közgyűlés

2020.03.15. 09:39

Évet értékelt a Fogathajtó szakág Fülöpszálláson

Szerdán rendezték meg a a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó szakágának hagyományos évértékelő és évadnyitó közgyűlését Fülöpszálláson, a Biczó Csárdában. A közgyűlést Mondok József szakági elnök vezetésével és Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnökének, valamint a szakág küldötteinek közreműködésével tartották meg.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A hagyományos éves tanácskozáson részt vett Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, aki elsőként szólalt fel és elmondta, hogy 2017-es történések után (amikor testvérét, Lázár Zoltánt kizárták a Lipicán megrendezett kettesfogathajtó vébén, arra hivatkozva, hogy az orrszíj nem lehet úgy rögzítve, hogy akadályozza a ló fülének mozgását) ismét itt van, annak a szakágnak közgyűlésén, mely változatlanul a szíve csücske, hiszen három és fél évtized siker történetei elhomályosítják a lipicai világbajnokságon történteket. Elmondta, hogy javaslatot dolgoztak ki magyar részről a fogathajtósport szabálymódosításra, mely céljuk szerint a sportág hazai és nemzetközi mélyrepülésének megállítására szolgál.

A nemzetközi szövetség illetékesei májusban Magyarországon vitatják meg az előterjesztett javaslatot, mely már 2021-ben megjelenhet a nemzetközi szabályzatban.

Elhangzott, hogy a magyar fogathajtósport nagyon sikeres évet zárt tavaly és ez elsősorban a Hölle Martin vezette fiatalokból álló kettesfogathajtó csapatnak köszönhető. Sajnálatos, hogy nincs magyar lovassportoló aki kvalifikációt szerezett volna az idei Tokiói olimpiára, de a szövetség nem adja fel és már megindult a tervezés 2024-et illetően.

A jövő év újabb mérföldkő lehet a magyar lovassportban, hiszen 50 év után ismét Budapest ad otthont a Vadászati világkiállításnak és annak kiemelt sporteseménye lesz a Lovas Európa-játékok, melyet Budapesten a Kincsem Parkban négy szakágban – díjlovas, díjugró, lovastorna és 4-es fogathajtás – rendeznek meg. Szó esett járványról is, ami alaposan átrendezheti az idei terveket, a hazai és nemzetközi versenyeket.

Mondok József elnök vezetésével a küldöttek megvitatták és jóváhagyták a szakág elnökségének elmúlt évi évértékelőjét, melyben az elnökség értékelte a kitűzött célok megvalósulását és az elnökség nevében a szakág első embere megköszönte a több mint 200 fogathajtó versenynek helyet adó települések, és a lebonyolításban közreműködő szakemberek munkáját és gratulált az elmúlt évben sikeresen szereplő hajtóknak. Elhangzott, hogy a több mint öt és félévtizedes múltra visszatekintő fogathajtósport a magyar lovassport zászlóshajója és sikerek szállítója, hisz 105 FEI érem van a magyar hajtók vitrinjében. – Amilyen döcögősen indult, olyan fényesen zárult az év, a négy világbajnoki érem önmagáért beszél – értékelt Mondok József. Ezt követően a pénzügyi beszámolót és a kapitányok beszámolóit, valamint az 2020-as versenynaptárt, vitatták meg és hagyták jóvá.

Végül az elmúlt évben eredményesen szereplő sportolókat és sportvezetőket díjazták.

Fotó: Horváth Péter

Díjazásban részesültek:

– az FEI Kettesfogathajtó Világbajnokságán, Drebkauban aranyérmet nyert magyar csapat tagjai: ifj. Dobrovitz József, Hölle Martin – egyéni aranyérmes versenyző és a 2019. évi FEI Top Driver Award győztese a kettesfogatok kategóriájában, a Magyar Lovas Szövetség 2019 év legeredményesebb lovassportolója, Osztertág Kristóf, Szilágyi Zsolt – csapatmenedzser

– Papp János, aki az FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán Mezőhegyesen az 5 éves lovak kategóriájában Nonius XIII-9 Adél és a 7 éves lovak kategóriájában Nonius-14 Vezér nevű lovakkal bronzérmes helyezést ért el. Mindkét ló tenyésztője a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Rendezői elismerésben részesült:

Jámbor Noémi, a Kisbér/Ászáron rendezett FEI Pónifogathajtó Világbajnokság versenyigazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában