galéria

2021.10.09. 12:05

Szép számmal érkeztek horgászok az első nagybaracskai versenyre

Idén első alkalommal rendeztek négy kategóriában horgászversenyt a Füzesi Dunán, 81 nevezés érkezett a családi, felnőtt, női és gyermekkategóriákba. Összesen 120 ember döntött úgy, hogy a Füzesi Duna-parton tölti el a napját.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A szeles időjárás feladta a leckét a horgászoknak, mégis remek hangulatban zajlott az esemény a festői Füzesi Duna-parton. A horgászversenyt a Szabó Sándor Sporthorgász Egyesület szervezte a helyi önkormányzat, magánszemélyek, valamint vállalkozók támogatásával, tudtuk meg Nagy Zsolttól az egyesület elnökétől. Bögi István András polgármester és egyesületi tag a szervezésben és a lebonyolításban is közreműködött.

– 2019 óta nagyon népszerűek a gyermekversenyek, és a hölgyeknek idén először rendeztünk versenyt a Füzesen, öröm, ők is többen csatlakoztak. Sok horgász a környékbeli falvakból, Dávodról, Vaskútról, Garáról, Érsekcsanádról, Sükösdről, Hercegszántóról érkezett, de a bajaiak is képviseltették magukat – mondta el lapunknak Nagy Zsolt elnök.

Nyolcvanegyen neveztek be a Füzesi Dunán rendezett horgászversenyre
Fotó: Márton Anna

A Füzesi Duna-holtág vízterület-kezelője már 25 éve a helyi horgászegyesület, ők a halgazdálkodás jogosultjai. Bögi István András polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzatnak kiváló a kapcsolata az egyesülettel, és közösen arra törekednek, hogy a település környezeti adottságait érvényesítsék.

– Ez a nagy kincsünk, a Füzesi holtág, ami önkormányzati víz. Nagy álmunk volt, hogy használjuk ki a gyönyörű vízparti környezetünk adta lehetőségeket, hogy tegyük élővé a vízpartot.

Tegyük élővé a települést, a környezeti adottságait és erre egy jó példa, hogy együttműködve a Szabó Sándor Sporthorgász Egyesülettel az önkormányzat ezen célját közösen meg tudjuk valósítani

– hangsúlyozta az elöljáró.

– Nagyon fontos nekünk ez az együttműködés, mert a versenyeinken minden költséget átvállal az önkormányzat. Úgy jönnek a horgászversenyekre a szülők, hozzátartozók, hogy vendégül látjuk őket egy családi nap keretében – emelte ki az elnök. Hozzátette, idén júniusban tartották meg a tavaszi horgászversenyt a pandémia miatt, ahova 40 gyermek jött el a szülőkkel vagy nagyszülőkkel. Az önkormányzat akkor és a jelenlegi versenyen is biztosította a finom ebédet a résztvevők számára. A nevezők a teljes összeget visszakapják ajándék formájában.

Fotó: Márton Anna

– A mai napon igyekeztünk a gyerekeknek olyan stéget választani, ami nem túl szeles, ugyanis a szél egy kicsit feltámadt, feladta a leckét a gyermek horgászoknak. A versenyek általában úgy zajlanak, hogy akkor nem fognak nagy halat a horgászok. De tavasszal pontyból 21 kilogrammosat fogtak ki, harcsából nemrég egy 13 kilogrammos akadt horogra, tavaly 22 kilós is volt. Bajai horgászaink fogtak ki 18 kilogramm fölötti pontyot itt, a Füzesi holtágban. De többen már 20 kilogramm fölötti amurokat is horgásztak. Van halállomány a Füzesben bőven – mondta el lapunknak Nagy Zsolt, a Szabó Sándor Sporthorgász Egyesület elnöke.

Az egyesület minden évben kétszer telepít halat a Füzesi holtágba, idén már 60 mázsa ponty került be tavasszal a 17 hektáros vízbe, a következő telepítést egy-két héten belül tervezik. – Tavaly 72 mázsa ponty került bele, 2–2,5 kilogrammos piaci ponty. De sajnos kötöttek az árak, most kicsit magasabban van a piaci ponty ára. Ez minden horgászegyesületet arra kényszerít, hogy emeljen egy kicsit az árakon, hogy tudja tartani a mennyiséget a telepítésben. Úgy gondolom, az élmény a horgászoknak visszahozza a befektetett pénzt – fogalmazott az elnök.

A Szabó Sándor Sporthorgász Egyesület jelenleg 220 taggal rendelkezik, a Füzesi Dunán 147 felnőtt és 34 gyermek horgászik. Elhangzott, hogy a gyermekeket általában a szülők viszik a horgászversenyekre, de van olyan gyermek tag is, akit a szülő csak kísér.

– Az elmúlt évek törekvései, most úgy látjuk, kezdenek visszaigazolódni. Egyre több a gyermek horgász. Pár évvel ezelőtti létszámhoz képest ez a 34-40 fő nagyon jó. Régebben elvétve csak egy-egy gyermeket vonzott a horgászat. Igyekszünk a generációváltást szolgálni itt is, mint minden másban. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeknek a mai világban biztosítsuk a megfelelő környezetet és ezt a kiváló szabadidős tevékenységet. Az egyesület mellett olyan támogatók is vannak, akik magánszemélyek vagy vállalkozások, és a saját eszközeikkel igyekeznek anyagi vagy társadalmi munkával segíteni a rendezvényünket. Ez a közösségi összefogás kézzelfogható ezen alkalmakkor – mondta el Bögi István András polgármester.

Eredmények

A horgászversenyen felnőtt kategóriában első helyezett lett Decsi László (2495 gramm). Női kategóriában első helyet Nagyné Pukszala Szilvia szerzett (945 gramm). A gyermek­kategória legjobbja: Szabó Zsófia (1185 gramm). A családi kategóriában Nagy Dávid–­Gilyán József (4750 gramm) fogták ki a legtöbb halat a verseny ideje alatt, valamint Gilyán József a horgára akadt legnagyobb pontyért is kupát kapott, ami 2050 grammot nyomott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában