Kosárlabda

2021.10.14. 16:39

Koncentráltan kell játszani!

A férfi kosárlabda NB I. hatodik fordulójában a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét az Alba Fehérvár otthonában játszik péntek este 18 órakor.

Kovács Nóra

Hazai pályán is megszerezné első győzelmét a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Fotó: Bús Csaba / archív felvétel

Szoros az NB I. menetrendje, a Kecskemét múlt héten két mérkőzésen is pályára lépett. A Pécs ellen idegenben 95–74-es vereséget szenvedett a KTE, míg az Oroszlány ellen hazai pályán 74–72-re győzött.

– Egy nagyon kemény héten vagyunk túl, hét nap alatt játszottunk három mérkőzést, mindegyik nagyon kemény, fizikális mérkőzés volt – nyilatkozta Váradi Kornél, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét vezetőedzője. – A Pécs ellen jól játszottunk az első félidőben, tudtuk kontrollálni a játékukat, de a második félidőben az agresszív védekezésre rosszul reagáltunk, pontatlanul játszottunk, rossz befejezéseink voltak, amiből ők tudtak futni. Jól védekeztek, amiből sikerült visszatámadniuk, ettől megjött az önbizalmuk és utána egy jó dobóforma is párosult a játékukhoz. Az Oroszlány ellen az volt az elsődleges cél, hogy ez még egyszer ne forduljon elő velünk, mivel hasonló stílusban játszanak, mint a Pécs. Itt negyven percig a saját ritmusunkban játszottunk. Az ellenfél legjobb játékosát sikerült kivenni a játékból, és igazi csapatmunkaként tudtuk elérni ezt a sikert. Egylabdás, közönségcsalogató mérkőzés volt, de hazai pályán ez már megszokott.

Nagyon örülök, hogy egyre többen voltak a mérkőzéseken is, mivel szükségünk van a szurkolóinkra, hogy magunk mellett érezzük őket.

Mint az elmúlt évben, idén is kiélezett a bajnokság, az adott napi forma dönthet a győzelemről.

– Minden mérkőzésre maximálisan fel kell készülni és bele kell adni annyit, amennyi bennünk van. A Szombathely csapata kivételével, minden klub bárhol, bárkit megverhet. Ez egy ilyen bajnokság lesz, nagyon fontos az, hogy ki az, aki a saját stílusában tud játszani és egy állandó játékstílust képes képviselni. Annak lesz a végén nagyobb előnye, aki ezeket folyamatosan végig tudja vinni és mérkőzésről-mérkőzésre tud építkezni.

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétnek öt mérkőzést követően 355 dobott pontja és 381 kapott pontja van a bajnokságban.

– A dobott pontok száma ered a játékstílusunkból is. Nem irányítjuk teljesen a játékot, de próbálunk kevesebb gyors indításból éppen az adott mérkőzéshez igazodni. Mi is tudunk futni, de ha egy ellenfél abból kap ritmust, mint azt láthattuk a Pécs elleni meccsen is, akkor arra utána nehéz reagálni. Leginkább ezért vannak alacsonyabb pontszámú mérkőzéseink, mindemellett tudunk jobb százalékkal is dobni, de egy ilyen erőltetett menetben ez mind-mind ennek a rovására tud menni. Nem foglalkoznék azzal, hogy hány pontot dobunk és kapunk, az a lényeg, hogy a játékunk képe alapján legyen esélyünk a győzelemre.

Pénteken az Fehérvár otthonába látogat a Kecskemét. Az ellenfélnek nem a vártak szerint alakult a szezonkezdés, hazai pályán szeretnék javítani a csorbát.

– Fehérváron mindig nagy a nyomás a csapat felé. Minden szezon elején élcsapatot építenek, a szurkolók és a vezetőség pedig el is várják, hogy az élcsapatok között szerepeljenek. Idén a tavalyihoz képest erősebb keretet tudtak összerakni, de nem úgy sikerült számukra a szezon kezdete, ahogy ők azt eltervezték. Most hallottunk olyat, hogy szankciókat hoztak a nem megfelelő szereplés miatt, de mi ezzel nem kívánunk foglalkozni. A saját játékunkat akarjuk mérkőzésről-mérkőzésre építeni, ehhez pedig az kell, hogy a saját ritmusunkban tudjunk játszani.

Végig csapatként kell játszunk, és koncentráltan egyben kell maradnunk, hogy jól menjen a labda és mindenkinek meglegyen a kellő önbizalma, hogy egy adott helyzetben a lehető legjobb döntést tudja hozni.

Az Alba Fehérvár is főleg hazai pályán egy olyan csapat, amely bármikor tud száz pont körül dobni. Ez leginkább a magas ritmusú játékuknak köszönhető. Agresszív és gyors kosárlabdát játszanak, fontos, hogy a saját stílusunkban játsszunk, hiszen abban tudunk megfelelően kosárlabdázni. Ehhez kell egy nagy taktikai fegyelem és az, hogy irányítsuk az átmeneteket, illetve a lepattanókat.

Fazekas Máté kivételével egészséges a csapat és a fiatalok beépítése is jó úton halad.

– Az egy pozitív dolog, hogy a fiatalok beépítése jól halad, ez látszik, hiszen Kiss Dávid is aktívan beszállt az élvonalba, illetve az NB I./B-ben is a fiatalok három győzelemmel kezdtek, emellett a Hepp Kupában is nyertek így már négy győzelmük van. Ez fontos a klub számára, ugyanezen az úton dolgozunk tovább, hogy mérkőzésről-mérkőzésre fejlődjenek.

Borítóképünk archív-felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában