ökölvívás

2021.02.06. 14:36

Ott lesz a Bocskai-emlékversenyen a KSC

A Kecskeméti SC, amelynek a szakmai stábja a 2020-as év második felében jelentős személyi változásokon esett át, két versenyzőt is indít a jövő héten megrendezésre kerülő 65. nemzetközi Bocskai-emlékversenyen.

Vincze Miklós

A tanítvány, Borsos Tamás (balra) a mesterével, Németh Jánossal

Fotó: Bús Csaba

Mini-­világ­bajnok­ságnak is szokták becézni a bennfentesek a debreceni nemzetközi Bocskai-emlékversenyt, hiszen ezen a viadalon, amely a legkiemelkedőbb hazánkban rendezett nemzetközi ökölvívó-esemény, rendre a sportág krémje jelentkezik be, hogy bizonyítson. Az idén ráadásul olimpiai évben vagyunk, így aztán aki teheti, itt sorakozik a Bocskai-versenyen az érmekért, illetve a lehetőségért, hogy még a nagy világversenye előtt letehesse névjegyét az asztalra, tekintélyt szerezve magának. Jelen állás szerint az idén harmincöt ország küldi el Debrecenbe az ökölvívóit, ez a szám természetesen szinte még az utolsó pillanatig változhat, azaz nőhet. Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk,

a bajai Gálos Roland, a magyar ökölvívás első hazai, Tokióra kvalifikált olimpikonja elindul a versenyen,

és nem is csak afféle felkészülési fázisnak tekinti a Bocskait az olimpia előtt, hanem eltökélt szándéka megvédeni a címét.

Nem csak ő képviseli azonban Bács-Kiskun megyét, ugyanis a nemrégiben megújult Kecskeméti SC is nevez a megmérettetésre két versenyzőt. A Kecskeméti SC a tavalyi év második felében jelentős átalakuláson esett át, amely folyamat decemberben zárult le.

Lukács Zoltán egyesületi elnök felkérésére Németh Ottó elvállalta a Kecskeméti SC egyesületénél a szakmai igazgatói posztot, Németh Jánost pedig vezetőedzőnek nevezték ki a KSC-nél. Történt mindez annak a jegyében, hogy a Kecskeméti SC és a Kecskeméti Sportiskola, a KESI együttműködési szerződést írt alá, szorosabbá téve a két klub – eddig is eredményes munkát hozó – kooperációját.

Az együttműködés lényege az, hogy a Kecskeméti SC a fiatal ökölvívókat a KESI égisze alatt neveli.

Ezután a fiatalok, amikor felsőbb korosztályokba lépnek, a Kecskeméti SC-ben folytathatják az ökölvívást, így mind a két egyesület jól jár, hiszen a KESI versenyzőit avatott szakmai stáb neveli, a Kecskeméti SC stábja pedig tulajdonképpen a saját utánpótlását neveli ki. De nemcsak az utánpótlás-nevelés a cél, és nemcsak a versenyzők kinevelése, hanem hogy minél több sportolót foglalkoztassanak.

– Németh János a KESI-vel eddig is kapcsolatban állt, hiszen edzőként már évek óta foglalkoztatták – nyilatkozta a kérdésünkre Németh Ottó, az új szakmai igazgató. – Mostantól a Kecskeméti SC és a KESI vezetőedzőjeként folytatja a munkáját. Jómagam a KESI-ben szeptember óta edzőként dolgozom, a Kecskeméti SC-nél pedig decem­bertől edzőként és szakmai igazgatóként is. A szakmai stáb tehát felállt, és a járványhelyzet miatt megnehezített körülmények közepette is igyekszik nemcsak életben tartani az ökölvívást, hanem lehetőleg minél több fiatalt is bevonzani. A KSC-nél a hétköznapi munkarend nem sokat változott. Hétköznap délutánonként négy órakor tart edzést a fiatalabb korosztályoknak Németh János és jómagam, a félhatos, a felnőtt versenyzőknek tartott edzéseket pedig Lakatos Róbert, Pongó István és szerénységem irányítjuk.

Elmondta, hogy a sportiskola ökölvívó-szakosztályában már 30 gyerek sportol, és ez a létszám csak növekszik. – A járvány ugyan megállította a létszámnövekedést, de a tendenciákat tekintve meggyőződésem, ez csak átmeneti állapot – jelentette ki.

Németh Ottó természetesen tisztában van azzal, hogy a Bocskai-emlékverseny pokolian nagy kihívás, ezzel együtt két ökölvívójukat is elindítják a megmérettetésen. Az egyik Lőrik Levente, aki 2018-ban junior országos bajnok volt, a másik pedig Borsos Tamás, aki a budapesti világbajnokságon a selejtezőben bokszolt.

Lővik Levente tizenkilenc éves, a 75 kilogrammos súlycsoportban indul, a húszéves Borsos Tamás pedig a 63 kilogrammban.

– Borsos Tamás nagyon nagy versenyéhségben szenved most már. Jószerével már másfél éve nem lépett ringbe tétmeccsen – indokolta a döntést Németh Ottó, aki bár a közelmúltban nem ökölvívóedzőként működött – ez azonban csak rövid intermezzo volt, hiszen minden a ringhez kötötte – , folyamatosan szemmel tartotta a tanítványa fejlődését. – A decemberi országos bajnokságon azért nem indítottuk el, mert a lehető legrosszabbkor került karanténba. Nem ő volt beteg, csak annak a gyanúja merült fel, hogy esetleg kontakt lehet, a lényeg azonban, hogy két hétre karanténba szorult, és az emiatt bekövetkezett két hét kihagyás után felelőtlenség lett volna a felnőtt országos bajnokságra benevezni – jelentette ki a szakmai igazgató.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a Bocskai mekkora kihívás, ugyanakkor nem féltem a versenyzőinket. Tapasztalatszerzés szempontjából megfizethetetlen ez a verseny, és nekik most erre van a legnagyobb szükségük. Amit elvárok tőlük, az a tisztes helytállás. A mezőny, ahogy már utaltam rá, iszonyú kemény lesz, így aztán a sorsolás is nagyban befolyásolja azt, hogy a két versenyzőnk meddig lesz képes eljutni.

Titokban én bízom abban, hogy Borsos Tamás akár érem közelébe is kerülhet.

A 65. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyt a jövő héten rendezik meg, a hagyományoknak megfelelően otthonában, a cívis városban, Debrecenben.

A tanítvány, Borsos Tamás (balra) a mesterével, Németh Jánossal
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában