ökölvívás

2021.06.10. 07:00

Bronzérmet szerzett Gálos Roland Párizsban

Kedden ért véget Párizsban az európai olimpiai kvalifikációs torna, ahol a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE Baja bokszolója az 57 kilogrammos mezőnyben a harmadik helyen zárt.

Kovács Nóra

Gálos Roland edzőjével, Gálos Tamással

Forrás: Boxing.hu

Vasárnap kezdte meg a szereplést Gálos Roland, aki a negyeddöntőben az Európa-bajnok és vb-bronzérmes angol Peter McGraillel küzdött az elődöntőbe jutásért. Roland magabiztosan vette az akadályt.

– Szerencsésen megtaláltuk az ellenszert Peter McGrail játékára. Még a mérkőzés előtt megbeszéltük Rolanddal, hogy minél több éles ütést adjon le, és próbálja meg kívül tartani az ellenfelet, mivel az angol egy ütős, előre menetelő bokszoló – mondta Gálos Tamás, a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE elnöke.

– Kontrabunyót csináltunk, ami be is vált. Nagyon sok tiszta találatot ütött Roland, azonban még mindig spórol az ütésekkel, és ezen majd változtatni kell.

Általában kettőket üt, tehát több nagyobb sorozatba nem megy bele. Óvatosan, azonban zártan bokszolt, és mindent megcsinált abból, amit kértem tőle. Az angol egy nagy skalp volt, mert ő volt az első számú kiemelt, a súlycsoportjában a legjobb. Feküdt neki az angol bunyós, fölénnyel tudta verni, minden menetet elvitt.

Az elődöntőben a bajai bokszoló Samuel Kistohurry ellen lépett a ringbe, aki azerbajdzsáni ellenfelét legyőzve jutott tovább. A francia versenyző másfél éve volt veretlen, legutóbb Roland a Bocskai-emlékversenyen maradt alul ellene a döntőben.

A francia bokszoló menetsebessége döntött
Fotó: Jérémy Whyte

– Kistohurryt már jól ismertük korábbról. A meccs előtt Roland azt mondta, hogy kettős fedezékben marad, de mondtam neki, hogy váltsunk taktikát. Ha a kettős fedezék nem megy, akkor a lábtechnikára térjünk át, mert rengeteget gyakoroltuk a különböző lábon való védekezést és támadást, valamint az ellenütéseket. Olyan lehetetlen helyzetből is tud ütni, amire nem is számít a másik bokszoló. A francia azonban az első negyedben már 4–1-re vezetett. Bár a tiszta találat a két ökölvívónál azonos volt, míg az ellenfél ötöt ütött, Roland szinte mindet levédte, csak egy éles találata volt, ugyanúgy, mint Rolandnak, ám az ellenfél többet ütött, és mindig a támadó ökölvívót részesítik előnyben, függetlenül a bement ütések számától, mivel a bírók azt nézik, melyik versenyző az, amelyik küzd. Ezzel pedig megszerezte az előnyt. Láttam a pontozást, mondtam neki, hogy az első menet elment, bele kellene húzni. Roland azonban a folytatásban sem tudott taktikát váltani. Amikor a második menetből kijött, kérdőre vontam, hiszen hiába állt vesztésre, nem ő támadt, hanem az ellenfél. Itt, aki két menetet elvisz, a harmadik menetben már csak leütéssel győzhető le, vagy ha nagyon szoros a pontozás, akkor még egy döntetlenre is rendkívül nehéz kihozni a meccset.

Végül a francia kezét emelték a magasba, azonban nagyon büszke vagyok, mert így is ott van Európa legjobb bokszolói között. Maximálisan elégedett is vagyok és nem csak az éremmel.

Ez egy olimpiai kvalifikációs torna. Itt a nemzetek legjobbjai bokszoltak. A bronzérem is szépen csillog. Ez egy nagyon jó rendezvény volt, egy volt csak a baj, hogy burokban voltunk, nem mehettünk sehova.

A kvalifikációs versenyt az 57 kg-os súlycsoportban az orosz Albert Batyrgaziev nyerte, miután a döntőben magabiztosan győzött Samuel Kistohurry ellen.

A bajai ökölvívó legközelebb az olimpián játszik tétmeccset. Addig azonban egy komoly felkészülés vár az ifjú olimpikonra.

– Ezt a hetet már a regenerációnak szánjuk, Roland már kedden sem bokszolt és pár napig nem is ejtünk róla szót. Jövő héten viszont már folytatjuk a munkát. Megnézem, mennyi időnk van a felkészülésre, és úgy állítom össze az edzéstervet. Jelenleg állóképességi és mentális gondokkal küzd, de ebben az időszakban ezt megpróbáljuk javítani. Először egy alapterhelést fog kapni, 10–12 kilométeres futásokat iktatunk be, majd növeljük az intenzitást. Azt követően pedig visszacsökkentjük 900 méteres sprintszakaszokra és teljes menetsebességgel edzünk. A kvalifikációs versenyen több egyesülettel is összebarátkoztunk, így lehet, jönnek Szerbiából is egy kis kesztyűzésre. Utána az olimpia előtt öt nappal már csak iskola és súlyozás lesz. Július 17-én utazunk Tokióba, ahol még az edzőtáborban is eltöltünk néhány napot – tette hozzá.

Gálos Roland edzőjével, Gálos Tamással
Fotó: Boxing.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában