kerékpár

2021.09.23. 11:13

Kecskemét központjában versenyeztek

Vasárnap hatodik alkalommal rendezte meg a Kecskeméti Első Sor SE Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzatának segítségével a kétkarikás kritérium kerékpárversenyt.

Kovács Nóra

Kecskemét belvárosában köröztek a kerékpárosok

Fotó: Vígh Attila

A kecskeméti kerékpárosok 2014 óta tartanak kétkarikás kritériumot, a házi megmérettetés pedig mára országos versennyé nőtte ki magát.

– Hatodik alkalommal rendeztük a Kétkarikás Kritérium Kerékpárversenyt, melyre már hagyományosan Kecskemét belvárosában kerül sor. Először kis sprintversenynek, közösségépítő háziversenyként indult, már akkor is nagyon látványos volt, pedig csak 20–30 kerékpáros, a kecskemétiek mellett néhányan a környező településekről vettek részt, azonban 2019-ben sikerült az önkormányzattal közösen versennyé emelni – nyilatkozta Sáfár Tamás, az MKB Cycling Team sportigazgatója.

– Ugyanúgy a mobilitási hét keretein belül rendeztük a kritérium versenyt, mely háztömb körüli kerékpárverseny, ezáltal az egyik fénypontja a programoknak. Ez egy műfaja az országúti kerékpározásnak, az egyik legjobb reklámja talán a kerékpársportnak, hiszen bent a város közepén zajlik sok esetben.

A verseny a Katona József Színháztól indult a Dobó körút felé, majd onnan haladt vissza a városháza mögött a színházhoz.

– A helyszín mindig ugyanaz volt, a Kecskeméti Katona József Színház környéke. Ezek a megmérettetések általában 1–2 kilométeres körök szoktak lenni, ezért is nagyon látványos, mivel amellett, hogy bent van a városban, párpercenként jelenik meg versenyző. Kecskeméten 930 méter hosszú a kör.

Az elitkategóriában induló versenyzők akár egy perc alatt megteszik a távot, mivel a leggyorsabbak 50 kilométer/órás átlagsebesség felett teljesítik a szakaszt

– mondta Sáfár Tamás.

A versenyen hét korosztályban indulhattak résztvevők. A különböző korosztályoknak különböző távot kellett teljesíteniük.

Kecskemét belvárosában köröztek a kerékpárosok
Fotó: Vígh Attila

– A Kritériumon az U13-as, az U15, U17, U19, U23-as korosztályú versenyzők mellett az elit és a master korcsoportban vehettek részt a bringások. A résztvevőknek korcsoporttól függően 6 körtől 30 körig kellett teljesíteni a versenyt. A különböző távokon meghatározott körönként sprintek, részhajrák vannak. A részhajrákért az első négy kerékpáros kap pontot, ezek pedig a végén összeadódnak és úgy hirdetnek győztest. Azonban előfordul olyan is, hogy nem az utolsó hajrá nyertese lesz az összetett győztes, mivel előtte több pontot szereztek mások.

A Kétkarikás Kritérium verseny 2020-ban elmaradt, itt is érezhető volt a járvány hatása, mivel minden csapat vesztett versenyzőt, így kevesebben vettek részt a versenyen. A hatodik versenyre 12 csapat jelentkezett.

– Az idei körversenyre 12 csapat jelentkezett az ország különböző pontjairól. A hazai MKB Cycling Team-en kívül jöttek Debrecenből, Szekszárdról, Pécsről, illetve a fővárosból is több klub, így minden korosztályban tudtunk rajtoltatni. A kecskeméti bringások jól szerepeltek. A U17-es korosztályban Radics Milán második lett, az U23-as korosztályban Orosz Gergő nyert, aki az összetett gálafutamban, a Hírös város bajnoka címért folytatott versenyben harmadik helyezést ért el – tette hozzá a sportigazgató.

A Kecskeméti Első Sor SE már a kezdetektől szorgosan szervezi az eseményeket kicsiknek és nagyoknak. Legközelebb no­vember 21-én a Cyclecross Magyar Kupára kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában