FOOTBALLGOLF / galériával

2021.08.16. 10:00

Sikeres hétvégét zártak a magyar sportolók Lakiteleken

A hétvégén footballgolf­versenynek adott otthont Lakitelek. Mintegy hatvan játékos vett részt a Football-Golf World Tour második állomásán, a Hungarian Open 2021-en.

Kovács Nóra

Fotó: Bús Csaba

2019 májusában adták át a Nimród Szabadidő és Footgolf Parkot a Lakitelek Népfőiskolán, ahol mindig próbálják népszerűsíteni a kevésbé ismert sportágakat. 2018-ban kezdték el építeni, a létesítmény megvalósítását Molnár Andor, a Nimród Footgolf Sportegyesület elnöke koordinálta. A pálya egyedi kialakítása a Magyar Footgolf Szövetség elnökének, Gelencsér Gábornak a munkásságát dicséri. A tizennyolc szakaszos pálya Európa első és egyetlen olyan pályája, melyet kifejezetten footgolfra és footballgolfra terveztek.

A sportág több mint tíz éve Hollandiából indult, mely a golf és a futball ötvözéséből született. Fő célja, hogy egy normál méretű labdát minél kevesebb érintésből juttassanak el a pályaszakasz végén elhelyezkedő lyukba. Azonban míg a footgolf-nál a pálya viszonylag egyenes, csak kisebb kanyarok vannak benne, a footballgolfban különféle akadályokat helyeznek el.

– A footballgolf egy bonyolultabb játék, és több technikát igényel, mint a footgolf – nyilatkozta Baukó Ferenc, a Lakitelek Népfőiskola sportszervezője. – Van, ahol emelni kell a labdát, laposan gurítani, vagy ki kell kerülni az akadályt.

Itt a golf szabályait betartva a labdarúgásban megszerzett irányító technika, pontos rúgások és koncentráció viszi sikerre a játékosokat.

Az elért eredményeket összegezve pedig kiderül, hogy ki az, aki a legkevesebb lövésből tudja teljesíteni a pályát.

A lakiteleki az első pálya, amelyet kifejezetten footgolfra terveztek
Fotó: Bús Csaba

A Nimród Footgolf Sportegyesület munkájának gyümölcsét mutatja, hogy két év után nemzetközi versenynek adhattak otthont. – A háromnapos Hungarian Openre mintegy hatvan nevezés érkezett. A sportág hazai képviselői mellett Csehországból, Szlovákiából, Hollandiából, Franciaországból, Dániából, Ausztriából és Svédországból is csatlakoztak versenyzők. Az indulók között van a footballgolf regnáló világbajnoka, Michael Hansen is – mondta.

A háromnapos verseny alatt naponta kétszer teljesítik a játékosok a tizennyolc szakaszt. – Pénteken a páros játékkal kezdődött a Hungarian Open, ahol a versenyzők két kört rúgtak a pályán. Szombaton és vasárnap pedig az egyéni játékkal folytatódott az esemény –tette hozzá.

A négy körből a férfiak között Bíró László zárt az élen, mögötte Karakas Attila és Hansen Michael végzett. A női egyéniben Cermáková Lucia győzött, második Hámori Renáta, míg a harmadik Bérczes Katalin lett. Férfi párosban a Hartung Marcell és Nagy István zárt az élen, míg női párosban Cermáková Lucia és Hámori Renáta duója állhatott a dobogó legfelső fokára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában