biztosítják a bajai felnőtt focinak az utánpótlást. Ez nekik is jó, mert amikor minősítik őket, ők is fel tudnak mutatni egy felnőttcsapatot, de nekünk is jó, hogy helyben is van utánpótlás, rendelkezésre állnak a csapatok, tehát magasabb osztályban is lehetséges az elindulás. Egy meglévő együttműködésről van szó, amit bővíteni lehetne. A LUA-ra mi abban számítunk, hogy ők adják az utánpótlást, amit ők a tao-pénzekből tudnak működtetni, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy mivel Baján a LUA a pályák üzemeltetője, biztosítanák azt a részünkre, hogy tudjunk versenyezni és edzéseket tartani.

Fiatalokra is szükség van egy megye egyes csapatban, de egy magasabb osztályú gárdába felnőtt játékosok is könnyebben csábíthatók, illetve otthon tarthatók. 

– A fiatalokra mindenképpen számítunk, azokra, akik kiöregszenek a LUA-ból, és nem mennek el továbbtanulni. Annak az ifikorúnak, akire számíthatnánk, szintén az az érdeke, hogy mielőbb felnőttek közé kerüljön, és ott tudjon tapasztalatot szerezni. Ami pedig a felnőtteket illeti, ha körbenézünk itt, a környéken, nagyon sok bajai játékos játszik vidéken. Ha meg tudjuk valósítani a megye egyet, őket szeretnénk hazahozni ide, mert nekik van meg az a tudásuk, rutinjuk, ami kell a megye egyhez. Bátaszéktől Kalocsáig, Bácsalmástól Kecelig mindenütt vannak bajai játékosok, a Szekszárdban is szerepel Sugó-parti. Velük együtt tudunk elképzelni egy olyan megye egyes csapatot, amely képes megállni a helyét. 

A Déli csoportban jelenleg a Kunbaja vezet, a Bajai LC pedig a Borota mögött a harmadik helyen áll. Szeretnék tehát megelőzni a Kunbaját, de ha ez nem sikerül, a följebb lépés tekintetében az sem kizáró ok. – Ha nincs meg a megye egy létszáma, akkor sorban megkérdezi a szövetség a csapatokat, hogy van-e olyan, aki vállalná a följebb lépést. Mini­mum a 6. helyen kell végeznie annak, aki ilyet tervez. Ha dobogón végzünk, akkor szinte biztos, hogy megkérdeznek minket, hogy vállaljuk-e. Tehát nem követelmény megnyerni a bajnokságot. Itt igazából azon múlik a dolog, hogy összejön-e a költségvetés. Mi kitűztük magunk elé, hogy szeretnénk legalább a dobogón végezni, és ez nem is irreális. 

Az őszi teljesítménnyel lényegében elégedett a vezetőedző, bár van némi hiányérzete. 

– A dobogó volt a célunk, előzőleg úgy voltunk vele, hogyha a Kunbaját nem is bírjuk befogni, de szeretnénk mögötte hozzá minél közelebb végezni. A Borota az utolsó pillanatban megelőzött minket, ugyanannyi pontunk van, mint nekik. Volt több meccs, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, amikor az utolsó pillanatokban hullajtottunk el pontokat. Ezzel együtt remélem, hogy az év végén is ott veszünk a dobogón, a mutatott játék erre a reményre feljogosít. A cél elérését nehezíti, hogy Princz Gilbert, aki komoly erőssége volt a csapatnak a rutinjával és a játéktudásával, lehet, hogy a munkahelyi elfoglaltsága miatt a tavasszal már nem tud a rendelkezésünkre állni. Igazolni pedig télen nagyon nehéz, tehát őt nem biztos, hogy tudjuk pótolni, de lényegében az ősszel összeállt csapattal vágunk neki egyébként a tavasznak. Az edzésre járás megfelelő volt, mindig tudtunk megfelelő létszámban készülni, normális edzéseket tartani, van tehát egy olyan mag, amelyre mindig lehet számítani. A felkészülési idő alatt heti négy, a bajnokság alatt pedig heti három edzéssel készülünk. A megye kettőben ez azért bőven elégségesnek mondható, e téren nem panaszkodhatom. Azt persze tudjuk, hogy a megye egyben majd több kell, de azt mondom, legyen mielőbb ez a problémánk, hogy ezt meg kell oldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában