ökölvívás

2021.06.05. 06:55

A bajai Gálos Roland éremmel térne haza

Június 4. és 8. között folytatódik Párizsban az európai olimpiai kvalifikációs torna, ahol a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE Baja bokszolója már éremért küzd.

Kovács Nóra

Gálos Roland visszavágna francia ellenfelének a Bocskai-emlékversenyen elszenvedett vereségért

Fotó: Tumbász Hédi

Az európai olimpiai kvalifikációs torna a mai naptól folytatódik, miután 2020. március 16-án Londonban a koronavírus terjedése miatt az esemény fel lett függesztve. Azonban a harmadik versenynap végére kiderült, hogy Gálos Roland már biztosan olimpiai kvótás, miután a legjobb nyolc közé jutott. London helyett ezúttal Párizs ad otthont a megmérettetésnek.

– Gálos Roland Párizsban már éremért fog bokszolni, egy angol versenyzővel kezd, ha pedig továbbjut, akkor már megvan az érem, és akkor egy francia sportolóval méri össze erejét – nyilatkozta Gálos Tamás, a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE Baja elnöke. – Aki pedig érmet szerez ezen a versenyen, az az olimpián az európaiak között kiemelést kap, ami azt jelenti, hogy egy meccsel kevesebbet kell bokszolni ahhoz, hogy az olimpián esetlegesen érmes helyezést érjen el. Nagyon erős mezőny vesz részt a kvalifikációs versenyen, jelenleg a legjobb bokszolók mérkőznek ezen a megmérettetésen.

Nem sok éles lehetősége volt készülni Rolandnak a kvalifikációs versenyre.

Április közepén rendezték Szerbiában a Belgrade Winner nemzetközi versenyt, melyen három meccset játszott, kettőt megnyert, egy mérkőzésen pedig vereséget szenvedett. Május végén rendezték volna Hollandiában az Eindhoven-kupát, azonban ezt a járvány miatt törölték a rendezők.

– Kevés éles mérkőzés adódott az elmúlt időszakban. Május elején Baján rendeztünk egy kesztyűzést, melyen nagyon sokan vettek részt, 40–50 ember jött össze. Hat egyesület versenyzői osztották a pofonokat, a fővárosiak mellett jöttek Székesfehérvárról, Kiskunhalasról, Hódmezővásárhelyről és Kecskemétről is, az edzők pedig rengeteg fiatal sportolót hoztak. Rolandnak három sportolóval volt lehetősége bokszolni, ebből az egyik meccs kiütéssel végződött, utána pedig nem akartak ellene a kötelek közé lépni. Voltunk Tatán is edzőtáborban, ahol négy napon keresztül tudtunk kesztyűzni, valamint egy alkalommal Budapestről a Király Team kick-boxosai is ellátogattak hozzánk Bajára, ott az egyik versenyzővel, aki világbajnokságot is nyert, összemérte Roland az erejét. Azonban a kevés meccs miatt nehéz volt felkészülni.

Gálos Roland az Európa-­bajnok és vb-bronzérmes angol Peter McGraillel küzd az elődöntőbe jutásért.

– Tavaly a londoni kvalifikációs torna előtt Sheffield-ben voltunk edzőtáborban, ahol Roland már öklözött Peter McGraillel, akkor győzött is ellene, így nagyon bízom abban, hogy ezúttal is az ő kezét emelik a magasba a bunyó végén, mivel az egy nagyon jó előnyt jelentene. Azonban McGrail egy rendkívül harcos, balkezes versenyző, megy előre, mint a gép, de nem üt nagyot, amit Roland már érzett korábban. Ő viszont a saját súlyában elég nagyot üt. Egy francia versenyző, aki ellen Roland győzött tavaly a Bocskai-emlékversenyen, viszont megverte az angol ökölvívót. Azonban nagyon sok mindentől függ a győzelem. Az aznapi teljesítményt, reméljük nem fogja semmi akadályozni Franciaországban a kívánt eredmény eléréséhez. Bízunk abban, hogy minden nap jól fog menni a bunyó és hogy elég motivált lesz. Mindenesetre a három menetet végig kell ütni. A nemzetközi élmezőny menetsebessége nagyobb, rendkívül sok az akció és rengeteget ütnek.

Próbáltuk javítani a menetsebességet, rengeteget edzettünk, de a bokszban bármikor bármi előfordulhat. Akár egy leütés, igaz, Roland még nem került padlóra.

Nagyon bízunk abban, hogy minden összejön, és ha már éremmel jövünk haza, akkor boldogok leszünk.

Egy győzelemmel a bajai ökölvívó akár a francia versenyző Samuel Kistohurry ellen is bokszolhat, akivel szemben egy szoros mérkőzésen szenvedett vereséget a Bocskai-­emlékverseny döntőjében.

– Nagyon nehéz mérkőzésre számítunk, hiszen Samuel Kistohurry hazai terepen mérkőzik. A negyeddöntőben egy azerbajdzsáni sportolóval küzd a továbbjutásért, de bármelyiket kapjuk egy elődöntőbe jutás esetén, a cél csakis a finálé lehet számunkra, hiszen nem kisebb a tét, mint az olimpiai kiemelés, így bárki, aki az útjába kerül, el kell takarítani. Az azeri játékost viszont még nem láttam, hogyan bokszol. Utána a döntő mérkőzés lesz, ahol orosz vagy ukrán ellenfélre számítunk a másik ágról – tette hozzá a bajai edző.

Gálos Roland visszavágna francia ellenfelének a Bocskai-emlékversenyen elszenvedett vereségért
Fotó: Tumbász Hédi

Gálos Roland Londonban két győzelemmel a legjobb nyolcba jutott az 57 kilósok mezőnyében, és már a magyar delegáció biztos tagja a tokiói olimpián. A negyeddöntőben a cél számára már nem a kvóta, hanem a minél több ranglistapont megszerzése, amely az olimpiai kiemelés miatt fontos.

– Nagyon jó formában érzem magam, minden rendben ment a felkészülésemmel, a súlyomat is most már könnyen hozom, és fejben erősebb lettem – mondta a már biztos kvótás Gálos Roland. – Az első célom, hogy a kvalifikációs versenyen a negyeddöntőben legyőzzem ellenfelemet, és minél fényesebb éremmel térjek haza. Úgy érzem, sikerült feltérképeznem az angol Peter McGrailt az elmúlt hetekben. Valamint a francia Samuel Kistohurrynak is visszavágnék a Bocskai-emlékversenyen történt vereség miatt, így mindenképp a legjobb eredményt várom el magamtól. Utána már csak az olimpiára fókuszálok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában