Labdarúgás

2021.02.10. 07:00

Kapusok meccs előtti párbaja

Szerdán mérkőzést pótolnak a megyei első osztályú bajnokságban, a Kiskunfélegyházi HTK és a Kiskőrösi LC talál­kozik Kecskeméten, a Műkertvárosi Sportcentrumban, 14 órai kezdettel. A mérkőzés még a 6. fordulóban maradt el, a KHTK Magyar Kupa-mérkőzése miatt. A két csapat kapusával beszélgettünk.

Vincze Miklós

Oroszi Tibor ment a Jánoshalma elleni rangadón

Fotó: Szentirmay Tamás

– Van számos olyan párosítás az idei bajnokságban, amelyre így, a fél távnál is nyugodtan rá lehet aggatni a bajnoki döntő rangadót. Az persze, hogy valójában melyik meccs lehetett volna bajnoki döntő, csak a végén fog kiderülni, de most is van több olyan párharc, amelyre jelen ponton ez a minősítés megállja a helyét. Szerencsére, hiszen ez azt jelenti, hogy kiélezett a bajnoki küzdelem. Bár a KHTK csak a 7. helyen zárt a csonka őszi idény végén, sokak véleménye szerint a KHTK–Kiskőrös is ebbe a halmazba sorolható. Egyetért ezzel?

Oroszi Tibor, a KHTK kapusa: – Abszolút egyetértek ezzel a véleménnyel. A bajnokság ugyanakkor rendkívül hosszú még. Rengeteg mérkőzés vár minden csapatra a kora őszi félbeszakítás miatt, ami ránk hatványozottan érvényes, ugyanis nekünk négy meccsünk is elmaradt az őszi fél szezonból. Mindenesetre a szerdai mérkőzés is rendkívül komoly téttel bír mindkét csapat számára, éppen a kiélezett bajnoki küzdelem és a hátravélő mérkőzések mennyisége miatt. Számomra pedig ezen az összecsapáson extra motiváló tényezőként hat, hogy édesapám és a fél családom is Kiskőrösön lakik, és természetesen ők is figyelemmel kísérik a bajnokságot.

Ámann Márk, a Kiskőrös kapusa: – Igen, mondhatjuk rá, hogy döntőnek beillő mérkőzés. Ráadásul mivel a KHTK egy olyan csapat, amelyik szereti játszani a futballt, szereti a passzolós játékot, és nem egy keményen durva társaság, akárcsak mi magunk, szerintem egy jó mérkőzés fog kialakulni a két csapat között.

– Nem jó dolog a szerdai meccs, de amikor novemberben félbeszakadt az idény, már akkor lehetett tudni, hogy ezt az egy meccset a korai kezdés dacára is biztosan szerdán kell majd játszani. Minden bizonnyal pokoli nehéz egy amatőr csapat számára a szerdai mérkőzés. Ezzel együtt azok, akik ismerik a megyei foci világát, minden bizonnyal arra tippelnek, hogy ilyen helyzetben egy rangadóról bizonyára senki nem akar lemaradni. Jellemző-e az, hogy ebben az esetben az, aki egyébként dolgozik, hajlandó áldozatot hozni a meccs érdekében? Vannak-e nálatok ilyenek?

O. T.: – Természetesen, mivel amatőr szintről beszélünk, a játékosok meghatározó hányada hét közben dolgozik, éppen ezért sokaknak erre a napra szabadságot kellett kivenniük a kora délutáni kezdés miatt. Rendkívül jól tükrözi azonban a mérkőzés jelentőségét, hogy minden játékos meg tudta oldani, hogy rendelkezésünkre álljon, senkit sem kell nélkülöznünk munkahelyi elfoglaltságok miatt.

Á. M.: – Valóban meglehetősen nehéz összehozni ezt, hogy hétköznap kell bajnoki mérkőzést játszanunk, de hála istennek mindenki meg tudja oldani ezeket a dolgokat. Ehhez arra van szükség, amit ez esetben meg is tettünk. Időben le tudtuk fixálni az időpontot, hogy mikor játszunk, és így mindenki el tud kéredzkedni a munkahelyéről vagy szabadságot tud kivenni. Viszont meggyőződésem, hogy nemcsak egy ilyen rangadó kedvéért hoznák meg ezt az áldozatot a csapattársaim velem együtt, hanem akár egy más együttes elleni mérkőzés miatt is.

Oroszi Tibor ment a Jánoshalma elleni rangadón
Fotó: Szentirmay Tamás

– Ettől függetlenül óhatatlanul akad olyan, aki minden igyekezete ellenére nem tud ott lenni egy szerda délután kétórai meccsen. Önöknél vannak ilyenek?

O. T.: – Hiányzóink sajnos lesznek, őket azonban sérülések miatt kell nélkülöznünk. Szerencsére elég bő a keretünk ahhoz, hogy képesek legyünk pótolni őket. Továbbá azt szokták mondani, hogy mindig az a legerősebb csapat, amelyiket az edző pályára küld. Itt a lehetőség minden játékos számára a bizonyításra, egy komoly rangadón.

Á. M.: – Nem lesz ilyen, aki nem tud játszani, az nem azért nem lesz itt, mert nem tudta megoldani.

– Mennyire ismeri az aktuális ellenfélben szereplő kapuskollégáját? Milyen kapusnak tartja?

O. T.: – Ámann Márkkal személyesen nem igazán ismerjük egymást, csak a bajnokikon találkozunk. Több éve már a Kiskőrös kapusa, korábban pedig mezőnyjátékos is volt Izsákon, így tehát a pálya minden részén kipróbálhatta magát, ennek megfelelően az sem lenne meglepő, ha Eugene mellett csatárként kezdene a szerdai meccsen. De komolyra fordítva a szót, az utóbbi években a Kiskőrös meghatározó szerepet játszik a megyei első osztályban, és a jó szereplésből Márk csapatkapitányként jelentősen kiveszi a részét. Egy nagyon magabiztos, kiegyensúlyozott kolléga benyomását kelti számomra!

Á. M.: – Ha jól tudom, mind a ketten Regio kesztyűt használunk. A viccet félretéve, Oroszi Tibor jó néhány éve Félegyháza első számú kapusa. Így azt mondom hogy egy rutinos fia­tal kapus, persze nem mintha én idős lennék. Kiváló reflexei vannak, és lábbal is jól bánik a labdával. Igazából személyesen csak mérkőzéseken találkozunk, de egy intelligens kollégának tartom.

– Hideg, eső, könnyen lehet, hogy vizes talaj. Van olyan szegmense a focinak, ami számára előnyös ez? Mondjuk védekezés?

O. T.: – A hideg, az eső és a vizes talaj a legtöbb esetben a védekező csapat számára szokott kedvezni, hiszen sokkal könnyebb elrontani az ellenfél játékát, mint építkezni. Ugyanakkor a mi csapatunk, valamint a Kiskőrös is a játszós csapatok közé tartozik, amelyik szeretne focizni, építkezni, így a vizes talaj – véleményem szerint – a mérkőzés tempóját fogja fokozni, ami a műfüvön hatványozottan érvényes lesz.

Á. M.: – Igen, az előrejelzések is azt mutatják, hogy nagyon hideg, esős idő lesz, talán még havazás sem kizárt. Lehet, hidegebb is lesz, mint két héttel ezelőtt, a Jánoshalma elleni meccsünk alkalmával. Azt mondhatom, hogy nekünk jó lesz a vizes pálya, mivel az előre- és a hátrafelé védekezésben is elég jól felgyorsult a csapat, úgyhogy elképzelhető, hogy nekünk előnyünkre is válhat a vizes talaj.

– A hozzáállását ismerve meggyőződésem, hogy fölösleges megkérdezni, milyen eredménnyel lenne elégedett. Ezért inkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyi kapott gólt engedélyezne magának – így előre – a szerdai mérkőzésen.

O. T.: – Egyértelmű célunk megnyerni a mérkőzést és begyűjteni a három pontot. Minden kapusnak az a célja minden meccs előtt, hogy kapott gól nélkül hozza le az adott mérkőzést. Természetesen én is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy teljesíteni tudjam, illetve tudjuk mind a két célkitűzést, de ami az első célt illeti, valószínűleg kapott gól mellett sem fogok szomorkodni, amennyiben eggyel több gólt szerzünk, mint a Kiskőrös.

Á. M.: – Természetesen kapott gól nélkül szeretném lehozni a mérkőzést. De tudom, hogy nagyon jó játékosai vannak a Félegyházának, így ezúttal azt mondom inkább, hogy rúgjunk eggyel többet és hozzuk el a három pontot.

– Hova rúgná a kollégájának a 11-est, ha önre bíznának egy ítélet-végrehajtást? A kérdés meglehetősen kényes, így aztán ezúttal hazudni mindenképpen szabad.

O. T.: – Egyértelműen csakis a pipába rúgnám.

Á. M.: – A kapuba.

Ámann Márk vigyázó szemét a labdán tartja a Kalocsa elleni mérkőzésen
Fotó: Szentirmay Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában