erőemelés

2020.03.31. 07:37

A világ egyik legerősebb tinije a tiszakécskei Becz Odett

Négy erőszámban világbajnok és öt világcsúcsot tart a 16 éves tiszakécskei Becz Odett, aki 11 éves kora óta szenvedélyesen edz. A fiatal erőemelő hölgy a világ egyik legerősebb tinédzsere, aki családi örökségét viszi tovább, édesanyja négyszeres testépítő világbajnok, édesapja pedig fekvenyomóbajnok. Odett mindennap edz, titka a fegyelem, a kitartás, a higgadtság és a következetesség.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Éppen egy-egy 20 kilós súlyzótárcsát helyezett az állványon fekvő, szintén 20 kilós rúdra egy fiatal, szőke, ámde korántsem törékeny hölgy, amikor beléptünk a tiszakécskei edzőterembe. Azután még öt kiló került a rúdra, majd a két és fél kilós szorítók. A lány befeküdt alá, lábát stabilan megvetette a földön, hátát és vállát keményen a fekvenyomópadra szögezte, dereka ívbe feszült, és többször belenyomott a 67 és fél kilóba. – Ez még bemelegítés, már 75–77 kilóba nyomok bele, de cél a 80 – mondta a nyomás után a 16 éves tiszakécskei Becz Odett, aki tavaly szeptemberben magyar bajnok, majd egy hónappal később erőemelésben, guggolásban, felhúzásban és fekvenyomásban is világbajnok lett a Szlovákiában megrendezett erőemelő-világbajnokságon, ahol öt világcsúcsot is felállított.

Odett 11 éves korától szenvedélyesen edz mindennap, azóta, mióta rátalált az erőemelésre. Hogy miért választja egy fiatal lány az erősportot szenvedélyének és hivatásának? Odett azelőtt több mint öt évig kézilabdázott, ahol kiválóan helytállt, a Fradiba is hívták játszani, de nem lépett magasabb szintre, mert valami mindig hiányzott, sosem érezte teljesen magáénak ezt a sportot. – Sosem tudtam olyan örömmel csinálni, mint az erőemelést. Ellenben az erőnléti edzéseket mindig imádtam – mondja Odett, aki már akkor jól olvasta a jeleket arról, hogy mely sportág való neki. A kézilabda csak egy vargabetű volt, mert az erőemeléssel visszatért oda, ahonnan indult: a családi hagyományokhoz, továbbvinni az örökséget. Édesanyja, Balla Yvette ugyanis négyszeres testépítő világbajnok, aki egyben edzője és mentora is, és édesapja is fekvenyomóbajnok volt.

– Szerelmes voltam az erőnléti edzésbe és attól, hogy kézilabdáztam, nem tudtam abbahagyni, és ahogy telt az idő, egyre erősebb lett ez az érzés – így Odett arról, mint vonzotta magához egyre erősebben az a világ, melyben felnőtt. Mióta saját útjára lépett, megváltozott az élete, helyére kerültek a dolgok. – Semmilyen nehézségem nincs. Amióta magamra találtam ebben a sportban, minden összejön, az iskolai eredményemre is kihat, mert azok is egyre csak jobbak – tette hozzá Odett. Az ifjú erőművész hölgy 60 kilós súlycsoportban, a tinédzser kategóriában versenyez, akik között kiugróan erősnek számít, de egyik versenyén összevont kategóriában indult ifjúságiként az idősebb juniorokkal szemben és a nagyok között is képes volt helytállni. Jelenleg 75–77 kilót nyom ki fekve, 150 kilót húz fel és 110 kilóba is beleguggol. Kedvenc gyakorlata a fekvenyomás, de a többiben is nagyon erős.

Ahhoz, hogy Odett ilyen magasra jusson, támogatásra, tudatosságra és áldozatokra van szükség. Mindennap jó két órát edz, melyben édesanyja és edzője is nagy segítséget jelent, hiszen nagyon jól tudnak közösen edzeni, motiválják egymást. Yvette hatalmas rutinnal segíti az edzésterv összeállításában, a táplálkozásában és közösen edzenek a család tiszakécskei edzőtermében. Az édesanya minden edzést nagy odafigyeléssel alapoz meg, ennek köszönhető, hogy Odett még sosem sérült meg a hatalmas súlyok emelésétől. A fiatal hölgy napi másfél-két órát edz, és mind ő, mind családja kiemelt figyelmet fordít életmódjára.

– Naponta ötször étkezem, egyenlő adagokat fogyasztok. Nagyon kell figyelnem az étrendemre, arra, hogy milyen tápanyagból mennyit fogyasszak, fontos a fehérje, a zsír és a szénhidrát megfelelő aránya – mondja Odett, aki nem a gasztronómiai élményszerzést tartja szem előtt étkezései során. Ennek ellenére változatosan étkezik, rántotta, tonhal, marha, kacsa, mind jöhet. A lényeg, hogy magas zsírtartalma és alacsony szénhidráttartalma legyen. Odett bevallása szerint a menü néha már a kegyetlenség határát súrolja, de ez szükséges áldozathozatal. Az ételeken kívül mindennap különböző táplálékkiegészítőket szed: aminosavat, glutamint, rengeteg vitamint és ízületvédőket, az izomerőhöz szükséges kreatint pedig általában marhahússal viszi be szervezetébe. Yvette-től megtudtuk, hogy a táplálkozás sokkal fontosabb, mint gondoltuk: – Az edzés és a mentális állapot mellett a megfelelő étkezésen múlik a legtöbb, az nagyon meg tudja tolni az erőt. Tudományos alapon állítjuk össze Odi étrendjét, mindig olyan tápanyagokat belevéve, ami éppen szükséges – mondta az édesanya. Ahhoz, hogy tudják, mikor milyen tápanyagra van szüksége Odettnek, évente többször teljes vérképelemzést végeznek, és az egyes nyomelemek szintjéhez igazítják a menüsort.

A lemondás nem csak az étrendben jelenik meg, hanem teljes életmódjában. Hétvégéit teljesen kiteszik az edzések, ezért kevesebbet tud a barátaival lenni, nem jár bulizni, és természetesen mentes a káros szenvedélyektől. Kevéske szabadidejében szeret eljárni motorozni és motivált a tanulás terén is, jelenleg éppen angol nyelvvizsgájára készül, ezért angol nyelven néz sorozatokat és olvas is. Osztálytársai is büszkék a nem mindennapi fiatal hölgyre, és gyakran ugratják erejével, főleg a fiúk.

Odett nagyszerű edzőtársra lelt édesanyja személyében, inspirálják egymást az edzőteremben és az életben egyaránt. Adja magát a kérdés, hogy ki erősebb, a négyszeres világbajnok testépítő édesanya, vagy a világcsúcstartó erőemelő leány? – Rohamosan jön fel rám címek terén, és van, amiben már meghaladott engem, például én sosem tudtam annyival felhúzni, mint Odi – vélekedett Yvette, akiben nincs hiúság, ha lányáról van szó. Tisztában van azzal, hogy lánya az új generáció tagja, akinek az a feladata, hogy meghaladja szüleit és kilépjen a szülő esetleges árnyékából. Annak a gyereknek, aki sikeres szülő mellett nő fel, még nehezebb bizonyítani, óriásként magasodhat fölé kimagasló teljesítményével. – Kezdetben láthatóan zavarta Odit, amikor megkérdezték tőle, hogy ő is olyan lesz-e, mint én, de amikor belekóstolt a testépítésbe, felfedezte, hogy milyen erős, hamar rátalált az erőemelésre, ahol nagyszerű sikereket aratott, és ez egyre magabiztosabbá tette. Ezt a terhet így már ledobta magáról, a saját útját járja – mondta Yvette a lányáról. – Odett harcos típus, aki nem csak testében erős, hanem lelkében is, igazi küzdő, akiben megvan a folyamatos önmeghaladás képessége és levetette ezt a terhet magáról. Odett hozzátette, hogy noha teher volt az édesanyja sikeres pályafutása, de ugyanannyira motiváló is. Az életben szülei jelentik számára a legnagyobb motivációt. Anya és lánya kapcsolata tehát összetett és nagyon inspiráló, de az egymást átfedő szerepek időnként a konfliktus lehetőségét is magukban hordozzák.

– Néha persze úgy érezzük, túl sokat vagyunk együtt, hiszen otthon is és az edzőteremben is együtt töltjük az időt, de ez normális – mesélte Yvette, és nevetve hozzátette, hogy az egész családot áthatja az egészséges versenyszellem, sokszor mérik össze erejüket otthon a kertben is – és bizony mostanában már Odett győz. Odett a családban ugyan a szülők gyermeke, de a versenyeken kívánja a függetlenséget, így ott a szülők a háttérben maradnak. – Odi a vébén egyedül volt, igényelte azt, hogy teret hagyjunk neki, mert nem gyermekként, hanem önmagaként akart fellépni az emelvényre. Itt bizonyítani akart és megmutatta, hogy ki ő, a súly előtt állva legyőzte önmagát. A világbajnokságon felnőtté vált – mondta a büszke édesanya. A vb-n egyébként minimális különbség döntötte el az elsőséget. – Van, amikor az aktuális mentális állapot dönti el a versenyt és nem az izomerő. Odett szerencsés alkat, őt doppingolja a stresszhelyzet, versenyen mindig felülmúlja az edzés eredményeit. Rutinos és higgadt versenyző, aki nagyon tudatos is egyben – vallja lányáról Yvette.

Odett célja a versenyzésben a stabil fejlődés, civilben is szeretne a sport világában tevékenykedni. Később szeretne embereknek segíteni, edzeni őket, ezért érettségi után Szegeden tervez továbbtanulni testnevelés szakon, majd a sportpszichológia felé is elmozdulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában