lövészet

2019.06.28. 12:19

Galgamácsán három megyei vadász indul a világbajnokságon

Lövészversenyt rendezett a Tiszakécskei Tisza Vadásztársaság. A vadászok, férfiak és nők, ezúttal nem vadra, hanem korongokra lőttek.

Szentirmay Tamás

Tiszakécskén, az Árkus-dűlői lőtéren ötvenen mérték össze tudásukat koronglövészetben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Szentirmay Tamás

Ötvenen neveztek a tizenegyedik Zalay Géza Lövész-emlékversenyre, amit Tiszakécskén, az Árkus-dűlői lőtéren bonyolítottak le, amely Magyarország egyik legjobban kialakított vadász lőtere. Nemcsak Bács-Kiskun, de más megyékből is érkeztek vadászok, hogy megmutassák, hogyan tudnak korongra lőni. Amint azt Fésűs Sándor vadászmester a verseny főszervezője elmondta, Zalay Gézának köszönhető az, hogy a vadászatot szerető emberek hozzájuthattak a koronglövészethez. 1960-ban Kiskunfélegyházán alakította ki az első olyan hazai vadászkoronglövész-pályát, amin nemcsak trap-, hanem skeet-lövészetben is összemérhették tudásukat a versenyzők.

A háromfős csapatuk, melynek Géza bácsin kívül tagja volt a tiszaalpári Szederkényi Zoltán és Novák Imre is, országos sikereket értek el. Sajnos már csak Novák Imre él közülük, de ő, ha nem is rendszeresen, de szokott még vadászatokra járni. A mostani versenyen korong-, toronykakas- és skeet-lövészetben versengtek a vadászok.

– A hetvenes évek elején oltotta be az akkori fiatal vadászokba, vagyis belénk, a koronglövészet szeretetét Géza bácsi, hangsúlyozta Fésűs Sándor. – Mi ezt azzal háláltuk meg, hogy sorra nyertük az országos versenyeket. Örülünk annak, hogy egyre több lőtér létesül nemcsak a mi megyénkben, hanem az egész országban, így fellendülőben van ez a sportág. Mivel az apróvadak száma egyre kevesebb, így a vadászat szerelmesei a lőtereken próbálhatják ki tudásukat. A megyei vadászkamara segítségével az elmúlt évben indítottak egy körversenysorozatot, ami jól vizsgázott, ezért az idén is megszervezték. Ennek a második fordulója július 6-án lesz a Gemenci Zrt. érsekcsanádi lőterén. Szintén a megyei vadászkamara támogatásával lehetőség van arra, hogy a világbajnokságon az a három fő képviselheti Bács-Kiskun megyét, akik a megjelölt három versenyen, amiből már kettő lezajlott, a harmadik pedig a Zalay Géza-emlékverseny, az első három helyen végez. Nálunk dőlt el az, hogy Galgamácsán augusztus 22. és 25. között Szarka József a Kiskunfélegyházi Petőfi Vadásztársaság, Fehér Péter a Kecskeméti Petőfi Vadásztársaság, és ifj. Fésűs Sándor a Tiszakécskei Tisza Vadásztársaság tagja lesz ott megyénkből a világbajnokságon – mondta Fésűs Sándor.

Tiszakécskén, az Árkus-dűlői lőtéren ötvenen mérték össze tudásukat koronglövészetben
Fotó: Szentirmay Tamás / Petőfi Népe

Két hölgy is benevezett a versenyre

A Zalay Géza-emlékversenybe két nő is benevezett. Közülük Csorba Gyuláné (Kunfehértó) végzett az élen. Második lett a bajai Sörös Mirjana. Ifjúsági kategóriában ifj. Kiss Kornél (Lakitelek) lett az első, a második helyet a tiszakécskei Dósa Péter szerezte meg, a harmadikat pedig a gyomaendrődi Eöri Szabolcs. Szeniorkategóriában a kiskunfélegyházi Szarka József bizonyult a legjobbnak, megelőzve a füzesabonyi Csenkei Sándort és a kunfehértói Csorba Gyulát. Veteránkategóriában a ballószögi Fehér Péter szerezte meg az első helyet, mögötte végzett az abádszalóki Sós László és a debreceni Földi László. A szuperveterán (65 év fölött) kecskeméti Török Péter nem talált legyőzőre. A második helyen Szabó Géza végzett, a harmadikon pedig Szurovecz István. Mind a ketten kecskemétiek.

Címkék#lövészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában