ultrafutás

2020.06.28. 07:00

Bulinak, kalandnak tekintette a viadalt

Bene Ármin bulinak, kaland­nak tekintette a tihanyi megméretést, amelyen 144 kilométert teljesített. A verseny estétől másnap délutánig tartott.

Márton Anna

Civilben egy kávézóban dolgozik Bene Ármin

Fotó: Márton Anna

Százan álltak rajthoz az idei tihanyi ultrafutóversenyen a Belső tó körül kijelölt pályán, köztük egy bajai fiatalember, Bene Ármin, aki húsz órát futott, 144 kilométert teljesített, és ezzel az eredménnyel a tizedik helyen zárta a viadalt.

A versenykiírás szerint a tavat megkerülő hét kilométert egy órán belül kellett teljesíteni, aki erre nem volt képes, az kiesett. Aki viszont időben teljesítette az előírt penzumot, az a következő órában újra rajthoz állhatott. A megméretés az utolsó állva maradt versenyzőig tartott.

Ármin elmondása szerint a verseny legnehezebb része az volt, hogy este hat órakor rajtoltak. Ráadásul a kislányával és a feleségével a verseny napján utaztak Bajáról Tihanyba. Kétszáz kilométert levezetett, utána felvertek két sátrat, az egyikben ő pihent a futások között. Éjjel a bioritmusa szerint inkább az alvást kívánta, de ezen túltette magát és csak futott másnap délutánig.

– A legfontosabb, hogy fejben eldőljön, mit is akarunk, a test majd alkalmazkodik. Bármilyen edzett is lehet az izomrost, ha fejben nincs ott az ember, akkor minden elveszett – válaszolta arra a kérdésre, hogy a holtpontokon miként tudott átlépni.

A felkészüléssel kapcsolatban elmondta, hogy csak nagyon rövideket edzett, mert nem tud csak úgy egy fél napra eltűnni otthonról. Ezt a versenyt igazából bulinak, kalandnak, egy jó kikapcsolódásnak tekintették a családjával.

Ami elindította ezen az úton Ármint, az egy közös kocogás volt még tizenéves korában egy kétszeres Sparthatlon teljesítővel, aki mesélt neki a görögországi versenyről, az egyik legkeményebb ultramaratoni futásról. A viadalt teljesítők az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak 246 kilométert. A célban olajág koszorúval köszöntik a „hősöket”, akiket spártai lányok kínálnak az Evratosz folyó vizével. A fiatal Ármin akkor már tudta, hogy egyszer ő is ott lesz ezen a viadalon. Éveken át rengeteget edzett, míg végül 2018-ban 32 óra alatt teljesítette a Sparthatlont. Innentől kezdve a futás az élete részévé vált a civilben egy kávéházban dolgozó fiatalembernek.

Civilben egy kávézóban dolgozik Bene Ármin
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában