labdarúgás

2021.08.02. 07:00

Új honfoglalók Ballószögön

Majd két év szünet után újra feltámad a labdarúgás Ballószögön, hiszen a gárda újra nevezett a megyei harmadosztályú labdarúgó-bajnokságba. Az átalakult, pontosabban megújult egyesület elnökével és a felnőttek edzőjével beszélgettünk a tervekről, a kilátásokról.

Vincze Miklós

Ballószög FK, álló sor, balról: Kiss Barna, Fekete Csaba, Balázs Adrián, Szél Martin, Gyenes Zsolt, Nagy Krisztián, Bakos Tamás, Kovács Bence. Elöl: Kenderes Milán, Ábri Jenő, Récsei Márton, Gulyás Péter, Lambisi Christian, Krasnyánszki Arnold, Kenderes Zsolt, Őzse Dominik.

Fotó: Vincze Miklós

Kicsiben emlékeztet az újrainduló ballószögi történet arra, ahogy az alapító atyák annak idején létrehozták az Egyesült Államokat. Vallásháborúk üldözöttei indultak el az újvilágba Európából azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy új országot, olyan alkotmánnyal, olyan törvényekkel, amelyek megfelelnek az óvilágot megelégelt új államalapítóknak. Hasonlóra készül az a triumvirátus, amelyhez ősztől kötődik a megújult ballószögi egyesület. Gulyás Péter, az újdonsült elnök és Bakos Tamás, az utánpótláscsapat edzője a megyei bajnokság különböző osztályaiban szerzett tapasztalatokat, a felnőttcsapat edzője, Nagy Krisztián pedig a kilencvenes években a Békéscsabában futballozott, az elmúlt két évtizedet pedig Belgiumban töltötte, ahol alsóbb osztályban szintén focizott. Tapasztalat tehát van mögöttük, és határozott elképzelésük is van arról, hogy hogyan szeretnének egy új klubot – sikeresen – felépíteni.

– Mindennek az alapja az, hogy van tehát elnök, egy felnőtt edző és egy utánpótlásedző, és a legfontosabb, hogy senki ne szóljon bele a másik dolgába, mindenki tehesse a saját dolgát úgy, ahogyan azt jónak látja

– jelezte azt Gulyás Péter, hogy hogyan képzelik el az egyesület működését, olyan határozottsággal, amiből érezhető volt, hogy korábban tapasztalta már nem egyszer ennek az ellenkezőjét.

A tervekkel és alkotási vággyal rendelkező triumvirátus a maga új világát tehát Ballószögön találta meg, pontosabban hármuk közül Gulyás Péter, az elnök, hiszen ő volt az, aki megtalálta a remélt ideális otthont a klub számára. Ballószögön a közelmúltban több csapat is működött már, de több kísérlet is kudarcba fulladt, a legutóbbi 2019 tavaszán, amikor a megye hármas csapat nem tudta befejezni a bajnokságot. A jelenlegi elképzelés alapja az, hogy nemcsak felnőttcsapatot működtetnek, hanem azzal párhuzamosan igyekeznek az alapokat is felépíteni, tehát utánpótláscsapatokat is működtetni, amiből idővel a felnőttkeret is meríthet majd.

– Az alapvető szempont volt, hogy ne csak egy megye hármas felnőttcsapatunk legyen, hanem rögtön az elejétől amellett párhuzamosan az utánpótlásbázis is épüljön és elinduljon – indokolt Nagy Krisztián, a felnőttcsapat edzője.

– Komoly munkát akarunk végezni, komolyan akarunk felépíteni valami olyat, aminek van jövője.

Ezért fontos nekünk az utánpótlás, az ifi, hogy a következő években saját nevelésű játékosok játszhassanak a Ballószög csapatában. Ez az alapja mindennek. És az, hogy ezt már el is indítottuk, talán a szándékaink komolyságát is mindennél beszédesebben fémjelzi.

Teszik mindezt valóban egyfajta telepesként, hiszen a triumvirátusból mindössze Nagy Krisztián az, aki Ballószögön lakik. Ezzel együtt a települést is szeretnék bevonni az egyesület építésébe. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat örül-e ennek a jól hangzó kísérletnek, elmondták, hogy az önkormányzat egyelőre kivár. Adja az infrastruktúrát, vagyis a rendezett pályát a felújított öltözővel, és örülni is szeretne, de ezzel kivár addig, amíg kiderül, hogy életképesnek bizonyul-e az új kezdeményezés.

– Az ugyanakkor azért ide kívánkozik, hogy az önkormányzat is sokat segít a pálya gondozásában, karbantartásában, és minden észszerű kívánságunkat teljesíti, mindenben partner

– utalt arra Gulyás Péter, hogy az önkormányzat azért nem csak tétlenül kivár. Sőt, bár amatőr a csapat, de természetesen egyetlen amatőr csapat sem működhet költségek nélkül. Ezek egy részét, például a rezsiköltségeket az önkormányzat vállalja magára, de a kecskeméti Tüpe cukrászda is kiveszi a részét a működtetésből, ahogy maga az edző is. Jóleső, lélekemelő felajánlások is érkeztek, a helybéli Balló pizzéria és a szegedi költözzma.hu egy-egy szereléssel lepte meg az utánpótláscsapatokat. De a koncepcióra visszatérve, felnőttcsapatot bajnokságban indítani, és közben az alapokat, tehát az utánpótlást felépíteni, elérni, hogy a klub játékosait a jövőben már a helyiek adják, ez kiválóan hangzik elméletben. Viszont, hogy ezt a koncepciót teljesen komolyan is gondolják, azt bizonyítja, hogy ez már most nem csak elmélet, ugyanis az ifjúsági csapatot már jóval azelőtt összehozták, hogy egyáltalán a felnőttcsapatot nevezték volna a megyei labdarúgó-bajnokság harmadosztályába.

– Az utánpótlásunkat három csapat teszi ki, az U19-es, az U16-os, és ott van még a Bozsik-korosztály

– tért át a fiatalok csapataira az elnök. – Az ifjúság csapat már a tavasszal összeállt, azzal már áprilisban elkezdtünk edzeni. Tehetséges és lelkes srácok alkotják, 23-24 fő jön össze rendszeresen edzésre. Már az indulás előtt az volt a célunk, hogy mire elkezdődik a bajnokság, ők egy masszív csapatot alkossanak, hiszen a riválisok évek óta együtt játsszanak, nekik tehát dolgozniuk kellett, méghozzá azt idejében elkezdve, hogy megállják köztük a helyüket.

– Azt akarjuk, hogy sikerélmények érjék őket, és hogy mielőbb minél szorosabban összekovácsolódjon a csapat

– vette át a szót a felnőttcsapat edzője, Nagy Krisztián, aki elmondta, hogy már most is beférne több játékos is akár felnőttbe is.

– Ami a felnőttkeretet illeti, 18-20 fős kerettel tervezünk nekivágni ősszel a megye hármas bajnokságnak – tért át a felnőttkeretre az elnök. – A saját ismeretségeim alapján próbáltam meg összeszedni egy olyan társaságot, amelyet ütőképesnek érzek. Helybéliek jelen pillanatban nincsenek a játékosok közt, egyedül Nagy Krisztián, az edző ballószögi, ő is betelepült. Hivatalosan ő a játékos-edző. De természetesen kecskemétiekből és környékbeliekből áll össze a csapat. Azt talán mondanom sem kell, hogy

nálunk senki nem pénzért fog futballozni, de ez a megye háromban talán természetes is, vagy annak kellene lennie.

Vannak az érkezők közt tapasztalt futballisták is, akik a megye egyben és a megye kettőben is megfordultak. Érkezett Récsei Marci Pálmonostoráról, Bakos Tamás, Petrik József, Pálvölgyi András és még jó néhányan Katonatelepről, Kenderes Milán Lajosmizséről, Lambisi Krisztián Táborfalváról. Fekete Ferenc és az Balázs Adrián lesz a két kapusunk, utóbbit Szerbiából igazoltuk. Ő egy jó kis, tehetséges kapus. Tiszaugról jött Lovasi Levente, és reményeim szerint nálunk szerepel majd Gyenes Zsolt is, aki Tiszaalpárról érkezik. Alakul ez a csapat, és ütőképes lehet, ha összeáll.

Ballószög FK, álló sor, balról: Kiss Barna, Fekete Csaba, Balázs Adrián, Szél Martin, Gyenes Zsolt, Nagy Krisztián, Bakos Tamás, Kovács Bence. Elöl: Kenderes Milán, Ábri Jenő, Récsei Márton, Gulyás Péter, Lambisi Christian, Krasnyánszki Arnold, Kenderes Zsolt, Őzse Dominik.
Fotó: Vincze Miklós

– Gulyás Péter megyei alsóbb osztályú szinten meglehetősen jó keretet rántott össze – ez normál esetben az edző feladata, de hát nálunk most speciális helyzet van, az viszont most már az én feladatom, hogy ebből az ígéretes nyersanyagból kihozzak valamit – jelezte Nagy Krisztián, hogy vállalja a kihívást. Az általa elfoglalt játékos-edző poszttal kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint az egy erőltetett megoldás.

– Az ember vagy a játékára figyel, vagy a csapatra, véleményem szerint a kettőt nem lehet egyszerre kielégítően megoldani.

Ennek megfelelően én elsősorban edző vagyok, persze ha szükség van rám, mert kevesen vagyunk, vagy elfogytunk, akkor készen állok arra, hogy játsszak, de nem azért vagyok itt.

A felkészülés július derekán indult. – Heti két edzéssel, kedden és csütörtökön tartunk edzéseket, hétvégén pedig rendre edzőmeccset játszunk, egészen a bajnoki rajtig – írta le a programot az edző. Öt hét áll tehát a rendelkezésünkre a csapat összekovácsolására, de ezen a szinten öt hét elég kell legyen arra, hogy mind fizikailag, mind taktikailag, mind csapategységben összeálljon a gárda. Még úgy is, hogy ismeretlenül, a nulláról kezdjük az egészet.

Helyezésben megfogalmazott célkitűzés természetesen nincs az új klubnál, de nem pofozógépnek készülnek, mondta el az edző.

– Egy újonnan induló csapat komoly célt nem tűzhet ki maga elé, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy mire vagyunk képesek.

Ha mindenki a maximumot adja, mindenki megteszi, ami tőle telik, akkor én elégedett leszek. Azt mondom, fejezzük be az évet, bizonyítsunk a szurkolók és az önkormányzat előtt is, hogy életképes lesz ez a kísérlet.

Előkészületi mérkőzések:

Kerekegyháza II. (megyei harmadosztály) – Ballószögi FK 1–3

Ballószögi gólszerzők: Petrik 2, Dinok.

Lakiteleki TE (megyei másodosztály) – Ballószögi FK 2–5.

Ballószögi gólszerzők: Lambisi 2, Kovács B. 2, Szél 1.

Nyárlőrinc (megye kettő)–Ballószögi FK 7–5, Ballószögi gólszerzők: Petrik 3, Szél 2.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában