csuti zoltán

2021.01.02. 06:55

Majdnem Michelisz Norbert utóda lett a halasi születési gépészmérnök

Kicsin múlt, hogy nem a halasi születésű, Kecskeméten élő Csuti Zoltán lett a NextMichelisz tehetségkutató program győztese. A gépészmérnök fiatalember a második helyen végzett, de a tehetségkutatóval, a televíziós szerepléssel járó ismertséggel és a szakértőktől kapott vélemények alapján most azt tervezi, hogy a jövő áprilisi országos túraautó gyorsasági bajnokság kezdetéig támogatókat gyűjt, hogy el tudja kezdeni valós autóversenyzési pályafutását.

Pozsgai Ákos

Csuti Zoltán valós autóversenyzői pályafutást tervez

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Thomas Oberrainer

Lezárult a Michelisz Norbert és a M1RA versenycsapat által szervezett nagyszabású tehetségkutató, amelynek célja az volt, hogy egy tehetséges szimulátoros 2021-ben valódi autóversenyzővé váljon. A komplex kiválasztási folyamat győztese Báldi Gergő lett, aki e sportban a világ legjobbjai közé tartozik, jövőre pedig a valóságban is megmutathatja képességeit.

A verseny második helyezettje a kecskeméti Csuti Zoltán lett, aki nagyon közel került a győzelemhez. A tehetségkutatóról vezetett blogjában Michelisz Norbert azt írta:

„Amikor már csak ketten maradtak versenyben, én nem tudtam volna megmondani, hogy végül ki lesz a győztes. Nüanszokon múlt.”

Michelisz Norbert óriási energiákat mozgósított annak érdekében, hogy megtalálja az utódját: azt a tehetséges szimulátorost, aki hozzá hasonlóan a számítógép mögül a világ élvonalába juthat autóversenyzőként.

Csuti Zoltán valós autóversenyzői pályafutást tervez
Fotó: Petőfi Népe

A NextMichelisz névre keresztelt tehetségkutató a tavasszal indult egy öt­fordulós online szimulátor­bajnoksággal, amelyen csaknem 4500-an vettek részt. A teljesen ingyenes online bajnokságra bárki benevezhetett, az egyetlen feltétel az volt, hogy magyarnak kellett lennie. A RaceRoom történetének legsikeresebb nemzeti sorozata lett belőle, 39-en jutottak be a bajnokság legalább egyik fordulójába. Az online bajnokságot a RaceRoom Racing Experience nevű platformon bonyolították le, amely a WTCR hivatalos szimulátora, és a valódi versenyautók élethűen modellezett virtuális változatai szerepelnek benne.

 

A tudományos alapokra is helyezett kiválasztási folyamatban már csak öt szimulátoros vett részt, aki a NextMichelisz első szakaszából, a tavasszal rendezett Hungaroring E-sport Bajnokság ötfordulós szezonjából került a program döntőjébe, amely során laboratóriumi vizsgálat, elméleti és fizikai teszt, pszichológiai és mentális felmérés várt a résztvevőkre, végül pedig két különböző versenyautóval kellett bizonyítaniuk a Hungaroringen. A kiválasztás során nem kizárólag arra voltak kíváncsiak a szakemberek, ki mennyire gyors a virtuális valóságban, vagy éppen egy igazi versenyautóval. Azt próbálták kideríteni a végül öt legjobbnak bizonyuló szimulátoros közül, melyikben rejlenek a legnagyobb lehetőségek. A tehetségkutató döntőjéről egy kisfilm is készült, amit a Sport1 tévécsatorna mutatott be.

A szimulátorok tíz éve rabul ejtették

Csuti Zoltán a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskolában érettségizett, majd a Neumann János Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, jelenleg Kecskeméten él és dolgozik gépészmérnökként. Már a középiskolai évei alatt rabul ejtették a szimulátorok, különböző online bajnokságokon indult, több országos viadalt is megnyert. Aztán 2014-től az egyetemi évek alatt felhagyott a szimulátorozással, de az egyetem elvégzése után újra elkezdett versenyezni, majd jelentkezett a Michelisz Norbert által szervezett tehetségkutató versenyre.

– Bízom abban, hogy az elért eredmények tükrében sikerül támogatókra szert tenni, hogy megvalósíthassam gyerekkori álmomat, az autóversenyzést – nyilatkozta hírportálunknak Csuti Zoltán, aki a tényleges autóversenyzést a főállású munkája mellett, szabadidejében fogja végezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában