Kosárlabda

2021.06.03. 06:55

Hetedik helyen zárt a Kecskemét

Múlt héten rendezték a fiú junior 2020/2021-es bajnokság döntőjét a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban. A három napos tornát a Rátgéber Kosárlabda Akadémia nyerte.

Kovács Nóra

Forrás: Hunbasket.hu

A szerdától vasárnapig tartó döntőben a házigazda Zsíros Akadémia Kőbánya „A” csapata mellett a Soproni Sportiskola KA „A”, a FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely „A”, az NKA Pécs „A”, a Vasas Akadémia „A”, a Kaposvári SI, a DEAC Kosárlabda Akadémia és a Mercedes KA csapata mérkőzött egymással.

A szerdai első találkozón a Kecskemét a Debrecen ellen játszott. Szorosan alakult a játék, de meddő fölényben volt a Mercedes KA csapata. A nagyszünetben 35–33-ra vezettek. A fordulás után fordított a DEAC, de a negyed végére felzárkózott hírös városi klub. A 36. percig pariban volt, végül jobban hajrázott az ellenfél, amely 71–78-ra megnyerte a találkozót.

A második meccset pénteken játszották a résztvevő csapatok. A Kecskeméti KA ellenfele a Soproni Sportiskola KA „A” csapata volt. Már az első percekben a Sopron irányította a találkozót, és a tizedik percre 14–22-re lépett meg. A második negyedben megemberelte magát a Mercedes KA, felzárkózott és bár a vezetést is átvette egy időre, a félidőben 45–46 volt az állás. A fordulást követően azonban szétesett a Kecskemét, mindössze hat pontot szereztek, míg a soproniak 39 pontig jutottak a negyed során. A záró negyedre pedig már csak futott az eredmény után az akadémia, 68–107-es győzelmet aratott a Sopron. Ezzel el is dőlt, hogy a Mercedes KA a hetedik helyért játszhat a folytatásban.

A fiú junior országos bajnokság „A” döntőjének helyosztóit vasárnap tartották.

A hírös városiak a Kaposvár csapatát fogadták. Az összecsapáson jobban kezdtek a kecskemétiek, a tizedik percben már kilenc ponttal vezettek, a második negyed derekára pedig 37–21 lett a fór. A félidőig kozmetikázott az álláson az ellenfél, 48–35-al mehettek az öltözőbe. A fordulás után sokat javult a Kaposvár játéka, vissza is tudtak kapaszkodni a 35. percre (76–73), de egyenlíteni nem tudtak, a Kecskemét pedig tisztes távolságban tartotta ellenfelét a végjátékban, és 93–87-re győzött, ezzel megszerezve a 7. helyet.

– Három nagyon jó mérkőzést játszottunk, ezek pedig az egész év megkoronázása volt

– nyilatkozta Wittmann Krisztián, a Mercedes KA edzője.

– Az első meccsen a Debrecen ellen nagyon jól játszottunk, később a Debrecen egészen a fináléig jutott. Ők fizikálisan erősebbek voltak nálunk és ennek ellenére abszolút pariban voltunk ellenük, sőt megnyertük a lepattanó-csatát. Amit gyakoroltunk védekezésben és támadásban, azt abszolút jól megvalósították a fiúk, úgyhogy nagyon büszkék voltunk rájuk a meccs után annak ellenére, hogy nem sikerült nyerni.

A második találkozó a Sopron ellen érdekes mérkőzés volt.

Az első félidőben csak egy pont volt a különbség, ott is jól játszottunk annak ellenére, hogy elég korán fault problémákkal küzdöttünk. A második félidőben pedig a Sopron rengeteg hárompontost dobott, illetve amit megbeszéltünk meccs előtt, hogy mikre kell figyelni, azokat kicsit elfelejtettük és ezért alakult ki akkora különbség – részletezte az edző.

– Az utolsó negyedben már mindenki pályára lépett, ennek pedig szintén örülünk, hogy egy nyolcasdöntőben mindenki sok percet tudott a pályán tölteni. A különbség nem lett reális, de ahogy az első félidőben játszottunk és körülményekhez képest a fiúk nagyon jól tartották magukat. Ezek fényében összességében elégedettek vagyunk a hetedik hellyel, nyilván mindenki győzni szeretett volna, valamint a négy közé jutni, egy ilyen utánpótlástornán inkább azt kell nézni, hogy ki mennyit fejlődött az évben, nálunk pedig az év elejéhez képest rengeteget fejlődtek a játékosok és nagyon sokat változott a játékuk és a személyiségük is, erre pedig büszkék vagyunk.

Mercedes KA–Kaposvári Delfinek 93–87 (24–15, 24–20, 19–25, 26–27)

Budapest, Játékvezetők: Utasi Balázs, Káli Szabolcs, Kovács Máté.

Kecskemét: Tóth Balázs 7, Kőházi 7, Tóth Barna 23/6, Ivkovic 24, Tóth P. 2. Csere: Velkey 20/6, Mári 8, Keller 2, Veliczky, Dobos, Pásztor, Salánki. Edző: Wittmann Krisztián, Ivkovic Sztojan, Dusan Markovic.

Kaposvár: Cohill 21/6, Paár 36/6, Polotár 8/3, Vajda 6/6, Antaics 12. Csere: Győr 2, Lévai 2, Kovács, Karabulut, Bodor. Edző: Szőke Balázs.

Az ötödik pozícióért a Soproni Sportiskola KA a FALCO-Vulcano Energia KC Szombathellyel mérkőzött. Villámrajtot vett a Sopron, 24–7-tel nyitotta az első negyedet, a vas megyeiek pedig nem tudták behozni a lemaradást, a 21. percre húsz pont lett a különbség 49–28. A negyedik negyedben nagyot küzdöttek, és felzárkóztak tíz pontra, 68–58-as győzelemmel a Sopron szerezte meg az ötödik helyet.

A bronzmeccsen a két fővárosi csapat csapott össze, a Zsíros Akadémia Kőbánya ellenfele a Vasas Akadémia volt. A mérkőzésen végig hullámzó volt a játék, 9–0-s rohammal nyitottak a hazaiak és meg is tartották előnyüket, 21–15-re vezettek. A második játszma felénél utolérte ellenfelét a Vasas és 31–31 után fordított, a 20. percre pedig 36–42-re vezetett. A fordulás után nagy elánnal ment a Zsíros Akadémia, a 22. percre utolérte a vendégeket és átvette a vezetést, a Vasas csak a 31. percben érte utol 58–59. A hajrában fej-fej mellett haladt a két klub a végén pedig Lakatos Máté utolsó másodperces triplája döntött a Vasas javára, amely 72-71-es sikerével harmadik lett.

Fotó: Hunbasket.hu

A fináléba DEAC Kosárlabda Akadémia és az NKA Pécs jutott. Már az első percben megszerezte a vezetést a Pécs, de a Debrecen szorosan a nyomában volt, kilenc pontnál távolabb nem engedte ellenfelét. A nagyszünetben 31–38-ra vezetett a Rátgéber Akadémia. A harmadik negyed elején aztán áttört a gát, egy 7–21-es rohammal 21 pontos fórra tett szert a Pécs. A különbség nyugtatóan hatott a vendégekre, amit kihasználva a DEAC a 36. percre feljött három pontra (63–66) izgalmassá téve a végjátékot. Ennél közelebb viszont nem tudtak zárkózni a hajdúságiak, az utolsó perceket megnyomva pedig végül magabiztosan 71–77-re győzött és lett országos bajnok a Pécs.

– A harmadik negyedben nagyon mélyről jöttünk vissza, de fordítani már nem maradt energiánk – nyilatkozta Kádár Tamás, a DEAC edzője. – Büszke vagyok a srácokra, és gratulálok a Pécsnek.

– Az érdem a fiúké, de köszönjük a „gépezetnek”, ami mögöttünk áll – mondta Kmézics Zorán, a Pécs edzője. – Az Akadémia minden feltételt biztosított, hogy idáig jussanak, a szezon végén kő kemény munkával elértük a célunk.

A torna All-Star csapata:

Pafféri Péter (Zsíros Akadémia Kőbánya/A)

Kelemen Ádám (Vasas Akadémia/A)

Kovács Ákos Bence (Debreceni Kosárlabda Akadémia)

Schmera Gergely (NKA Pécs/A)

Pifkó Bálint (NKA Pécs/A)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában