kosárlabda

2021.01.09. 07:01

Öt nap alatt háromszor is itthon játszanak a férfi kosarasok

Szombaton az idei év első hazai meccsét játssza a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 17 órától a Messzi István Sportcsarnokban. A férfi kosárlabda NBI A csoport 18. fordulójában az Atomerőmű SE csapatát fogadják. Váradi Kornél parázs meccsre számít.

Kovács Nóra

Váradi Kornél (középen), a kecskemétiek vezetőedzője időkérés közben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Mennyire elégedett az elmúlt hónapban nyújtott teljesítménnyel?

– Elég terhelő időszak ez, főleg úgy, hogy egy nagy szünet van mögöttünk, egy nagy kihagyás a bajnokság közben, de ez a szezon ez ilyen. Aki belecsöppen, annak át kell ezen mennie. Úgy érzem, hogy mérkőzésről-mérkőzésre jobb formát mutatunk annak ellenére is, hogy milyen gondokkal küzdünk és ez fizikálisan megterhelő. De mellette csapatként egyre jobban funkcionálunk és kezdünk összeszokni beleértve azt is, hogy egy új játékos is érkezett. Ez egy ilyen helyzet, alkalmazkodni kell hozzá, természetesen ehhez alkalmazkodunk a terhelésben is, és próbálunk minden meccsre frissek lenni a maximális taktikai felkészültséggel.

– Mennyi pihenőjük volt?

– Pihenőnk az a lehető legkevesebb van most ebben a helyzetben. Ilyen szituációknál maximum fél nap pihenőket tudunk adni, mert olyan rövid idők vannak a meccsek között, hogy minden időt ki kell arra használni, hogy fel tudjunk készülni a következő mérkőzésre, így az ünnepek alatt is végig edzettünk. Ez egy ilyen helyzet. Sportolók vagyunk. Amikor azt mondják játszani kell, játszunk. Jelen helyzetben pedig élvezünk minden pillanatot, amit a pályán tölthetünk.

– A hazai mérkőzések közül csak egyet vesztettek el, mennyire elégedett a mutatott eredménnyel?

– Az elején amire felkészültünk, nem úgy alakult. A Paks ellen volt az elején egy nagyobb különbség, Debrecenben végig fej-fej mellett haladtunk, az utolsó percben dőlt el a mérkőzés sorsa. Oroszlányban is elmondható ugyanez, a kaposvári meccs az, ami egy kicsit kilóg, hiszen az-az első mérkőzésünk volt egy hosszabb szünet után, mikor nem találtunk ellenfelet, így akkor valóban nem a legjobb arcunkat mutattuk, de minden mérkőzésen ott voltunk még a legjobb csapatok ellen is. Hazai pályán pedig egy Debrecen már skalpnak számít ebben a szezonban. Főleg, hogy az anyagi háttér miatt, amivel rendelkeznek, önmagukat is odatennék a legjobb négy közé. A Pécs is egy összeszokott társaság. Szóval ezek mind olyan győzelmek, amikből sokat lehet meríteni főleg egy ilyen hosszú kihagyás után és egy ilyen nehéz periódusban.

– Az év eleji célkitűzést tartani tudják?

– Még csak a bajnokság harmadát játszottuk le, most még jönnek hazai találkozók is. Minden mérkőzésen az a célunk, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk negyven percig, és azon dolgozunk, hogy ez győzelmet érjen. Ebben a bajnokságban otthon bárki-bárkitől vereséget szenvedhet, vagy idegenben győzhet. Szóval minden mérkőzésre így készünk. Természetesen a hazai pályánkat a legjobb csapatok ellen is meg akarjuk védeni. Ugyanezt tettük az Alba Fehérvár ellen. Ott nekünk is voltak problémáink, az Alba pedig egy nagyon erős csapat, Forray Gábor egy erős keretet rakott össze. Ők a negyedik negyedben ritmust tudtak váltani, mi viszont nem. A többi mérkőzésen pedig pont mi voltunk azok, akik tudtak még ritmust váltani vagy ritmust lassítani mondjuk a DEAC ellen, ezáltal pedig a győzelem is összejött.

Az új játékost mennyire sikerült beépíteni a keretbe?

– Az ő játékstílusa a mi kosárlabda stílusunktól szerintem nem áll távol. Viszonylag gyorsan vette a taktikai dolgokat. Természetesen még van mit finomítani. A csapat gyorsan befogadta, volt akit a játékosok közül már régebb óta ismert. Szerintem jó úton haladunk a beépítésével és az eddigi tapasztalatok alapján hasznos játékosa lesz a csapatnak.

– A Paks ellen idegenben tíz pontos vereséget szenvedtek. Most mit vár?

– A Paksnak van egy sajátos kosárlabda kultúrája, egy nagy ritmusú mérkőzést szeretnek játszani sok támadással és gyors indítással. Egy nagyon atletikus, fizikálisan erős csapat és ezt meg is próbálják az ellenfélre erőltetni. A mi egységünk inkább a szervezett játékban van és fontos, hogy ahhoz tartsuk magunkat az egész mérkőzésen. Amennyiben a Paksot lassítani tudjuk, és ráerőltetni a mi akaratunkat, hogy azt a kosárlabdát játsszuk, ami a mi stílusunk, akkor mindenféleképpen van esélyünk ellenük a győzelemre és az is a cél, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.

– Mire kell figyelni ellenük?

– Egy nagyon egyedi kosárlabdát játszanak. Minden játékos bármelyik pillanatban tud extrát adni a csapatnak és pontosan ez, hogy figyeljünk arra, hogy senki ne kapja el a ritmust. Illetve azok az egyéni feladatok, amiket megbeszélünk egy-egy játékos esetében, hogy hogyan célszerű védeni, illetve hogyan akarunk rajta támadni, azokat egész meccsen maximálisan betartsuk.

Váradi Kornél (középen), a kecskemétiek vezetőedzője időkérés közben
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– A két csapat között kissé paprikás a hangulat a tavalyi mérkőzés óta. Mikor Branislav Dzunic szidalmazta Marko Derasimovicot. Ön hogyan látja?

– A Paks elleni meccs mindig is paprikás volt, amikor még lehettek szurkolók a mérkőzéseken akkor is sokan elkísértek minket Paksra, illetve a Paksról is jöttek át. Az a tavalyi eset elég kihívó volt olyan szempontból, hogy edző és játékos között ilyen nem szokott lenni meccs közben. Ismerve Marko higgadt természetét is, akkor sem ő kezdte a beszédet. Nekünk az a fontos, hogy a kosárlabdára fókuszáljunk és ne zökkenjünk ki abból a ritmusból, amit mi szeretünk kosárlabdázni és maximálisan a mi dolgukat tegyük a pályán.

– Az ASE elleni találkozóról Wittmann Krisztián a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét csapatkapitánya is elmondta gondolatait.

– Egy nagyon kemény mérkőzés lesz a szombati, mivel ismét egy nagyon jó csapatot fogadunk. Az előző meccsekből tudunk építkezni, így szerintem hazai pályán mindenféleképp lesz esélyünk a győzelemre. Hasonlóan gyors játékot játszanak, mint az Alba Fehérvár, úgyhogy belőlük is így kell felkészülnünk, hogy az lesz a legfontosabb, hogy a gyors-indításokat és a támadólepattanókat megakadályozzuk. Ha ez sikerült és úgy játsszunk, mint az előző mérkőzéseken, akkor szerintem meglesz a győzelem a Messzi István Sportcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában